Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trafi helpottanut vanhojen autojen etanolimääräyksiä – linjaus ei riitä biopolttoaineiden kannattajille

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Bioetanolia myyvät sekä ST1- että ABC-ketju. ST1:llä on 49 ja ABC:lla on 60 bioetanolin myyvää huoltoasemaa.
Bioetanolia myyvät sekä ST1- että ABC-ketju. ST1:llä on 49 ja ABC:lla on 60 bioetanolin myyvää huoltoasemaa. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin tuore määräys helpottaa kaikkein vanhimpien bensiinikäyttöisten suomalaisautojen muuttamista etanoli-bensiiniautoiksi. Auton rakenteellisia muutoksia koskevat määräykset tulivat voimaan lokakuun alussa.

Määräys on herättänyt välitöntä tyytymättömyyttä. Vaihtoehtoisten polttoaineiden puolestapuhujat eri toimialoilla olivat odottaneet pitemmälle meneviä helpotuksia. Nyt sekä laitevalmistajat, etanolia myyvät huoltoasemaketjut että liikenne- ja viestintäministeriö yrittävät selvittää, mitä Trafin määräyksen kanssa voidaan tehdä.

”On totta, ettemme mekään ole tähän määräystekstiin tyytyväisiä. Täytyy nyt selvittää, mitä Trafin valmistelussa on oikein tapahtunut”, kommentoi lyhyesti yksikön johtaja Mikael Nyberg liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Valmistelulla on ollut poliittinen tuki, sillä Suomi tavoittelee biopolttoaineille 40 prosentin osuutta vuoteen 2030 mennessä.

Trafin suurimmat helpotukset ulottuvat autoihin, jotka on otettu käyttöön 1990-luvulla. Niiltä ei enää edellytetä tyyppihyväksyntää vastaavia laboratoriotestejä muunnoslaitteiston asennuksen jälkeen, vaan päästömäärien todentamiseen riittää normaali päästötesti katsastuksessa.

Nämä päästömääräyksiltään Euro 1:n ja Euro 2:n autoja ovat liki 20-vuotiaita, ja siten jo poistumassa liikennekäytöstä, joten muutos ei juuri vaikuta etanolin yleistymiseen liikennepolttoaineena.

Vaihtoehtoisten polttoaineiden puolestapuhujat olivatkin odottaneet samoja helpotuksia myös Euro 3:n autoihin, joita on otettu käyttöön aina 2000-luvun puoliväliin saakka. Näitä hieman yli 10-vuotiaita autoja ajaa suomalaistiellä useita satoja tuhansia. Tarkka luku ei ole tiedossa.

Uusina rekisteröityjä etanoli-bensiiniautoja oli Suomessa viime vuoden lopulla yhteensä 3 365.

Trafin ainoa helpotus Euro 3:n autojen muutostöihin on se, että muunnoslaitteiston toimivuus on todennettava ”päästöjen osalta määritellyssä ajoneuvotyypissä”. Todentaminen tarkoittaa puolueettoman laboratorion testejä. Suomessa testejä tekee VTT.

Trafin yksikön päällikkö Otto Lahti sanoo, ettei muunnoslaitteiston valmistajan tarvitse testata jokaista yksittäistä moottorikoodia, joita liikkuu suomalaisteillä tuhansittain.

”Autovalmistajilla on samasta moottorista kokonaisia perheitä, joissa on hieman erilaisia versioita. Riittää, jos muunnoslaitteiston valmistaja testaa laitteensa toimivuuden perheen yhdessä moottorissa”, Lahti sanoo.

Tamperelaisen laitevalmistaja StepOne Techin viestintäpäällikkö Tuomo Isokivijärvi pitää linjausta tavattoman kalliina.

”Me on teetetty yksi testi, ja se maksoi 12 000 euroa. Ei tässä maassa kenelläkään ole tarpeeksi rahaa teettää useita testejä”, Isokiviniemi napauttaa.

Muunnoslaitteistot maksavat 300–400 euroa.

Trafin Lahti perustelee kokonaisten moottoriperheiden testejä sillä, että muunnoslaitteisto voi toimia erityyppisessä moottoreissa eri tavoin. Testausvelvoitteella halutaan varmistua, että auton päästöt eivät kasva muutoksen jälkeen kohtuuttomasti.

”Jos muunnoslaitteisto asennetaan ihan toisenlaiseen autoon, voi olla mahdollista, ettei se toimi samalla tavalla kuin jo testatussa autossa.”

Lahden mukaan muutosten tekijät voivat hyödyntää myös muiden EU-maiden tutkimuslaitosten tuloksia

Kotimaisia laitevalmistajia rajat ylittävät testit eivät auta. Isokiviniemen mukaan Trafin perustelut menevät ohi asiasta, koska esimerkiksi StepOnen Techin laitteen teho ei perustu eri moottorityyppeihin, vaan tiettyyn tekniseen ratkaisuun, joka on käytössä lukuisissa moottoriperheissä.

StepOne Tech on tehnyt yhteistyötä bioetanolia jakelevan huoltoasemaketju St1:n kanssa. St1:n markkinointijohtaja Harri Tuomaala pitää Trafin tuoretta määräystä osoituksena isosta henkisestä murroksesta.

”Ensimmäinen steppi on nyt otettu, ja olen Oy Suomi Ab:n kannalta onnellinen. Vielä ei olla maalissa. On tutkittava miten 2000-luvun alussa käyttöön otettujen autojen kanssa mahdollistetaan sama muutos kaikkien kannalta järkevällä ja oikealla tavalla”, Tuomaala sovittelee.

St1 ja ABC-ketju myyvät bioetanoli E85:ttä ja RE85:ttä yhteensä 109 huoltoasemalla eri puolilla Suomea. Bioetanoli on valmistettu lähinnä elintarvikejätteestä. Polttoaineesta etanolia on 85 prosenttia ja bensiiniä 15 prosenttia.

ABC-ketjun kehitysjohtaja Tiina Vehmala-Viksten korostaa E85:n vähentävän auton hiilidioksidipäästöjä 80 prosentilla.

”Totta kai olisimme toivoneet, että entistä useammat autoilijat olisivat voineet vähentää päästöjä. Suomen autokanta on erittäin vanhaa, ja tämä olisi ollut yksi keino tehdä ympäristötekoja”, Vehmala-Viksten sanoo.

E85:n litrahinta on noin 40 senttiä edullisempi kuin yleisesti käytetyn E95:n. Bioetanolia kuluu ajossa noin 30 prosenttia enemmän kuin bensiiniä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat