Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trafin ilmailujohtaja pommiepäilystä: Luottamus lentoliikenteen turvatoimiin voi horjua

Kotimaa
 

Matkustajien luottamus lentoliikenteen turvatoimiin horjuu, jos keskiviikon tiedot venäläiskoneeseen asetetusta pommista saavat vahvistuksen, sanoo Liikenteen turvallisuusviraston Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu.

Yhdysvallat ja Britannia epäilevät, että Siinailla lauantaina pudonneen venäläiskoneen pudotti pommi.

”Lento-onnettomuudet, saati mahdollinen pommi-isku, syövät matkustajien luottamusta järjestelmään”, Henttu sanoo.

Suomalaiset lentoyhtiöt eivät lennä Siinailla.

Britannia keskeytti keskiviikkona kaiken lentoliikenteen Sharm el-Sheikistä Britanniaan. Myös Irlannin ilmailuviranomaiset kielsivät irlantilaisilta lentoyhtiöiltä liikenteen Siinain alueella.

Finnair ilmoitti viikonvaihteessa, ettei se tällä hetkellä lennä lainkaan Egyptiin eikä Siinain yli. Siinain yli ei lennä myöskään bisneslentoyhtiö Jetflite, Henttu sanoo.

Suomalaisia saattaa kuitenkin olla esimerkiksi Sharm el-Sheikhissä muiden lentoyhtiöiden matkoilla.

Lentoyhtiöistä ainakin Emirates, Air France ja Lufthansa ovat jo aiemmin ilmoittaneet, etteivät ne lennä Siinain yli.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA käsittelee Siinain ja Egyptin ilmatilan turvallisuutta Hentun mukaan torstaina. ”Varmasti torstain kuluessa asiasta on eurooppalainen kanta.”

Jos tarvetta ilmenee, EASA tekee Siinain tilanteesta turvallisuustiedotteen. ”Tiedote saattaa kertoa kohonneesta riskitasosta tai se saattaa sisältää suosituksen. Kansalliset viranomaiset toimivat sitten suosituksen perusteella.”

Mahdolliset toimenpiteet määritetään riskiarvioinnin perusteella, Henttu sanoo. ”Riskiarvioiden taustalla ovat faktat, joita tässä vaiheessa on vähän. Sen sijaan useat tahot ovat esittäneet ristiriitaisia tietoja. Euroopan lentoturvallisuusvirasto ei vielä ole tehnyt riskiarviointia tilanteesta.”

Hentun mukaan on tärkeää, että linjaus ja arviot tehdään nimenomaan Euroopan laajuisesti. ”Suomalaisia matkustaa ei vain suomalaisilla lentoyhtiöillä, vaan myös muilla.”

Oleellisinta torstaina on saada faktoja venäläiskoneen putoamisen syistä, Henttu sanoo. ”Nyt jo ennakoiden katsotaan, onko riskitaso noussut. Jos, on syytä toimia, ja toimenpiteet ovat se seuraava askel.”

”Tähän mennessä laajamittaisempi viestintä asiasta Euroopan sisällä on ollut poikkeuksellisen vähäistä”, Henttu sanoo.

EASA on julkaissut aiemminkin kriisialueita koskevia tiedotteita, joiden taustalla on riskiarviointi. Kriisialuetietoa on saatavilla myös Kansainväliseltä siviili-ilmailujärjestö ICAO:lta.

”Kantamme on ollut, että kaikkien lentoyhtiöiden tulisi julkaista oma politiikkansa kriisialueiksi määritetyillä alueilla lentämiseen.”

Hentun mukaan suomalaiset lentoyhtiöt ovat noudattaneet suosituksia ilman, että viranomaisen on tarvinnut puuttua tilanteeseen. ”Tärkeää on, että päätökset tehtäisiin Eurooppa-tasolla. Suomalaiset lentävät myös muilla kuin suomalaisilla yhtiöillä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat