Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtion arvosoita suojellaan 36 000 hehtaaria – luontojärjestöt pettyivät

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Suo Elimyssalon luonnonsuojelualueella Kuhmossa.
Suo Elimyssalon luonnonsuojelualueella Kuhmossa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Kohutun soidensuojelun täydennysohjelman toteutuminen supistuu kaikkiaan 36 000 hehtaariin valtion omistamia soita, joista suurin osa on Pohjois-Suomessa. Alun perin suojelun painopisteen piti olla eteläisessä Suomessa, jossa suoluonnon tila on huono.

Viime keväänä suojeltujen 6 000 hehtaarin lisäksi valtion arvosoita suojellaan vielä 30 000 hehtaaria. Niistä puolet suojellaan maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) linjauksen mukaisesti lakisääteisesti ja toinen puoli Metsähallituksen omalla päätöksellä.

Soidensuojelutyöryhmä luovutti ehdotuksensa valtakunnallisesti arvokkaimmista ja nykyistä suojelualueverkkoa parhaiten täydentävistä suoalueista Tiilikaiselle keskiviikkona. Suojelua esitetään vain valtion maille. Luonnonarvoiltaan arvokkailla yksityissoilla on tarkoitus edetä vapaaehtoista tietä metsien monimuotoisuusohjelma Metson puitteissa.

Työryhmän esitys ei ollut yksimielinen. Suomen luonnonsuojeluliitto ja Luonto-Liitto jättivät siihen eriävän mielipiteensä. Järjestöjen mukaan työryhmän tulokset vesitettiin ja poliittiset poukkoilut ajoivat työskentelyn toistuvasti mahdottomuuksiin.

Työryhmän työ oli jo loppusuoralla, kun ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) keskeytti täydennysohjelman valmistelun vuosi sitten. Grahn-Laasonen halusi selvittää vapaaehtoisen suojelun mahdollisuuksia.

Työryhmän puheenjohtaja, ympäristöneuvos Aulikki Alanen ympäristöministeriöstä pitää työn tärkeimpänä tuloksena laajaa luontoarvojen kartoitusta.

”Vuosina 2013–2014 kartoitettiin valtava määrä suoalueita, kaikkiaan 1 600 suota ja 300 000 hehtaaria. Niistä tunnistettiin 747 valtakunnallisesti arvokkaiksi”, Alanen sanoi.

Alasen mukaan työn aikana kerättyä laajaa luontotietoaineistoa hyödynnetään muun muassa alueellisessa maankäytön suunnittelussa, soita muuttavien hankkeiden ja suojelun yhteensovittamisessa sekä luontotyyppien ja lajien uhanalaisuusarvioinneissa.

Suojelun painopiste on aluksi valtion omistamilla arvokkailla soilla. Yksityisillä valtakunnallisesti arvokkailla suoalueilla ei rajoiteta maankäyttöä eikä maanomistajien oikeuksia. Eteläisten yksityissoiden suojelusta neuvotellaan osana Metso-ohjelmaa.

”Tämä koskee luonnonarvoiltaan arvokkaimpia soita sekä soita, joihin on suunnitteilla välittömiä maankäytön muutoksia”, Alanen sanoi.

Alun perin tavoite oli suojella noin 100 000 suoalueita. Painopisteen piti olla kokonaisuuksissa ja Etelä-Suomessa, jossa luonnontilaisista soista on rippeet jäljellä.

Nyt viipymättä suojeltavista 30 000 hehtaarista suurin osa, peräti 29 000 hehtaaria sijaitsee Pohjois-Suomessa. Tämä johtuu Alasen mukaan siitä, että valtion omistamat suot painottuvat pohjoiseen.

Etelä-Suomesta työryhmä kuitenkin nimesi peräti 622 valtakunnallisesti arvokasta suota.

Tieto suoluonnon tilasta on myös ministeri Tiilikaisen mielestä arvokkaimpia asioita, joita kartoitustyö tuotti.

”Nyt edetään valtion mailla. Yksityismailla edetään määrärahojen sallimissa puitteissa. Kun ei ole rahaa, en voi esittää, että kaikki menee eteenpäin”, Tiilikainen totesi.

Valtion maiden osuudesta puolet säilytetään Tiilikaisen linjauksen mukaan Metsähallituksen omilla päätöksillä, ei lailla. Tämä johtuu Tiilikaisen mukaan siitä, että rikkonaiset kohteet eivät ole helposti rajattavissa. Linjatut hehtaarimäärät eivät Tiilikaisen mukaan perustu suoraan mihinkään kriteereihin, vaan kyseessä on ”klassinen puolet ja puolet -päätös”.

”Se antaa mahdollisuuden, että pystymme etenemään monimuotoisuuden kannalta arvokkaimpien kohteiden suojelussa”, Tiilikainen sanoi.

Yksityismailla voidaan Tiilikaisen mukaan edetä jonkin verran Metso-ohjelman puitteissa, mutta senkin rahoitusta on leikattu.

”Suomessa on nyt vaihe, että taloutta laitetaan kuntoon. Se koskee myös luonnonsuojelun rahoitusta”, Tiilikainen totesi.

Valmiutta suojeluun olisi. Aulikki Alasen mukaan yksityisiltä maanomistajilta on tullut myönteistä palautetta suojelua kohtaan muun muassa Pohjois-Pohjanmaalta.

Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava on pettynyt siihen, että suojelualueet supistuvat kolmannekseen siitä, mitä alun perin tavoiteltiin. Liitto jätti työryhmän esitykseen eriävän mielipiteen.

”Poliittisen poukkoilun takia yksityissoiden suojelu käytännössä peruttiin jo vuosi sitten. Nyt meillä on valtakunnallisesti arvokkaiden soiden lista, jolla ei ole mitään statusta”, Sulkava sanoi.

Sulkava harmitteli myös sitä, että suojelun painopiste siirtyy etelästä pohjoiseen, vaikka kiireellisimmät suojelutarpeet ovat Etelä-Suomessa.

Vapaaehtoisen suojelun edistämiseen ei luontojärjestöjen arvion mukaan ole edellytyksiä, koska pääosa Metson rahoituksesta on leikattu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat