Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päihteet, kiire, talousvaikeudet – nämä ovat suomalaisten mielestä pahimmat uhat lasten hyvinvoinnille

Hyvinvoinnin uhat kasautuvat asiantuntijan mukaan huonosti voiviin lapsiperheisiin.

Kotimaa
 
Säästöt viinaa vaarallisempia - HS-gallupia ihmeteltiin Vuosaaressa
Säästöt viinaa vaarallisempia - HS-gallupia ihmeteltiin Vuosaaressa
HS:n gallupin mukaan lasten hyvinvoinnin pahimpana uhkana pidetään päihde- ja mielenterveysongelmia. HS:n tapaamat vanhemmat nostavat kuitenkin taloushuolet suurimmaksi uhaksi. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus: Janne Järvinen, grafiikka: Uolevi Holmberg
Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 TNS Gallup teki Helsingin Sanomien toimeksiannosta tutkimuksen, jossa selvitettiin suomalaisten lasten hyvinvointiin ja kasvatukseen liittyviä käsityksiä.

 Tutkimukseen haastateltiin 5.–16. lokakuuta runsaat tuhat 15–79-vuotiasta.

 Otos edustaa Manner-Suomen väestöä.

 Tutkimuksen virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Valtaosa suomalaisista uskoo, että pahin uhka suomalaislasten hyvinvoinnille ovat päihde- ja mielenterveysongelmat, selviää TNS Gallupin Helsingin Sanomille tekemästä kyselystä.

Lähes yhtä suuria huolenaiheita ovat työttömyys ja perheiden talousasiat sekä vanhempien ajan puute ja väsymys. Neljä viidestä suomalaisesta pitää niitä suurimpina lasten hyvinvoinnin uhkina.

Noin 70 prosenttia kansalaisista katsoo, että varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa toteutettavilla säästöillä on samanlainen vaikutus. Tutkimuksessa haastattelija luetteli viisi asiaa, jotka vastaaja sai halutessaan nimetä lasten hyvinvoinnin uhaksi.

Vastaajat saivat itse kertoa myös muita uhkia. Mainintoja saivat esimerkiksi liika itsekkyys ja arvomaailman rappeutuminen, avioerot ja uusperheet.

Janne Järvinen / hs
text.
text.

Helsinkiläisessä leikkipuistossa tulokset herättävät hämmennystä, sillä täällä nostetaan ykköshuoliksi toisenlaisia seikkoja.

”Terveyspalveluihin on todella vaikea päästä. Aina ei saa aikoja, ellei asia ole akuutti”, Harri Ponkilainen sanoo Vuosaaren Mustakiven puistossa.

”Kännykät ja se, että lapset ovat paljon sisällä. Enää ei olla niin paljoa ulkona kuin ennen vanhaan”, pohtii isoäiti Pirkko Virkkunen, joka leikkii pihalla Mian, 11, ja Joan, 1, kanssa.

Väestöliiton perheneuvonnan koordinaattori Minna Oulasmaa pitää gallupissa nimettyjä huolenaiheita todellisina uhkina. Suomessa on paljon hyvinvoivia lapsia, mutta kahtiajako on syventynyt. Huonosti voivien ryhmään kasautuvat useat uhat.

”Näin käy esimerkiksi silloin, jos perheessä on työttömyyttä ja päihde- ja mielenterveysongelmia, ja lapsi menettää vielä subjektiivisen päivähoito-oikeutensa. Ongelmat lisääntyvät ja vaikeutuvat tietyissä perheissä, mikä kasvattaa eriarvoisuutta.”

Vanhempien päihteiden käytön ongelmat voivat vaikuttaa muun muassa pienten lasten sairasteluun, tapaturma-alttiuteen sekä käytös- ja oppimishäiriöihin, kertoo erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Myöhemmin ne saattavat heijastua mielenterveyteen, päihteiden käyttöön, koulutukseen ja työelämään.

Päihdeongelmien kanssa painivien perheiden määrää on vaikea arvioida. Noin kahdella prosentilla alle kouluikäisten lasten äideistä on todettu hoitoa vaativia päihdeongelmia. Vuonna 2013 tehdyssä lapsiperhekyselyssä vanhemat arvioivat itse, onko heillä ongelmia päihteiden käytössä. Äideistä prosentti piti käyttöään ongelmallisena, isistä kolme prosenttia.

”Kun taas kysytään aikuisilta, kuinka moni on kärsinyt lapsuuden perheessään vanhempien alkoholinkäytöstä, saadaan aika isoja lukuja. Jopa 20 prosenttia kertoo kärsineensä niistä.”

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen uskoo, että vanhemmat ovat listanneet tutkimuksessa kärkisijoille etäisiä pelkojaan, jotka eivät välttämättä toteudu tavallisten perheiden arjessa. Hän on enemmän huolissaan lasten levottomuudesta ja riippuvuudesta videopeleihin.

”Lapset ylikuormittuvat koko ajan. Liian paljon ääntä, vimmaa, visuaalisia ärsykkeitä. Kehittyvä keskushermosto ei pärjää sen kaiken kanssa.”

Oulasmaa jakaa huolen siitä, että digiaikana perheenjäsenet saattavat olla aiempaa vähemmän läsnä toisilleen.

”Kun aikuiset ja lapset ovat älypuhelimella ja tietokoneella, aito läsnäolo ja kohtaaminen ovat vähentyneet. Sitten kun vähennetään aikuisten määrää päivähoidossa ja säästetään koulusta, missä lapset tulevat aidosti kohdatuksi? Sylissä olemisen aika vähenee.”

Myös vanhempien parisuhteella on merkitystä lasten hyvinvoinnille, Oulasmaa huomauttaa. Tutkimusten mukaan ”normaalissa” perhetilanteessa joka kymmenes lapsi oirehtii esimerkiksi nukahtamis- tai keskittymisvaikeuksilla.

”Jos vanhemmilla on vakavia parisuhdeongelmia, kriisiä tai eron uhkaa, jopa puolet lapsista oirehtii.”

Hyvänä Oulasmaa pitää sitä, että pikkulapsiperheiden tuki, kuten kunnan tarjoama kotiapu, on lisääntynyt. Tukea antavat myös isovanhemmat, kuten Vuosaaressa lastenlapsiaan valvova Pirkko Virkkunen. ”Lapsia täytyy auttaa, ja jos tarvitsee hoitoapua, niin ilman muuta”, hän pohtii rooliaan isoäitinä.

Psykiatri: "Minulta kysytään, miten pojat saa irti peleistä"
Psykiatri: "Minulta kysytään, miten pojat saa irti peleistä"
Lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan videopeliriippuvuus on sukua päihderiippuvuudelle. Häneltä kysytään usein, miten lapset saisi irti videopelien maailmasta. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus: Janne Järvinen ja Esa Syväkuru
Janne Järvinen
”Äitinä lastenhoito tuntui huolettomalta. Nyt olen koko ajan tarkkana, että ei liikaa tietokoneita!” kertoo isoäiti Pirkko Virkkunen, joka pitää yhtenä suurena huolena suomalaisten sisällä oloa. Leikkipuistossa hän vahti Joa ja Mia Vainiota.
”Äitinä lastenhoito tuntui huolettomalta. Nyt olen koko ajan tarkkana, että ei liikaa tietokoneita!” kertoo isoäiti Pirkko Virkkunen, joka pitää yhtenä suurena huolena suomalaisten sisällä oloa. Leikkipuistossa hän vahti Joa ja Mia Vainiota.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat