Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koululaiset joutuivat home-evakkoon Lahden messuhalliin – ”ei tule päänsärkyä”

Kotimaa
 
Lauri Rotko
Tiirismaan koulun oppilaat viettivät välituntia messukeskuksen parkkialueella.
Tiirismaan koulun oppilaat viettivät välituntia messukeskuksen parkkialueella. Kuva: Lauri Rotko

Lahti. Vain Lahden messuhallista löytyi tarpeeksi tilaa pikavauhtia evakuoidulle Tiirismaan peruskoululle. Terveysviranomainen määräsi koulu käyttökieltoon ja lähtö tuli äkkiä syysloman jälkeen.

Syksyn mittaan oppilaiden ja henkilökunnan sisäilmaoireet kävivät niin vaikeiksi, että koulun 560 oppilasta oli pakko siirtää nopeasti pois koulusta.

”Täällä on raikkaampaa. Ei tule päänsärkyä”, Felix Frisk, 11, sanoo. Hänen luokkakaverinsa viidenneltä luokalta ovat samaa mieltä.

Tiirismaan koulun ilmaa oppilaat kuvaavat tunkkaiseksi. Koulussa kärsittiin päänsäryn lisäksi muun muassa iho- ja hengitystieoireista. Oireet ovat messuhallin tiloissa helpottaneet.

Rehtori Kari Turpeinen aloitti Tiirismaan koulussa elokuun alussa. Koulun sisäilmaongelmat olivat jatkuneet jo useiden vuosien ajan.

”Kesällä koululla tehtiin korjauksia, mutta koulun alettua tilanne räjähti käsiin”, Turpeinen kertoo.

Syys-lokakuussa terveysviranomaisen tekemän kyselyn mukaan pahimmillaan kaksi kolmannesta yhden luokan oppilaista sai oireita ja jokaisessa luokassa noin puolet oppilaista. Henkilökunnasta noin puolet oireili ja osa joutui olemaan pitkillä sairauslomilla.

Oireet olivat rehtorin mukaan moninaisia, hengitysvaikeuksia, päänsärkyä, suolisto-oireita, väsymystä, kuumeilua ja iho-oireita.

Rehtori vaati kaupungin tilakeskukselta kriisisuunnitelmaa tilanteen ratkaisemiseksi. Tiirismaan peruskoululaiset muuttivat messuhalliin 26. lokakuuta.

Henkilökunnassa on rehtorin mukaan myös joitakin, jotka eivät voi vaikeiden oireidensa vuoksi työskennellä myöskään messuhallissa.

Luokkatilojen rakentaminen suuriin hallitiloihin ei ole ollut ihan helppoa. Erillisiä tiloja rakennetaan sermeillä ja verhoilla. Viime viikonvaihteessa messuhallissa järjestettiin messut ja koululaiset hajasijoitettiin Sibeliustalolle, messuhallin kellaritiloihin ja katsomon hattuhyllylle.

Tiirismaan koulua kutsutaan Tipalaksi, koska se oli aikaisemmin tyttökoulu. Koulurakennuksen omistaa yksityinen Tyttökoulun Talo Oy. Kaupunki on vuokrannut 1960-luvulla rakennetun koulun tilat pitkällä vuokrasopimuksella.

Koulussa toimii sekä peruskoulu että lukio. Oppilaita on kaikkiaan tuhat. Lukioluokat ovat evakossa Lahden aikuiskoulutuskeskuksen tiloissa keskustassa. Esikoulu ja vuosiluokkien 1–3 noin sata oppilasta opiskelevat tilapäisesti Lotilan koulussa.

Tiirismaan koululle on luvassa uudet parakkitilat vuodenvaihteessa. Turpeinen laskee, että koulun viereinen Ursan kenttä tulee lähes täyteen parakeista, kun yli 500 oppilasta sijoitetaan niihin.

Kiinteistöpäällikkö Jouni Arolan mukaan Tiirismaan koulun sisäongelmiin puuttumista on vaikeuttanut se, että sen omistaja on yksityinen ja koulutoimi on tiloissa vuokralaisena.

”Omistajan teettämissä tutkimuksissa ei havaittu ongelmia, mutta kun me vuokralaisena saimme luvan tutkimuksiin, vikoja löytyi. Niitä korjattiinkin viime kesänä, mutta oireet pahenivat. Osa koulusta määrättiin käyttökieltoon”, Arola kertoo.

Tyttökoulun Talo Oy:n toimitusjohtaja Harri Silkosuo kertoo yhtiön toteuttaneen omistamassaan koulussa kuuden viime vuoden aikana 5,6 miljoonan euron remontit.

”Teimme kesällä asiantuntijoiden suunnittelemat korjaukset eikä töissä millään tavalla epäonnistuttu. Silti tilanne korjausten jälkeen valitettavasti paheni.”

Omistaja suunnittelee parhaillaan koulun korjaamista ja nopeimmillaan töihin päästään käsiksi ensi kesänä, jolloin Tiirismaan koulu voisi olla toiminnassa syyslukukaudella 2017.

Kun koululaiset nyt ovat olleet yli viikon messuhallissa, rehtori Turpeinen kuulee oppilailta usein, että nyt on hyvä sisäilma ja virtaa riittää ihan toisin kuin Tiirismaalla.

Lauri Rotko
Yksi luokka on rakennettu messukeskuksen suurhallin katsomoiden päälle.
Yksi luokka on rakennettu messukeskuksen suurhallin katsomoiden päälle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat