Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postin työntekijät suunnittelevat laajoja työtaistelutoimia – PAUn liittovaltuusto koolla kello 10

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Työntekijä lajitteli postilähetyksiä Postin Helsingin jakelukeskuksessa tiistaina.
Työntekijä lajitteli postilähetyksiä Postin Helsingin jakelukeskuksessa tiistaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU valmistelee laajoja työtaistelutoimia vauhdittamaan työehtosopimusneuvotteluja. PAUn liittovaltuusto käsittelee liittohallituksen esitystä tänään torstaina kello 10 alkavassa kokouksessaan.

PAUn liittosihteeri Esko Hietaniemi sanoo, ettei voi vielä avata tarkemmin, mitä työtaistelutoimia liittohallitus esittää. ”Niillä on kuitenkin toteutuessaan laajoja vaikutuksia.”

Postiala on työehtosopimuksettomassa tilassa, ja PAU ja Palvelualojen työnantajien Palta neuvottelevat keskiviikkoiltana Paltan toimistolla Etelärannassa uudesta työehtosopimuksesta. Vielä sopua ei ole ollut näköpiirissä, Hietaniemi sanoo.

Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto ihmettelee PAU:n työtaisteluilmoituksen ajoitusta ja pitää sitä valitettavana. ”Neuvottelut ovat käynnissä. Tällaiset uudet toimenpiteet eivät ainakaan yhtään edistä sitä, että kiista alkaisi pikku hiljaa ratkeamaan.”

Jos PAUn liittovaltuusto päättää ryhtyä työtaistelutoimiin, ne realisoituisivat kahden viikon päästä, Hietaniemi sanoo. ”Ensin näistä on tiedotettava työnantajajärjestölle ja valtakunnansovittelijalle.”

Valtakunnansovittelija Minna Helle tapasi PAU:n ja Paltan edustajat maanantaina. Tuolloin Helle kutsui osapuolet seuraavan kerran valtakunnansovittelijan toimistoon ensi tiistaiksi.

Yksi keskeisiä kiistakysymyksiä on Postin päätös lisätä vuokratyövoiman käyttöä. Postin työntekijät ovat kieltäytyneet kouluttamasta vuokratyöntekijöitä, ja PAU on asettanut työpaikoille koulutus-, perehdytys ja ylityökiellon.

”Työnantaja käyttäytyy nyt provokatiivisesti, ja se vaikuttaa ilmapiiriin”, Hietaniemi sanoo. ”Työnantaja perehdyttää SOL Henkilöstöpalveluista vuokratyövoimaa rikkureiksi mahdollista työtaistelua varten.”

PAU vaatii SOL Henkilöstöpalveluja noudattamaan kansainvälisiä sopimuksia siitä, ettei se vuokraa työvoimaa laillisen työtaistelun kohteena olevaan yritykseen.

Aarto sanoo, ettei Posti riko mitään Suomen lakeja käyttäessään vuokratyövoimaa. ”Sen käyttö on täysin laillista. Mikään pykälä ei aseta sille esteitä.”

Eri postikeskusten työntekijöiden ulosmarssit maanantaina ja tiistaina ovat viivästyttävät postin kulkua tuntuvasti.

PAUn liittohallitus kehotti keskiviikkona työntekijöitä pidättäytymästä ulosmarsseista ennen laajojen työtaistelutoimien aloittamista. Tätä Paltan Aarto pitää hyvänä. ”PAU on ymmärtänyt, että ulosmarssit ovat olleet laittomia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat