Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeriö jatkaa yhä kiistellyn hallintarekisterin valmistelua

Kotimaa
 
Soinin vastarinnasta huolimatta hallintarekisterilain valmistelua jatketaan
Soinin vastarinnasta huolimatta hallintarekisterilain valmistelua jatketaan
Kokoomuksen ja keskustan puheenjohtajat Alexander Stubb ja Juha Sipilä sanovat, että hallintarekisterilaista annettujen lausuntojen käsittelyä jatketaan, vaikka perussuomalaisten Timo Soini on esitystä vastaan. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen / HS
Fakta

Hallintarekisterikätkee omistukset

 Suomalaiset saavat nykyään omistaa osakkeita vain suoraan arvo-osuustilien kautta.

 Järjestelmä on turvannut yleisöjulkisuuden ja viranomaisten tiedonsaannin.

 Finanssialan keskusliitto FK ja valtiovarainministeriö ajavat Suomeen hallintarekisterijärjestelmää, joka mahdollistaa osakeomistusten piilottamisen ulkomaille. Tarkoituksena on saada lisää kilpailua osakkeiden säilytykseen ja pankeille lisää liiketoimintaa.

Valtiovarainministeriö valmistelee edelleen esitystään osakesijoitusten hallintarekisteriksi, vaikka perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini vastustaa sitä.

Soini kirjoitti keskiviikkona blogissaan pitävänsä parempana, että lakia ei muutettaisi ja Suomessa säilytetään suoran osakeomistuksen järjestelmä.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoi eduskunnassa keskiviikkona, että hallitus katsoo rauhassa ne noin 40 lausuntoa, jotka lakiesityksestä on annettu.

”Tutkimme niitä tarkkaan, emme poukkoile vaan katsomme lausunnot rauhassa ja sitten kokoustamme ja vedämme johtopäätökset”, Stubb sanoi.

Hallintarekisteri taas antaisi suomalaisille mahdollisuuden kätkeä osakeomistuksia ulkomaille. Laki hallintarekisteristä on yhä lakiehdotuksen muodossa, ja sitä koskeva lausuntokierros päättyi maanantaina.

Hallintarekisteri sai murskaavat arviot varsinkin poliisilta ja verottajalta. Poliisin mukaan hallintarekisteri lisää rikosten tekemisen mahdollisuutta, auttaa rikoshyödyn kätkemisessä sekä heikentää yhteiskuntamoraalia.

Finanssimarkkinoita valvova Fiva pitää esitystä sekavana, keskeneräisenä sekä lakiteknisesti ja rakenteeltaan hyvin vaikeaselkoisena. Myöskään Fivan mukaan esitys ei turvaa julkisuuden pysymistä nykytasolla.

Viimeisenä hallintarekisteristä lausui oikeusministeriö, jonka mukaan hallintarekisteri heikentäisi osakeomistusten yleisöjulkisuutta eikä turvaa viranomaisten tiedonsaantia. Lisäksi oikeusministeriö katsoi, että nykyään hallintarekisterin käyttö on kielletty suomalaisilta.

Stubb ei kuitenkaan ole valmis vetämään esitystä pois. Hänen mukaansa Suomen viranomaisten tiedonsaanti Suomessa olevista osakkeiden omistuksesta ei heikkene hallituksen ehdotuksessa.

”Eniten minua huolestuttaa jos jäämme jonkinlaiseen välitilaan, että pääoma virtaa ulos ja jäämme eurooppalaisten pääomamarkkinoiden periferiaan ja annamme mahdollisuuden EU-tuomioistuimelle tulkita meidän lainsäädäntöämme”, Stubb selvitti eduskunnassa.

Vaikka hallintarekisterin valmistelu jatkuu, eduskuntaryhmät sopivat niin sanotun armahduslain kaatamisesta. Lain tarkoitus oli saada verotietojaan piilotelleet suomalaiset luovuttamaan verotietonsa oma-aloitteisesti Suomen viranomaisille.

Jos veropakolainen olisi ilmoittanut verottamatta jääneet tulonsa verohallinnolle, hänet olisi armahdettu rikosoikeudellisista seuraamuksista. Katujalle oli tarkoitus määrätä lievät veronkorotukset ja verojen viivästymisseuraamukset.

Valtiovarainministeri Stubb sanoi, että asiasta on keskusteltu monta viikkoa hallituksen piirissä. Aloite lain kumoamiseen lähti valtiovarainvaliokunnan verojaostosta.

Stubbin mukaan esitykseen liittyi perustuslaillisia ongelmia. Hallitus joutui miettimään muun muassa sitä, kannattaako rikosoikeudellisia periaatteita rikkoa vain sen vuoksi, että lailla saataisiin vaatimattomia taloudellisia etuja.

Hallituksen arvio oli, että armahduslaista tulisi 1–10 miljoonan euron verotulot vuodessa.

Perustuslakiasiantuntijoiden mukaan lain olisi pitänyt olla pysyvä, mutta Stubb oli päätynyt määräaikaisen lain kannalle.

Hallitus päätti myös palauttaa ne 6,4 miljoonaa euroa harmaan talouden torjuntaan, jotka hallitus budjettiesityksessään oli poistanut.

Hallitus alkaa valmistella harmaan talouden torjuntaa koskevaa kokonaispakettia edellisen hallituksen tapaan.

Jussi Nukari / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Alexander Stubb kertoi armahduslain perumisesta eduskunnassa keskiviikkona.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb kertoi armahduslain perumisesta eduskunnassa keskiviikkona.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat