Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeusasiamies: Sairaala loukkasi turvahuoneeseen 13 tunniksi teljetyn potilaan ihmisarvoa

Kotimaa
 

Kouvolassa sijaitseva Pohjois-Kymen sairaala on eduskunnan oikeusasiamiehen Petri Jääskeläisen mukaan loukannut potilaan ihmisarvoa ja vapautta eristämällä tämän kolmeksitoista tunniksi turvahuoneeseen.

Kohtelustaan kannellut naisasiakas kertoo, että häneltä estettiin eristyksen aikana myös wc-käynnit.

Masennuksesta kärsinyt ja alkoholin vaikutuksen alainen nainen tuotiin ambulanssilla Pohjois-Kymen sairaalan ensiapuklinikalle. Yksityisyyden suojan turvaamiseksi oikeusasiamiehen päätöksessä ei mainita tapauksen ajankohtaa.

Itsetuhoisista ajatuksista kärsinyt nainen lähti klinikalta, ennen kuin lääkäri oli ehtinyt tutkia hänet. Potilas kuitenkin haettiin myöhemmin takaisin sairaalan poliisin virka-avun turvin.

Tämän jälkeen erikoislääkäri antoi sairaanhoitajalle luvan eristää nainen turvahuoneeseen. Samalla lääkäri määräsi potilaalle psykiatrisen arvioinnin seuraavalle päivälle.

Nainen vietti turvahuoneessa kolmetoista tuntia. Nainen on kertonut joutuneensa tekemään tarpeensa lattialle, sillä häntä ei koko eristysaikana päästetty pyynnöistä huolimatta wc:hen.

”Päihtymys ei saa estää henkilöä saamasta asianmukaista palvelua ja hoitoa”, Jääskeläinen toteaa.

Hän löysi potilaan hoidosta ja kohtelusta useita puutteita.

Nainen tapasi lääkärin ensimmäisen kerran vasta eristyksen jälkeen. Jääskeläisen mukaan potilaan olisi pitänyt päästä lääkärin tutkittavaksi jo aiemmin.

Oikeusasiamiehen mukaan naista pidettiin eristettynä kauemmin kuin hänen tilansa olisi vaatinut. Lisäksi potilas ei Jääskeläisen mukaan saanut ihmisarvoista kohtelua eikä laadukasta hoitoa, koska hän joutui tekemään tarpeensa lattialle.

Vakavana rikkomuksena Jääskeläinen pitää myös sitä, että sairaalassa laiminlyötiin tarpeellisten ja riittävien merkintöjen tekeminen potilasasiakirjoihin. Merkintöjen niukkuus vaikeutti tapauksen arviointia.

Pohjois-Kymen sairaala sai oikeusasiamieheltä huomautuksen lainvastaisista menettelyistä ja laiminlyönneistä. Lisäksi Jääskeläinen esittää, että potilaalle hyvitetään hänen kohdistetut perus- ja ihmisoikeuksien loukkaukset.

Potilaan kohtelussa on Jääskeläisen mukaan loukattu perustuslakia ja Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat