Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n asedirektiiviin tulossa muutoksia – sisäministeriö vastustaa suunniteltuja kieltoja

Kotimaa
 
Kai Sinervo / HS
Sarjatuliaseiden kielto koskisi myös deaktivoituja eli ampumakelvottomiksi tehtyjä keräilyaseita.
Sarjatuliaseiden kielto koskisi myös deaktivoituja eli ampumakelvottomiksi tehtyjä keräilyaseita. Kuva: Kai Sinervo / HS

Euroopan unionin komissio valmistelee esitystä asedirektiiviin. Suomen sisäministeriön tietojen mukaan suunnitteilla on ainakin sarjatuliaseiden kielto yksityishenkilöiltä sekä muutoksia puoliautomaattiaseiden saatavuuteen ja verkkokauppaan.

”Tietojemme perusteella isoimmat muutokset ovat sarjatuliaseiden kielto ja sellaisten puoliautomaattiaseiden siirto kiellettyjen luokkaan, jotka muistuttavat sotilasaseita. Tarkalleen ei vielä tiedetä, mitä kaikkea tähän luokkaan kuuluisi”, sanoo poliisitarkastaja Seppo Sivula sisäministeriön poliisiosastolta.

Sarjatuliaseiden kielto koskisi myös deaktivoituja eli ampumakelvottomiksi tehtyjä keräilyaseita. Lisäksi komissio harkitsee rynnäkkökiväärien ja konepistoolien puoliautomaattiversioiden kieltämistä.

Mahdollisesti kiellettäviä puoliautomaattiaseita käytetään esimerkiksi sovelletussa reserviläisammunnassa, jossa rastit muistuttavat taistelutilanteita. Muutos vaikuttaisi myös toiminnalliseen urheiluammuntaan, kuten niin sanottuihin practical-ammunnan kiväärilajeihin.

”Tämä koskee tuhansia, ellei kymmeniätuhansia ihmisiä. Se olisi hyvin suuri kolaus. Vähintään asekalusto menisi jollain tapaa uusiksi. Aseet, joita voitaisiin luvallisesti hankkia, eivät välttämättä sovi toiminnan luonteeseen”, sanoo Sivula.

”Muutoksilla olisi myös suuri vaikutus Suomen reservin toimintakykyyn, koska reserviläiset harjoittelevat tilanteen mukaista ammuntaa. Rastit muistuttavat sodan ajan tilanteita, mutta toiminta on silti hyvin kontrolloitua”, hän sanoo.

Suomen sisäministeriön mukaan muutokset eivät juurikaan koskisi metsästyksessä käytettäviä aseita.

Sisäministeriö vastustaa kaavailtuja muutoksia. Se pyrkii vaikuttamaan komissioon, jotta esityksestä ei tulisi Suomen näkökulmasta liian tiukka.

”En usko, että nämä tiettyjen asetyyppien kiellot vähentäisivät aseiden luvatonta käyttöä ja rikolliskäyttöä. Ne koskisivat lainkuuliaisia harrastajia. Suomessa kielloilla olisi vaikutusta myös maanpuolustuskykyyn ja reservin ampumataitoon”, Sivula sanoo.

Sisäministeriön näkemyksen mukaan sarjatuliaseetkin pitäisi jollain tapaa olla mahdollista sallia esimerkiksi keräilytarkoituksiin. Nykyisin esimerkiksi Suomen armeijan sodissa käyttämiä automaattiaseita voi olla poliisihallituksen erikseen hyväksymillä keräilijöillä. Sivulan mukaan tiedossa ei ole, että keräilyaseilla olisi tehty rikoksia.

Internetkaupan rajoituksia sisäministeriö taas vastustaa siksi, että se vaikeuttaisi paljon syrjäseuduilla asuvien aseharrastajien tilannetta. Syrjäseuduilla lähin asekauppa voi olla satojen kilometrien päässä.

Sisäministeriö suitsisi aseiden laitonta hankintaa esimerkiksi eri aseenosien luvanvaraisuutta koskevia käytäntöjä yhdenmukaistamalla. Nyt jotkut osat saattavat olla yhdessä maassa sallittuja ja toisessa kiellettyjä. Sisäministeriö parantaisi myös laittoman asekaupan valvontaa ja tiedonvaihtoa.

Komission varsinainen esitys ei ole vielä tullut, mutta sitä odotetaan mahdollisesti alkuvuodesta. Muutosten taustalla on EU-maiden huoli turvallisuustilanteesta ja rikolliseen käyttöön päätyvistä ampuma-aseista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat