Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikesakon korotus hidasti ajonopeuksia

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Heidi Piiroinen / HS
Poliisi mittasi ajonopeuksia Kehä I:llä.
Poliisi mittasi ajonopeuksia Kehä I:llä. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Rikesakkojen roima korotus syyskuun alussa on hidastanut ajonopeuksia jonkin verran.

”Nopeudet ovat notkahtaneet. Useana vuonna ajonopeudet ovat olleet syyskuussa kovemmat kuin elokuussa. Nyt kävi päinvastoin”, kertoo Liikenteen turvallisuusviraston Trafin erityisasiantuntija Riikka Rajamäki.

Rajamäki tarkasteli automaattisessa nopeudenvalvonnassa annettuja seuraamuksia syyskuun aikana.

Tolppakamerakuvien perusteella rikesakot sai tämän vuoden syyskuussa alle 14 800 autoilijaa, kun vastaava luku vuotta aiemmin oli yli 16 000.

Suuntaus näyttäisi jatkuneen lokakuussa. Lokakuun luvut eivät ole vielä täysin vertailukelpoisia valitusaikojen takia.

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, komisario Dennis Pasterstein arvioi rikesakkojen määrän jatkavan vähenemistään.

”Ilman muuta pidemmällä aikavälillä näin käy. On aivan selvää, että tuplahintaiset sakot vaikuttavat. Ylinopeudesta joutuu nyt maksamaan alimmillaan 140 euroa nettona. Itse ainakin miettisin tarkkaan, ajanko ylinopeutta sen jälkeen.”

Rajamäki muistuttaa, että rikesakkotilastoissa on paljon vuosi- ja kuukausikohtaista vaihtelua, joten pitkälle meneviä johtopäätöksiä autoilijoiden kaasujalan höllentymisestä ei voi vielä tehdä.

”Märkä alkukesä ja elokuussa tulleet helteet kasvattivat loppukesän nopeuksia. Elokuussa ajettiin tänä vuonna harvinaisen kovaa, joten syyskuussa tullut nopeuden notkahdus korostuu.”

Oikeusministeriön erityisasiantuntija Ville Hinkkanen pitää mahdollisena, että ylinopeudet ovat syyskuun alun jälkeen vähentyneet.

”Tätä ei voi kuitenkaan vielä vahvistaa. Tietysti voi toivoa, että rangaistuksen kiristämisellä olisi vaikutusta rikosten vähenemiseen, mutta todennäköistä on, että vaikutus jää pieneksi”, Hinkkanen toteaa.

Oikeusministeriö arvioi rikesakoista kertyvien tulojen kasvavan nykyisestä 20 miljoonasta eurosta jopa 40 miljoonaan euroon nyt, kun kaikki rikesakot kaksinkertaistuivat.

Ministeriö laskee tulojen lisääntyvän viidellä miljoonalla jo tänä vuonna sillä oletuksella, että annettujen rikesakkojen määrä ei muutu.

Tuloennustetta ei ole Hinkkasen mukaan syytä muuttaa, vaikka tuoreimmat luvut kertovatkin autoilijoiden hieman vähentäneen kaahaamista.

”On oletettavaa, että luvut tulevat kasvamaan loppuvuodesta”, Hinkkanen sanoo.

Poliisiammattikorkeakoulun mukaan rikesakot ovat tänä vuonna tuottaneet noin 17 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Valtion kassaan on jo kilahtanut noin kaksi miljoonaa euroa enemmän rahaa.

Lähes kaikki rikesakot annetaan liikennerikkomuksista. Alkoholirikosten ja muiden rikosten osuus on vain pari prosenttia.

Liikenteessä rikesakon saaneista kolme neljästä jää kiinni automaattisessa nopeudenvalvonnassa.

Huomautusten määrä nopeudenvalvonnassa on kasvanut roimasti Poliisihallituksen vuosi sitten antaman ohjeistuksen jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat