Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jehovan todistajien päämaja linjasi uusiksi rakentamista ja määräsi vähentämään väkeä – Suomessa muutokset yllättivät

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Jehovan todistajien Suomen-haaratoimisto sijaitsee Vantaan Koivukylässä.
Jehovan todistajien Suomen-haaratoimisto sijaitsee Vantaan Koivukylässä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

New Yorkin Brooklynissä päämajaansa pitävä Jehovan todistajien korkein hallintoelin on käynnistänyt maailmanlaajuisen rakenneohjelman, joka koskee myös Suomen Jehovan todistajien toimintaa ja seurakuntia.

Pääkonttori määrää, että kaikista Jehovan todistajien valtakunnallista haaratoimistoista vähennetään neljäsosa väestä. Suomen haaratoimistossa vähennys koskee 30–40:tä henkeä, kertoo Suomen Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen. Nyt Suomen haaratoimistossa työskentelee ja myös asuu noin 180 henkeä.

Lisäksi Jehovan todistajien on keskeytettävä haaratoimistojen isot rakennusprojektit tai rajoitettava niitä. Määräys koskee myös Suomea.

Samalla julkaisutoiminta muuttuu niin, että jaettavaksi tarkoitettujen Vartiotorni- ja Herätkää-lehtien ilmestymistahti harventuu. Jatkossa uusi lehti ilmestyy joka toinen kuukausi, vuorokuukausin Herätkää ja Vartiotorni.

”Toimintaa ja voimavaroja ohjataan uuteen suuntaan”, Leinonen sanoo. Hän myöntää, että varsinkin rakentamistoiminnassa linjanmuutos on hyvin suuri.

Suomen haaratoimisto sai Yhdysvaltojen päämajasta uudistuksista kertovan kirjeen syyskuussa. Kirje oli suuri yllätys, Leinonen kertoo. Hänen mukaansa monissa maissa joudutaan keskeyttämään suuria rakennushankkeita vauhdilla.

”Kieltämättä yllätyin. Kirjeen jälkeen päädyimme siihen, että voimme jossain määrin yksinkertaistaa toimintojamme ja sitä kautta myös vähentää väkeämme.”

Uudessa suunnassa ei Leinosen mukaan ole kyse säästöohjelmasta tai siitä, että Jehovan todistajat olisivat suurissa rahavaikeuksissa. ”Varoja on käytettävissä ihan samalla tavalla kuin ennenkin, sillä Jehovan todistajien kaikki toiminta perustuu lahjoituksiin. Lahjoitusten määrä ei ole supistunut.”

Suomen toiminta on omavaraista ja perustuu suomalaisten lahjoittajien lahjoituksiin, Leinonen sanoo. Uudet ohjeet eivät hänen mukaansa muuta sitä, miten lahjoituksia ohjataan maailmanlaajuisesti yhteiseen rahastoon.

Säästöohjelman sijasta kyseessä on Leinosen mukaan linjanmuutos. ”Vähän niin kuin yritykset myös Jehovan todistajat seuraavat aikaansa. Se, että kyse olisi säästämisestä, on ihan väärä tulkinta. Toimintaa suunnataan nyt hengellisemmäksi ja palvelemaan julistustyötä.”

Jehovan todistajien rakentamistoimintaa ohjataan maailmanlaajuisesti neljästä rakennustoimistosta. Suomen Jehovan todistajien rakennushankkeita ohjaa Saksan toimisto.

Jatkossa rakennushankkeissa keskitytään valtakunnansalien remontointiin ja rakentamiseen, Leinonen sanoo. ”Kolme neljä vuotta sitten toimintaa ohjattiin siihen suuntaan, että haaratoimistoille tulisi enemmän tiloja. Nyt suurten projektien kohdalla otettiin aikalisä.”

Suomessa Jehovan todistajat rakentavat ja remontoivat parhaillaan Vantaan Koivuhaassa sijaitsevaa hallinnollista Betel-keskustaan. Entiseen Jehovan todistajien kirjapainoon tulee toimisto- ja studiotilaa. Remontti saadaan valmiiksi vuodenvaihteessa, Leinonen sanoo.

”Se valmistuu ihan aikataulussa, mutta jatkossa omien tilojemme rakentamista supistetaan. Suomessa kävi kuitenkin tuuri, että saamme isoimman hankkeemme valmiiksi ihan lähiaikoina.”

New Yorkin päätoimiston uudet ohjeet rakentamishankkeiden keskeyttämisestä tarkoittavatkin sitä, että Suomen haaratoimiston ison rakennushankkeen seuraavat laajennusvaiheet pannaan nyt jäihin.

Putkiremontti saa siis odottaa, Leinonen sanoo. ”Emme ehtineet aloittaa laajennushanketta, joka olisi vienyt vielä puolitoista vuotta.”

Henkilökunnan vähentäminen Jehovan todistajien haarakonttorista ei Leinosen mukaan tarkoita samaa kuin irtisanomiset yrityksissä. Betel-keskuksen työntekijät asuvat keskuksessa ja vastaavat tietyistä työtehtävistä ruokaa ja pientä palkkaa vastaan.

”Joitakin lähtee nyt toisenlaiseen vapaaehtoistyöhön. Moni palaa niihin töihin, joissa on ollut aikaisemminkin.”

Leinosen mukaan kaikki lähtevään joutuvat tietävät jo sen, että heidän tehtävänsä joko katoavat tai siirtyvät muille. Kyse on esimerkiksi puutarhatöistä, huoltotöistä ja huoneiden siivoamisesta, Leinonen kuvailee. ”Onhan tämä tietty terästäytyminen ja kiinnostava elämänmuutos monille.”

Suomen haarakonttori on lähettänyt kaikkiin Jehovan todistajien seurakuntiin tällä viikolla kirjeen, jossa tiedotetaan muutoksista, Leinonen sanoo.

Jehovan todistajia on Suomessa noin 19 000. Seurakuntia on 300 ja valtakunnansaleja 180.

”Nyt valtakunnansalien remontointi tehostuu, ja rakennustoimintamme kohdistuu juuri siihen. Uusiakin rakennetaan 2–3:n vuositahtia, mutta etenkin 20–30 vuotta vanhat valtakunnansalit vaativat perusteellisia korjauksia. Kahdeksan salia on korjattava vuosittain.”

Jehovan todistajat rakentavat parhaillaan uutta päätoimistoa noin 80 kilometrin päähän New Yorkista. Yli sadan hehtaarin alueella on jo valmiina suuria rakennuskomplekseja, joihin muuttaa työskentelemään ja asumaan noin 800 henkeä.

Linjaukset eivät Leinosen mukaan vaikuta päätoimistohankkeeseen, sillä se on käytännössä valmis.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat