Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Revontulet leiskuvat Etelä-Suomen taivaalla – HS pyytää lukijoiden kuvia

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Mikko Heimo
Komeita revontulia näkyi Espoossa lokakuun alkupuolella.
Komeita revontulia näkyi Espoossa lokakuun alkupuolella. Kuva: Mikko Heimo
Fakta

Paras katseluaika ennen keskiyötä

 Revontulien katseluun parasta aikaa on iltayö pari tuntia ennen keskiyötä.

 Otollisin aika vuodesta on syksyllä syyspäiväntasauksen tienoilla sekä kevättalvella kevätpäiväntasauksen aikaan.

 Mitä pohjoisempana ollaan, sitä todennäköisemmin revontulia näkyy – Kilpisjärvellä ja Utsjoella peräti kolmena yönä neljästä, jos sää on selkeä.

Revontulia pääsee ihastelemaan nyt Etelä-Suomessakin. Ilmatieteen laitoksen avaruussääennusteen mukaan revontulia voi näkyä ensi yönä myös etelässä.

”Aurinkotuuli on nyt poikkeuksellisen nopeaa ja se ennakoi revontulia. Mitään massapurkauksia ei ole tulossa, vaan nopean tuulen suihkuvirtauksia”, Ilmatieteen laitoksen tutkija Kirsti Kauristie kertoo.

Todennäköisyys nähdä revontulia Etelä-Suomessa vaihtelee auringonpilkkujen mukaan yhdentoista vuoden syklissä. Paras aika on meneillään juuri nyt.

Pilkut generoivat aurinkotuulta, mikä aiheuttaa lisääntynyttä revontuliaktiivisuutta. Eniten revontulia on muutama vuosi pilkkumaksimin jälkeen.

”Tämä ja ensi vuosi ovat aktiivista revontulien aikaa”, Kauristie lupaa.

Ilmatieteen laitos on nyt vuoden ajan laatinut päivittäisen ennusteen revontulien todennäköisyydestä Lappia etelämpänä. Käytössä on neliportainen asteikko, jonka mukaan todennäköisyys revontulille on joko hyvin pieni, pienehkö, merkittävä ja suuri.

Merkittävää todennäköisyyttä on ehditty käyttää vuoden aikana jo muutaman kerran - viimeksi syyskuussa. Suurta todennäköisyyttä ei ole luvattu vielä kertaakaan.

”Tässä täytyy olla varovainen, ettei tule pettäneeksi ihmisiä. Revontuliennustetta seurataan tarkkaan”, Kauristie korostaa.

Suomi on maailman parhaita asuttuja seutuja revontulten näkemiseen. Kännykkäkameroiden myötä revontulien ikuistamisesta on tullut lähes kansanhuvia.

Paras aika revontulien näkemiseen on iltayöstä. Suurten geomagneettisten myrskyjen aikana ne voivat parhaimmillaan leimuta auringonlaskusta auringonnousuun.

Eteläisessä Suomessa revontulet näkyvät useimmiten pohjoistaivaalla. Paras paikka katseluun on avoin ja mahdollisimman pimeä paikka, josta on esteettömät näkymät pohjoiseen taivaanrantaan.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström iloitsee siitä, että aurinkoinen syksy on mahdollistanut revontulien ihastelun Helsingissä asti.

”Kun taivas on selkeä, revontulet voi nähdä jopa ydinkeskustassa. Mahdollisuudet tietysti paranevat kun mennään rannikolta sisämaahan.”

Revontuliin voi liittyä myös häiriöitä radioliikenteessä. Ne ovat harvinaisia ja koskevat lähinnä pitkien etäisyyksien viestintää sekä lento- ja laivaliikennettä.

Kuvasitko revontulia? Lähetä kuvasi HS:lle tämän linkin kautta. Parhaat kuvat julkaistaan kuvakoosteessa torstaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat