Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtion soita suojellaan taas Pohjois-Suomessa

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Tapio Vanhatalo
Hyvinkään Kurkisuo sijaitsee Etelä-Suomessa.
Hyvinkään Kurkisuo sijaitsee Etelä-Suomessa. Kuva: Tapio Vanhatalo
Fakta

Edellinen ministeri pysäytti

 nousi kohu viime syksynä, kun ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) pysäytti soidensuojeluohjelman täydennyksen valmistelun.

 Joulukuussa Grahn-Laasonen päätti ympäristöjärjestöjen ehdotuksesta, että soidensuojelu aloitetaan valtion mailla.

 Valtion omistamia soita suojellaan lähiaikoina valtioneuvoston päätöksellä noin 30 000 hehtaaria lisää.

 Soidensuojelun täydennysohjelman valmistelu alkoi syksyllä 2012.

 Koko Suomessa noin puolet suoluontotyypeistä on uhanalaisia, Etelä-Suomessa lähes kaikki.

Heli Saavalainen HS

Soidensuojelun täydennysohjelman toteutuminen supistuu 36 000 hehtaariin valtion omistamia soita. Alun perin suojelun painopisteen piti olla eteläisessä Suomessa, jossa suoluonnon tila on huono.

Viime keväänä suojeltujen 6 000 hehtaarin lisäksi valtion arvosoita suojellaan vielä 30 000 hehtaaria. Niistä puolet suojellaan maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) linjauksen mukaan lakisääteisesti ja toinen puoli Metsähallituksen omalla päätöksellä.

Soidensuojelutyöryhmä luovutti ehdotuksensa arvokkaimmista ja suojelualueverkkoa parhaiten täydentävistä suoalueista Tiilikaiselle keskiviikkona. Suojelua esitetään vain valtion maille. Luonnonarvoiltaan arvokkailla yksityissoilla on tarkoitus edetä vapaaehtoista tietä metsien monimuotoisuusohjelma Metson puitteissa.

Työryhmän esitys ei ollut yksimielinen. Suomen luonnonsuojeluliitto ja Luonto-Liitto jättivät siihen eriävän mielipiteensä. Järjestöjen mukaan tulokset vesitettiin ja poliittiset poukkoilut ajoivat työskentelyn toistuvasti mahdottomuuksiin.

Työryhmän puheenjohtaja, ympäristöneuvos Aulikki Alanen ympäristöministeriöstä pitää työn tärkeimpänä tuloksena laajaa luontoarvojen kartoitusta.

”Vuosina 2013–2014 kartoitettiin valtava määrä suoalueita, kaikkiaan 1 600 suota ja 300 000 hehtaaria. Niistä tunnistettiin 747 valtakunnallisesti arvokkaiksi”, Alanen sanoi.

Alasen mukaan työn aikana kerättyä laajaa luontotietoaineistoa hyödynnetään muun muassa alueellisessa maankäytön suunnittelussa ja lajien uhanalaisuusarvioinneissa.

Suojelun painopiste on aluksi valtion omistamilla arvokkailla soilla. Eteläisten yksityissoiden suojelusta neuvotellaan osana Metso-ohjelmaa.

Tavoite oli suojella noin 100 000 suoaluetta. Painopisteen piti olla kokonaisuuksissa ja Etelä-Suomessa.

Viipymättä suojeltavista 30 000 hehtaarista suurin osa, peräti 29 000 hehtaaria sijaitsee Pohjois-Suomessa. Tämä johtuu Alasen mukaan siitä, että valtion omistamat suot painottuvat pohjoiseen.

Etelä-Suomesta työryhmä nimesi 622 valtakunnallisesti arvokasta suota.

Tieto suoluonnon tilasta on myös ministeri Tiilikaisen mielestä arvokkaimpia asioita, joita kartoitustyö tuotti.

”Nyt edetään valtion mailla. Yksityismailla edetään määrärahojen sallimissa puitteissa. Kun ei ole rahaa, en voi esittää, että kaikki menee eteenpäin”, Tiilikainen totesi.

Valtion maiden osuudesta puolet säilytetään Metsähallituksen omilla päätöksillä. Tämä johtuu siitä, että rikkonaiset kohteet eivät ole helposti rajattavissa.

Yksityismailla voidaan Tiilikaisen mukaan edetä jonkin verran Metso-ohjelman puitteissa, mutta senkin rahoitusta on leikattu.

Valmiutta suojeluun olisi. Aulikki Alasen mukaan yksityisiltä maanomistajilta on tullut myönteistä palautetta Pohjois-Pohjanmaalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat