Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolueet kiistelevät sotesta loppuun asti

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Kuvassa robottiavusteinen kilpirauhassyöpäleikkaus ja etäpesäkkeen poisto Meilahdessa Helsingissä 16. tammikuuta 2014.
Kuvassa robottiavusteinen kilpirauhassyöpäleikkaus ja etäpesäkkeen poisto Meilahdessa Helsingissä 16. tammikuuta 2014. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hallitus ratkaisee sote-esityksensä tänään torstaina. Hallituslähteiden mukaan keskustalla ja kokoomuksella on ollut asiasta iso riita. Perussuomalaiset ovat seuranneet sivusta ja yrittäneet toimia sovittelijana.

HS:n tietojen mukaan ratkaisu oli vielä auki keskiviikkoiltana. Esillä on ollut monitasoinen kompromissi, jossa itsehallintoalueita tulisi keskustan toiveiden mukaan 18. Niiden lisäksi vaativin erikoissairaanhoito keskitettäisiin viidelle erityisvastuualueelle. Laajan palvelun päivystyssairaaloita olisi 12.

Lisäksi perustason palveluihin on kaavailtu Ruotsin mallin mukaista valinnanvapautta asiakkaille. Se vahvistaisi yksityisten palveluntuottajien asemaa.

Tänään hallituksen esitystä käsitellään keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten eduskuntaryhmien kokouksissa iltapäivällä. Myös parlamentaarinen seurantaryhmä antaa lausuntonsa. Keskustan ja kokoomuksen puoluehallitukset ovat koolla aamulla.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on sanonut, että hallitus tekee lopullisen päätöksensä illemmalla, kun eduskuntaryhmien kannat kuullaan.

Keskusta pitää tiukasti kiinni linjauksestaan että itsehallintoalueita tulisi nykyisten maakuntien verran eli 18. Sitä on kuitenkin vaikea perustella sosiaali- ja terveyspalvelujen näkökulmasta.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen kannalta viisi tai 12 olisi asiantuntijoiden mukaan järkevämpi. Kokoomus on ajanut viittä aluetta, mikä olisi asiantuntijoiden mielestä hyvä ratkaisu varsinkin erikoissairaanhoidolle. Kokoomus joutunee myöntymään pääministeripuolueen tahtoon.

Perussuomalaisten linja on ollut koko ajan selvästi lähempänä keskustaa kuin kokoomuksen. Heidän ehdotuksensa on ollut 12–18.

Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesten ehdotus on ollut 12–15. Se perustuu ympäri vuorokauden päivystävien sairaaloiden lukumäärään. Sote-uudistuksen nykyisen projektijohtajan Tuomas Pöystin vetämä riippumaton selvitysryhmä suositteli kesällä alueiden määräksi 9–12.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) tähdensi tiistaina, että tärkeintä ei ole alueiden määrä, vaan se, miten ihmiset saavat parempia sosiaali- ja terveyspalveluita.

”Me lähdetään palvelun laadusta. Siinä se alue ei ole keskeinen osio.”

Stubb muistutti, että parempien palveluiden tekemiseen osallistuu varmasti moni eri tekijä. ”Kolmas sektori ja yksityinen sektori ja julkiset toimijat.”

Stubbin mukaan sotea on vatvottu liian kauan.

”Nyt me luomme edellytykset sille, että sote onnistuu”, hän vakuutti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat