Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äänestysinto nousi yo-vaaleissa

Kotimaa
 

Ylioppilaskuntien vaaleissa äänestettiin tänä syksynä vilkkaammin kuin viimeksi. Vaalit pidettiin 12 yliopistossa tiistaina ja keskiviikkona.

Äänestysintoa ovat lisänneet mahdollisuus sähköiseen äänestämiseen ja vilkas koulutuksesta käyty keskustelu, arvioi Suomen ylioppilaskuntien liiton pääsihteeri Juha Töyrylä.

Korkeimpaan äänestysprosenttiin, liki 42:een, yllettiin Turun yliopiston ylioppilaskunnassa (TYY), kun koko maassa se jäi hieman alle 30 prosentin.

”Uskoisin, että suurin selittäjä meillä oli se, että olemme nyt pari vuotta keskittyneet viestinnän parantamiseen, ja myös vaalit näkyivät hyvin”, sanoo TYY:n pääsihteeri Rauli Elenius.

Elenius uskoo, että myös vilkas keskustelu koulutussäästöistä ja yliopiston asemasta aktivoi opiskelijoita uurnille, vaikka ylioppilaskunnat eivät suoraan valtakunnan politiikkaan juuri voi vaikuttaa: ”Politiikka on kuitenkin palannut.”

Ylioppilaskuntien vaaleissa erilaiset sitoutumattomien ryhmät ovat yhä vallalla verrattuna poliittisiin puolueisiin. Etenkin ainejärjestöt ja killat jyräävät, joskin niiden paikkamäärä tipahti nyt 274:stä 256:een.

Koko maassa edustajistopaikkoja oli tarjolla 478, joita tavoitteli 2 617 ehdokasta. Heistä selvä enemmistö eli 70 prosenttia oli ehdolla sitoutumattomien listoilla.

Sitoutumattomat ryhmät myös menestyivät vaaleissa ja saivat yhteensä 377 paikkaa.

Puoluepoliittisista ryhmistä eniten kannatustaan kasvatti vihreät, jonka paikkamäärä nousi 17:stä 22:een. Suurin ryhmä, 28 edustajaa, on vasemmistolla, mutta se menetti yhdeksän paikkaa.

Kokoomuksen paikkamäärä supistui 26:sta 11:een ja keskustan 21:stä 14:ään. Demareiden paikkamäärä väheni 11:stä seitsemään. Perussuomalaiset säilyttivät yhden paikkansa.

Edustajistovaalit käytiin tiistaina ja keskiviikkona kaikkiaan 12 ylioppilaskunnassa. Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa vaalit pidettiin viime vuonna, mutta myös niiden tulokset ovat mukana tilastoissa. Taideyliopiston ylioppilaskunnassa taas vaaleja ei tarvittu, kun ehdokkaita oli yhtä paljon kuin paikkoja.

Ylioppilaskuntavaalit pidetään joka toinen vuosi.

Äänioikeutettuja oli yli 132 000, joista 38 204 antoi äänensä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat