Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi pärjää vaihtelevasti OECD:n terveysvertailussa

Kotimaa
 
Tor Wennström / Lehtikuva
Lääkäri tarkistaa asiakkaan verenpaineen terveyskeskuksessa.
Lääkäri tarkistaa asiakkaan verenpaineen terveyskeskuksessa. Kuva: Tor Wennström / Lehtikuva

Suomi sijoittuu kärki-, keski- ja alakolmannekseen läntisten teollisuusmaiden vertailussa, osoittaa OECD:n tuore Health at a Glance -raportti. Niin käy esimerkiksi terveyden tilaa mittaavassa taulukossa:

Naisten eliniän odote on kärjessä niin syntymän kuin 65 ikävuoden kohdallakin, mutta kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin vie pohjalukemiin. Samoin käy esimerkiksi Kreikalle. Sen sijaan naapurimaa Ruotsi on kärkikolmanneksessa niin miesten ja naisten eliniän kuin sydän- ja verisuonikuolemien suhteen.

Miesten odotettavissa oleva elinikä on Suomessa selvästi lyhyempi kuin naisten. Molemmat ovat pidentyneet mutta eivät ole erityisen pitkiä verrattuna OECD-maihin. Suomea pitempiä elämiä on vertailun mukaan odotettavissa monessa maassa, muun muassa Espanjassa ja Italiassa, Sveitsissä ja Ranskassa, Islannissa ja Norjassa.

Terveyttä uhkaavat tekijät olisivat Suomessa muuten hyvät, mutta ylipainoisia on paljon, 26 prosenttia aikuisista. Prosenttiosuus on tätä suurempi muun muassa Kanadassa, Chilessä, Unkarissa ja Meksikossa, mutta Ruotsissa ylipainoisia on vain 7 prosenttia aikuisista.

Kärkeen Suomi sijoittuu laajalla julkisella terveydenhuollolla, mutta kaihi- ja polviproteesileikkauksia pitää odottaa turhan pitkään. Lisäksi moni kansalainen jää vaille tarvitsemaansa hoitoa.

Mutta kun hoitoon pääsee, sen laatu on hyvää. Laatua mitattiin sairaalahoidoilla keuhkoahtaumatautiin, astmaan, diabetekseen, sydänkohtauksiin ja aivohalvauksiin sekä selviämisellä syövästä yleensä että rinta- ja suolistosyövistä erityisesti.

Syöpäkuolemat ovat Suomea harvinaisempia vain Turkissa ja Meksikossa. Itsemurhakuolemat taas ovat vähentyneet OECD-maissa, mutta niitä tehdään Suomessa edelleen toiseksi eniten Euroopassa. Vielä enemmän niitä on Unkarissa, Japanissa ja Etelä-Koreassa.

Terveydenhuollon resurssit ovat Suomessa OECD-vertailun keskiluokkaa. Hoitajia ja magneettikuvauslaitteistoja on runsaasti, lääkäreitä ja sairaalavuoteita keskimäärin. Tanska ja Ruotsi käyttävät rahaa Suomea enemmän, mutta resurssit ovat muualla kuin sairaaloissa, joissa on vain vähän vuodepaikkoja.

Lääkkeisiin käytetään keskimäärin viidennes terveydenhuollon varoista. Kärjessä on Yhdysvallat ja Suomi OECD-maiden keskiarvon alapuolella Ruotsin ja Slovenian kanssa. Lääkkeiden käyttäjien oma osuus kustannuksista on iso, lähes puolet.

Raportti on luettavissa verkossa täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat