Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jätevesiremontteihin haetaan lievennyksiä – kiinteistönomistajille päätösvaltaa

Kotimaa
 
Kalle Kallio / HS
Kauko Peltosen rintamamiestalossa Siuntiossa tehtiin jätevesiremonttia 2014, jotta jätevesiasetuksen vaatimukset täyttyisivät.
Kauko Peltosen rintamamiestalossa Siuntiossa tehtiin jätevesiremonttia 2014, jotta jätevesiasetuksen vaatimukset täyttyisivät. Kuva: Kalle Kallio / HS

Niin sanottu hajavesityöryhmä esittää, että ennen vuonna 2004 rakennetuilla kiinteistöillä jätevesijärjestelmä täytyisi uusia vain silloin, kun kiinteistöllä tehdään muutenkin remonttia, joka edellyttää rakennuslupaa.

Tämä ei koskisi ympäristön pilaantumiselle herkkiä alueita. Niistä laadittaisiin kriteerit, jotka kirjattaisiin ympäristönsuojelulakiin tai kuntien määräyksiin. Herkkiä alueita ovat muun muassa pohjavesialueet ja rannat. Kriteereissä otettaisiin huomioon myös etäisyys naapuriin ja tulvariskialueet.

Artikkeliin liittyvät

Työryhmä luovutti raporttinsa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk) keskiviikkona.

Tiilikainen pitää vaatimusten kohtuullistamista oikeana suuntana. Hän pitää hyvänä myös sitä, että kiinteistönomistaja saisi nykyistä enemmän päätösvaltaa.

”Ehdotukset lähtevät siitä, että kiinteistönomistajat saisivat itse päättää remontin ajankohdan. Kun haetaan rakennuslupaa peruskorjausta varten, samassa yhteydessä katsottaisiin myös jätevesiremontin tarpeet”, Tiilikainen totesi.

”Hyvä huomio on myös se, että kunnille voitaisiin antaa vapaus säädellä herkkiä alueita. Se on lähidemokratiaa”, Tiilikainen sanoi.

Kunnille tulisi lisätehtäviä, jos niille tulisi velvoite määritellä herkät alueet. Yli puolet kunnista on näin jo tehnyt.

”Tärkeintä on, että pohjavedet ja rannat tulevat suojelluksi, mutta ihmisille ei tule kohtuuttomia vaatimuksia”, Tiilikainen sanoi.

Kolmantena vaihtoehtona työryhmä esitti poikkeamissäännösten väljentämistä. Uuden ehdotuksen mukaan ympäristövaatimukset ja kiinteistön vaatimukset erillisinäkin riittäisivät poikkeamisen myöntämiseen. Tällöin esimerkiksi pitkäaikainen työttömyys riittäisi perusteeksi.

Kaikkiin vaihtoehtoihin työryhmä ehdottaa, että kotitalousvähennykseen sisällytettäisiin myös koko suunnittelutyön osuus.

Jätevesien käsittelyvelvollisuus koskee kaikkia jätevesiä, joita ei johdeta viemäriin. Suomessa on noin 170 000 kiinteistöä, jotka eivät täytä vaatimuksia. Niistä remonttitarve on noin 120 000 vakituisessa asunnossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat