Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppojen aukioloaikojen vapautus arvelutti oppositiota

Kotimaa
 

Eduskunta sai tiistaina käsittelyynsä hallituksen esityksen kauppojen aukioloaikojen täydellisestä vapauttamisesta. Kyse on ensimmäisestä merkittävästä hallituksen esityksestä, jolla puretaan viranomaisten sääntöjä ja rajoituksia.

Oppositio hyväksyi parturi-kampaamojen sääntelyn purkamisen, koska poikkeuslupien hakeminen aukiololle on ollut kallista ja vaivalloista. Täydellinen vapauttaminen oli kuitenkin liikaa erityisesti vasemmistoliitolle. Puolue näki muutoksen johtavan pienkauppojen konkursseihin ja kaupan keskittymiseen. Puolueessa ei myöskään uskottu, että työt uudistuksen myötä lisääntyisivät.

Hallitus nimittäin uskoo, että kauppa alkaa tarjota lisää työtunteja nykyisille työntekijöille ja palkata uusia koko- ja osa-aikaisia työntekijöitä.

Edustaja Antero Laukkanen (kd) sanoi, että hallituksen ehdottamaa uudistusta ei tarvita, vaan sen sijaan tarvitaan ”selkeä lepopäivä jolloin kaikilla on mahdollisuus hengähtää”.

Myyjänä aiemmin työskennellyt Katja Hänninen (vas) kiitti Laukkasta ollen täysin samaa mieltä. ”Työ on kuormittavaa, epäsäännöllistä vuorotyötä”, Hänninen sanoi. ”Toivon, että harkitsette että onko tässä mitään järkeä.”

Kokoomuksen puolelta uudistusta kiiteltiin auliisti. Keskustalaisista salissa oli vain Olavi Ala-Nissilä. ”Kerrankin Suomessa puretaan byrokratiaa, eikä vain puhuta siitä”, hän totesi.

Hallituksen esitys tarkoittaa, että vähittäiskauppojen sekä parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloaikoja koskeva laki kumotaan. Säännökset ovat vaikeaselkoisia ja sekavia. Kuluttajien on lähes mahdotonta arvioida milloin kauppa on auki ja milloin kiinni.

Esitys tarkoittaa myös sitä, että kauppiaat päättävät itse, milloin kauppa on auki, vaikka keskellä yötä. Pienten kauppiasyrittäjien oikeus yhteen vapaapäivään viikossa säilyy.

Palvelualojen ammattiliitto vastustaa muutosta. Se pelkää pienten myymälöiden konkursseja ja osa- ja määräaikaisten työsuhteiden lisääntymistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat