Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jätevesiremontteihin haetaan taas lievennyksiä – kiinteistönomistajille päätösvaltaa

Kotimaa
 
Kalle Kallio / HS
Saostuskaivo vanhan rintamamiestalon tontilla Siuntiossa.
Saostuskaivo vanhan rintamamiestalon tontilla Siuntiossa. Kuva: Kalle Kallio / HS

Kiistellyn haja-asutuksen jätevesiasetuksen vaatimuksia kohtuullistetaan sellaisilla alueilla, joilla ei ole ympäristön pilaantumisen vaaraa. Kiinteistönomistajien päätösvaltaa remonteissa on tarkoitus lisätä.

Niin sanottu hajavesityöryhmä esittää, että ennen vuonna 2004 rakennetuilla kiinteistöillä jätevesijärjestelmä täytyisi uusia vain silloin, kun kiinteistöllä tehdään muutenkin remonttia, joka edellyttää rakennuslupaa.

Artikkeliin liittyvät

Tämä ei kuitenkaan koskisi ympäristön pilaantumiselle herkkiä alueita. Niistä laadittaisiin erilliset kriteerit, jotka kirjattaisiin ympäristönsuojelulakiin tai vaihtoehtoisesti kuntien omiin määräyksiin. Herkkiä alueita ovat muun muassa pohjavesialueet ja rannat. Kriteereissä otettaisiin huomioon myös etäisyys naapuriin ja tulvariskialueet.

Työryhmä luovutti raporttinsa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk) keskiviikkona.

Tiilikainen pitää vaatimusten kohtuullistamista oikeana suuntana. Hän uskoo, että suomalaiset ymmärtävät ja hyväksyvät toimet, joilla varmistetaan herkkien alueiden säilyminen puhtaina. Hän pitää hyvänä myös sitä, että kiinteistönomistaja saisi nykyistä enemmän päätösvaltaa jätevesiremonttiinsa.

”Ehdotukset lähtevät siitä, että kiinteistönomistajat saisivat itse päättää remontin ajankohdan. Kun haetaan rakennuslupaa peruskorjausta varten, samassa yhteydessä katsottaisiin myös jätevesiremontin tarpeet”, Tiilikainen totesi.

”Hyvä huomio on myös se, että kunnille voitaisiin antaa vapaus säädellä herkkiä alueita. Se on lähidemokratiaa”, Tiilikainen sanoi.

Toisaalta kunnille tulisi lisätehtäviä, jos niille tulisi velvoite määritellä herkät alueet. Yli puolet kunnista on tosin näin jo tehnyt.

”Nyt täytyy punnita ehdotuksia, määriteltäisiinkö herkät alueet laissa vai kuntien omissa ympäristönsuojelumääräyksissä. Tärkeintä on, että pohjavedet ja rannat tulevat suojelluksi, mutta ihmisille ei tule kohtuuttomia vaatimuksia”, Tiilikainen sanoi.

Kolmantena vaihtoehtona työryhmä esitti poikkeamissäännösten väljentämistä.

Nyt kunta voi vapauttaa kiinteistönomistajan jätevesiasetuksen vaatimusten noudattamisesta esimerkiksi korkean iän vuoksi. Uuden ehdotuksen mukaan ympäristövaatimukset ja kiinteistön vaatimukset erillisinäkin riittäisivät poikkeamisen myöntämiseen. Tällöin esimerkiksi pitkäaikainen työttömyys riittäisi perusteeksi vapautukselle.

Kaikkiin vaihtoehtoihin työryhmä ehdottaa, että jätevesijärjestelmien uudistamiseen liitettäisiin palkkiokokeilu ja että kotitalousvähennykseen sisällytettäisiin myös koko suunnittelutyön osuus.

Työryhmä pohti myös oikeusturvakysymyksiä ja sitä, pitäisikö valtion maksaa korvauksia niille, jotka eivät ole vitkastelleet vaan jo remonttinsa toteuttaneet.

Työryhmän puheenjohtaja, Pohjois-Karjalan ely-keskuksen ylijohtaja Ari Niiranen korosti, että remontit tehdään ennen kaikkea lähivesien suojelemiseksi: ”Lopullisia vapautuksia ei tulla antamaan”.

Kompensaatiota ei ole luvassa. ”Suomessa ei ole tullut vastaan tapauksia, joissa lainsäädännön muutos aiheuttaisi korvausvelvollisuuden”, Niiranen sanoi.

Tiilikainen korosti, että säännöksiä tulee voida lieventää. ”Lainsäädäntöä on pystyttävä kehittämään tarpeen mukaan ilman, että valtiolle tulee korvausvelvollisuus”, Tiilikainen sanoi.

Tiilikaisen tavoite on, että hallituksen esitys uudesta jätevesiasetuksesta valmistuu keväällä. ”Ehdotukset täyttävät hallitusohjelman linjaukset. Nyt toivon mukaan käsillä ovat ehdotukset, joilla voidaan saavuttaa tämän jatkokertomuksen päätepiste”, hän sanoi.

Haja-asutuksen jätevesiasetusta on väännetty 15 vuotta. Aiheesta on tullut poliittinen kiistakapula, jota on arvosteltu ylimitoitetuksi ja kohtuuttomaksi.

Asetus edellyttää jätevesien puhdistusta viemäriverkon ulkopuolisissa kiinteistöissä, mutta moni empii vielä oman jätevesiremonttinsa aloittamista.

Epätietoisuutta on lisännyt se, että asetusta on jo kertaalleen muutettu. Myös jätevedenpuhdistuksen määräaikaa on muutettu moneen kertaan. Alun perin valmista piti olla vuoden 2014 loppuun mennessä, mutta viimeisimmän päätöksen mukaan siirtymäaikaa on maaliskuuhun 2018.

Jätevesien käsittelyvelvollisuus koskee kaikkia jätevesiä, joita ei johdeta viemäriin. Suomessa on arviolta 170 000 kiinteistöä, jotka eivät täytä vaatimuksia. Niistä 50 000 on vapautettu jätevesien puhdistuksesta kiinteistön omistajan korkean iän vuoksi. Remonttitarve on siis noin 120 000 vakituisessa asunnossa.

Loma-asunnoissa asiat ovat enimmäkseen kunnossa.

Alun perin asetusta perusteltiin jopa Itämeren suojelulla, mutta sittemmin perustelutkin ovat muuttuneet. Haja-asutuksen osuus vesistöjä rehevöittävästä fosforikuormasta on 13 prosenttia. Kyse on ennen kaikkea lähiympäristön suojelusta: on varmistettava, etteivät jätevedet valu lähiojaan tai naapurin kaivoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat