Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelä-Suomen taivaalla leiskuu jälleen

Kotimaa
 
Fakta

Paras katseluaika ennen keskiyötä

 Revontulien katseluun parasta aikaa on iltayö pari tuntia ennen keskiyötä.

 Otollisin aika vuodesta on syksyllä syyspäiväntasauksen tienoilla sekä kevättalvella kevätpäiväntasauksen aikaan.

 Mitä pohjoisempana ollaan, sitä todennäköisemmin revontulia näkyy – Kilpisjärvellä ja Utsjoella peräti kolmena yönä neljästä, jos sää on selkeä.

Revontulia pääsee ihastelemaan nyt Etelä-Suomessakin. Ilmatieteen laitoksen avaruussääennusteen mukaan revontulia voi näkyä lähiöinä myös etelässä.

”Aurinkotuuli on nyt poikkeuksellisen nopeaa ja se ennakoi revontulia. Mitään massapurkauksia ei ole tulossa, vaan nopean tuulen suihkuvirtauksia”, Ilmatieteen laitoksen tutkija Kirsti Kauristie kertoo.

Todennäköisyys nähdä revontulia Etelä-Suomessa vaihtelee auringonpilkkujen mukaan yhdentoista vuoden syklissä. Paras aika on meneillään juuri nyt.

Pilkut generoivat aurinkotuulta, mikä aiheuttaa lisääntynyttä revontuliaktiivisuutta. Eniten revontulia on muutama vuosi pilkkumaksimin jälkeen.

”Tämä ja ensi vuosi ovat aktiivista revontulien aikaa”, Kauristie lupaa.

Ilmatieteen laitos on nyt vuoden ajan laatinut päivittäisen ennusteen revontulien todennäköisyydestä Lappia etelämpänä. Käytössä on neliportainen asteikko, jonka mukaan todennäköisyys revontulille on joko hyvin pieni, pienehkö, merkittävä ja suuri.

Merkittävää todennäköisyyttä on ehditty käyttää vuoden aikana jo muutaman kerran - viimeksi syyskuussa. Suurta todennäköisyyttä ei ole luvattu vielä kertaakaan.

”Tässä täytyy olla varovainen, ettei tule pettäneeksi ihmisiä. Revontuliennustetta seurataan tarkkaan”, Kauristie korostaa.

Suomi on maailman parhaita asuttuja seutuja revontulten näkemiseen. Kännykkäkameroiden myötä revontulien ikuistamisesta on tullut lähes kansanhuvia.

Paras aika revontulien näkemiseen on iltayöstä. Suurten geomagneettisten myrskyjen aikana ne voivat parhaimmillaan leimuta auringonlaskusta auringonnousuun.

Eteläisessä Suomessa revontulet näkyvät useimmiten pohjoistaivaalla. Paras paikka katseluun on avoin ja mahdollisimman pimeä paikka, josta on esteettömät näkymät pohjoiseen taivaanrantaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat