Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jari Aarnio moitti kovin sanoin tutkintaryhmää

Kotimaa
 
Fakta

Aarniota syytetään lukuisista rikoksista

 Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota syytetään lukuisista rikoksista. Vakavimmat syytteet koskevat törkeitä huumausainerikoksia ja törkeitä virkarikoksia.

 Tiistaina alkoi Aarnion pääkuuleminen, jossa Aarnio kertoo omia näkemyksiään tapahtumista.

 Aarnion kuuleminen jatkuu vielä keskiviikkona ja mahdollisesti myös perjantaina, joka on varattu varapäiväksi.

 Aarnio ja kaikki muutkin syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion puolustus sai tiistaina koko estradin itselleen, kun oikeudessa oli vuorossa Aarnion pääkuulemisen ensimmäinen päivä.

Aarnio esiintyi alusta asti rauhallisesti ja varmasti. Ajatus katkesi hetkellisesti vain parissa kohdassa, eikä Aarnio kiihtynyt mitään teemaa käsiteltäessä.

Kiivaimpaan tunnelmaan päästiin, kun Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi moitti jälleen tutkintaryhmää tietojen pimittämisestä.

Leppiniemen mukaan puolustus ei ole saanut kaikkia tutkintaan liittyneitä tolppatietoja eli matkapuhelinten paikannustietoja, vaikka niitä on pyydetty tutkintaryhmältä useaan otteeseen. Hän kiihtyi, kun hän kuvaili, miten puolustuksen on tarvinnut kaivaa itse tietoja käräjäoikeuksista.

Myös Aarnio moitti tutkintaryhmää ja erityisesti tutkinnanjohtajana toimivaa kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavistoa.

Aarnion mielestä Haavisto on täysin väärä henkilö johtamaan tutkintaa. Aarnion mukaan Haavistolla on ollut ennakkoasenteita ja kaunaa häntä kohtaan, koska Haavisto toimi syyttäjänä huumepoliisin ensimmäisessä virkarikosjutussa ja hävisi.

”Eikö tästä valtakunnasta löytynyt ketään muuta, joka olisi ollut sopiva tutkinnanjohtajaksi”, Aarnio sanoi.

Aarnio arvosteli myös sitä, että sai käyttöönsä vanhat virkasähköpostinsa vasta viime hetkellä ennen hänen kuulemistaan.

”Aina kun joku on mennyt pieleen, tulee tarina ja selitys”, Aarnio sanoi.

Aarnio esittelikin pitkään vanhoja työsähköpostejaan ja tekstiviestejään.

Hän korosti, että huumepoliisi on tehnyt kovaa työtä, myös yhteistyötä keskusrikospoliisin (krp) kanssa.

”Tämä ei ole Aarnion pikku bisnes, vaan tässä tehdään koko aika sitä asiaa yhdessä”, Aarnio sanoi.

Hän myös kiisti jyrkästi, että olisi pyrkinyt sotkemaan krp:n tutkintoja.

Aarnio selosti myös tapahtumia vuosilta 2010–2012.

Osa tapahtumista ajoittui ajalle ennen kuin ensimmäinen hasistynnyri oli saapunut Suomeen.

Aarnion mukaan Helsingin huumepoliisi oli sekä United Brotherhood -jengin (UB) että Helvetin enkeleiden perässä. Aarnion mukaan jengit tekivät huumekauppaa, ja lisäksi Helvetin enkeleitä epäiltiin aseiden salakuljetuksesta.

”Ei tiedetty mistään tynnyreistä, mutta tiedettiin, että UB:lla on pilveä ja että UB:lla ja Helvetin enkeleillä on isot kuviot meneillään”, Aarnio sanoi.

Aarnion mukaan huumepoliisin tutkinnoissa tuli esiin samoja nimiä kuin myöhemmin krp:n tutkimassa hasistynnyrijutussa.

Yksi tynnyrijutussa tuomituista oli ollut myös huumepoliisin kuuntelussa. ”Oikean miehen perässä oltiin jo silloin”, Aarnio sanoi.

Huumepoliisi oli Aarnion mukaan käynyt myös kuulustelemassa UB:n kunniajäsentä, jonka toinen poliisiyksikkö oli ottanut kiinni ryöstöstä epäiltynä.

Miehen tiloihin oli tehty myös kotietsintä, jossa oli löytynyt amfetamiinia tai aseita.

Myöhemmin on käynyt ilmi, että hasistynnyrijuttuun liittyvä hollantilainen mies oli lähettänyt samaan osoitteeseen puulaatikon, jonka sisällöksi oli merkitty kompressori.

Aarnion puolustus kyseenalaisti myös sen, kuinka paljon hasista on ylipäätään tullut Suomeen. Viidestä Suomeen tulleesta tynnyrilähetyksestä vain viimeinen tynnyri on jäänyt viranomaisten takavarikkoon Hollannissa.

Lisäksi tynnyreitä Hollannista Suomeen lähettänyt mies on tuomittu siellä vain kyseisestä tynnyristä.

Aarnio viittasi myös siihen, että huumepoliisiin oli tullut vihjetietoa mahdollisista valelähetyksistä.

Aarnio otti kantaa myös UB:n entisen johtohahmon Keijo Vilhusen esitutkintakertomuksiin. Vilhunen on esitutkinnassa kertonut muun muassa, että Aarnio oli pyytänyt häntä hankkimaan tälle lainaan ”puhtaan” auton.

Aarnion mukaan Vilhusen puheet eivät pidä paikkaansa. Hän epäili, että Vilhunen on keksinyt asioita siksi, että hän halusi pois tutkintavankeudesta.

”Minulla on täysi ymmärrys siihen, että hän voi näin tehdä, koska tässä on paljastunut yhteydenpito, joka ei olisi saanut koskaan paljastua. Ainoa keino selviytyä on päästä ulos linnasta”, Aarnio sanoi.

Vilhusta itseään on tarkoitus kuulla oikeudessa ensi viikolla, jos hän ei peru kuulemistaan.

Keskiviikon istunnossa mielenkiintoisimmaksi anniksi noussee Aarnion raha-asiat, joista ei vielä ehditty esittää kysymyksiä tiistaina.

Puolustus on aiemmin myöntänyt, että Aarnio on käyttänyt 400 000 euroa käteistä. Aarnion mukaan rahalla on laillinen alkuperä ja tarkempi selitys on luvassa pääkuulemisen aikana.

Jos aikataulu pitää, keskiviikkona ääneen pääsevät myös syyttäjät, jotka saavat esittää omia kysymyksiään.

Osa kuulemisesta käydään puolustuksen pyynnöstä yleisön läsnä olematta.

Salaiset teemat liittyvät poliisin tietolähdetoimintaan, Hollannissa kesken olevaan rikostutkintaan sekä yksityishenkilöön, joka liittyy Aarnion raha-asioihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat