Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aarnion selitys rahoille: Miljonääri, eliittiprostituoituja, arabiliikemiehiä ja virolainen Veiko

Kotimaa
 
Kuuntele Aarnion värikäs kertomus rahojen alkuperästä
Kuuntele Aarnion värikäs kertomus rahojen alkuperästä
Jari Aarnio paljasti oikeudessa runsaan käteisen rahan alkuperän. Aarnion mukaan rahat tulivat suomalaiselta miljonääriltä, jonka turvallisuusneuvonantajana hän aloitti 1980-luvulla. Miljonääri oli Aarnion mukaan rikastunut muun muassa paritusbisneksillä.
Fakta

Aarniota syytetään lukuisista rikoksista

 Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota syytetään lukuisista rikoksista. Vakavimmat syytteet koskevat törkeitä huumausainerikoksia ja törkeitä virkarikoksia.

 Tiistaina alkoi Aarnion pääkuuleminen, jossa Aarnio kertoo omia näkemyksiään tapahtumista.

 Aarnion kuuleminen jatkuu keskiviikkona ja mahdollisesti myös perjantaina, joka on varattu varapäiväksi.

 Aarnio ja kaikki muutkin syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Oikeudessa kuultiin keskiviikkona Jari Aarnion selitys hänen runsaalle käteisen rahan käytölleen. Aarnion mukaan rahat ovat peräisin miljonääriltä, joka kuoli vuonna 2002.

Aarnion mukaan hän oli auttanut liikemiestä vuosien ajan erilaisissa liiketoimissa. Aarnio sanoi, ettei liikemies maksanut hänelle palkkaa, vaan sijoitti palkkiot. Ennen kuolemaansa liikemies oli halunnut antaa rahat Aarniolle.

Aarnion mukaan hän sai rahat käteisenä liikemiehen liikekumppanilta Kaupunginteatterin lipunmyynnin läheisyydessä. Summa oli ollut 447 000 euroa. Mitään kuittia Aarnio ei ollut saanut.

Aarnio kertoi, ettei voinut missään tapauksessa kertoa varoista verottajalle, koska liikemies oli vannottanut, ettei hänen yhteydenpitonsa Aarnioon saa ikinä paljastua.

Aarnio selitti myös sitä, miksei hän ole kertonut rahojen alkuperää tutkinnan aikana. ”Tää ei kuulu asiaan, mistä mua tutkitaan. Epäillään, että on tehty huumekauppaa 2010 ja siitä eteenpäin ja tää ei kuulu siihen ollenkaan”, Aarnio sanoi.

Aarnio kertoi, että on säilyttänyt rahoja kotona kassakaapissa ja toisessa turvallisessa paikassa. Hän ei halunnut kertoa, mikä toinen paikka oli.

Aarnion mukaan rahat ovat hänen laskelmiensa mukaan nyt käytetty.

Aarnio kertoi rahoista puolustuksen pyynnöstä alun perin salaisessa osiossa. Kuulemisen jälkeen oikeus kuitenkin katsoi, ettei kertomuksessa ollut mitään salassa pidettävää, joten Aarnio kuultiin uudelleen yleisön läsnä ollessa.

Lisäksi salaisen osion oikeudenkäyntinauha tuli julkiseksi.

Aarnio kertoi asioista värikkäämmin salaisessa osiossa kuin yleisön läsnä ollessa. HS kuunteli salaisen osion nauhan oikeudenkäynnin jälkeen.

Aarnio kertoi tutustuneensa miljonääriin 1980-luvulla.

”Asiat juontavat juurensa siitä, että kun mä olin nuori huumepoliisi, tulin vuonna 81 tonne huumerikosyksikköön töihin, seuraavana vuonna oli tämmöinen tutkinta tuolla meillä huumerikosyksikössä, mikä koski Helsingissä olevia peliluolia ja niihin liittyviä kiristyksiä, erilaisia rikoksia ja myöskin tämmöistä, käyttäisinkö sitä oikeaa termiä, eliittihuorien välittäminen”, Aarnio kertoi alun perin salaisessa osiossa.

Aarnio kertoi tavanneensa liikemiehen tuon tutkinnan jälkeen Hesperia-hotellin yökerhossa. Hän kertoi ryhtyneensä miehen turvallisuusneuvonantajaksi.

”Ei kulunut kovin kauaa, kun nää meidän keskustelut meni sitten syvällisemmin näihin hänen liiketoimiinsa, jotka ei ollut tätä liiketoimintaa, joka on tämmöistä päivänvalossa tehtävää, vaan vähän semmoista, että siellä oli eliittinaisia. Ja oli isoja kauppoja, hän teki ulkomaille ja niin edelleen.”

”Sitten jossain vaiheessa tuli semmoinen tilanne, että hänellä oli jotain liiketoimia täällä Suomessa ja siinä oli tosi paljon käteistä rahaa liikenteessä siinä asiassa. Hän pyysi minulta sitä, että pystyisinkö mä suunnittelemaan tai auttamaan häntä siinä tapaamisjärjestelyissä, että miten tällainen tapaaminen kannattaisi järjestää, että se olisi hänen kannaltaan turvallinen.”

Aarnio korosti, etteivät hänen keskustelunsa miljonäärin kanssa liittyneet millään tavalla hänen työhönsä poliisina.

”Me elettiin sellaista aikaa 80-luvulla, että kaikki pollarit, kaikki, useat poliisit, teki firaapelihommia, kuka oli taksisuharina, kuka oli portsarina, mutta pääteema oli, että saatiin niin kuin pimeänä liksaa, ettei tarvitse maksaa veroja. Tää tietysti tänä päivänä kuulostaa pahalta, mutta 30 vuotta sitten maailma oli erilainen”, Aarnio kertoi.

Aarnion kertoman mukaan hän oli myös turvannut miljonäärin tapaamisia, kun tämä oli tavannut arabiliikemiehiä, jotka halusivat viedä arabimaihin pohjoismaisia eliittiprostituoituja.

Syyttäjä Mikko Männikkö ihmetteli asiaa, kun Aarniota kuultiin yleisön läsnä ollessa.

”Kuulostaa siltä, että olet auttanut laittomissa bisneksissä, jopa parittamisessa”, Männikkö sanoi.

”No sitten kuulostaa. Olen auttanut tapaamisissa, joissa liikemies on tavannut arabiliikemiehiä. Olen myöhemmin kuullut, että naisia on sinne mennyt ja heille on ostettu kaikenlaista. En koe olleeni parittajana tässä”, Aarnio vastasi.

Syyttäjä tiukkasi myös, kuka oli liikemies, joka luovutti rahat Aarniolle Kaupunginteatterin lipunmyynnin lähellä. ”Hän on virolainen ja etunimi on Veiko”, Aarnio vastasi.

”Tiedetäänkö mitään muuta kuin, että se oli Veiko?” Männikkö kysyi.

”Veiko”, Aarnio vastasi.

Aarnio toisti myös, että hänen mielestään rahalla on laillinen alkuperä, koska liikemies oli sen laillisilla liiketoimilla hankkinut. ”Teidän mielestä pimeät tulot on laillista rahaa?” Männikkö kysyi. ”No”, Aarnio ynähti.

Aarnio kommentoi jälleen myös hänen omakotityömaaltaan löytynyttä runsaan 60 000 euron rahakätköä. Aarnion käsityksen mukaan kyse on alamaailman lavastuksesta.

Hänen mukaansa summa on kuin ”roska silmässä” verrattuna siihen, kuinka suuria juttuja huumepoliisi tutki United Brotherhood -jengiin ja Helvetin enkeleihin liittyen.

Aarnio huomautti myös, ettei rahoista löytynyt hänen sormenjälkiään tai dna:ta, vaan jengiläisiin liittyvien henkilöiden näpinjälkiä.

Aarnio totesi lisäksi, että naapurit ovat kertoneet, että tontilla on käynyt joku tyyppi epämääräiseen aikaan.

”Hän oli tullut kävellen isolta tieltä, missä oli odottanut Helsingin taksi ja hänellä oli ollut joku laukku mukana”, Aarnio sanoi.

Aarnio on syytteessä muun muassa useista törkeistä huumausainerikoksista ja törkeistä virkarikoksista. Syytteiden mukaan Aarnio on ollut junailemassa Hollannista Suomeen lähes tuhatta kiloa hasista. Aarnio on syyttäjien mukaan toiminut huumeiden maahantuonnissa järjestäjänä, neuvojana, yhteyden pitäjänä ja kontaktien luojana. Hänen epäillään yrittäneen myös vaikeuttaa poliisin huumetutkintaa.

Aarnion kuuleminen jatkuu vielä perjantaina, jolloin syyttäjät esittävät lisää kysymyksiä. Lisäksi kysymyksiä voivat esittää muiden syytettyjen asianajajat.

Aarnio on kiistänyt kaikki syytteet.

Näistä asioista Aarnio-käräjillä kiistellään
Näistä asioista Aarnio-käräjillä kiistellään
Jari Aarnion huumeoikeudenkäynti on edennyt syytettyjen ja todistajien kuulemiseen. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet. Toimittaja: Minna Passi, leikkaus ja grafiikka: Boris Stefanov
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat