Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi: Turvapaikan­hakijat eivät ole merkittävästi lisänneet rikosten määrää Suomessa

Kotimaa
 
Mitä tapahtuu turvapaikkapuhuttelussa?
Mitä tapahtuu turvapaikkapuhuttelussa?
Maahanmuuttovirasto järjesti simuloidun turvapaikkapuhuttelun. Puhuttelijan mukaan kuuleminen sujui hyvin todenmukaisesti, lukuun ottamatta tulkkauksen puutetta.

Rikosten määrä ei ole merkittävästi noussut Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden takia, kertoo Poliisihallitus.

Lisäksi poliisin hoitamista hälytystehtävistä vain pieni osuus on liittynyt turvapaikanhakijoihin.

Viimeksi kuluneen puolentoista kuukauden aikana poliisilla on ollut 136 000 hälytystehtävää. Näistä noin 300 eli kaksi tuhannesta on liittynyt turvapaikanhakijoihin, Poliisihallitus kertoo tiedotteessa.

Turvapaikanhakijoihin liittyvissä hälytyksissä kolmessa tehtävässä neljästä epäiltynä on ollut turvapaikanhakija ja joka neljännessä suomalainen.

”Yleisellä tasolla voidaan todeta, että turvapaikanhakijoiden saapuminen näkyy jokaisen poliisilaitoksen arjessa. Erityispiirteenä on myös se, että suurten ihmismäärien takia tehtäville mennään useamman partion voimin”, toteaa Poliisihallituksen poliisijohtaja tiedotteessa.

Hänen mukaansa poliisi selviytyy tehtävistään hyvin, eikä kansalaisten omille turvallisuuspartioille ole tarvetta.

”Poliisi ei voi estää tällaista toimintaa, mutta haluamme korostaa, että järjestyksen ylläpitämiseen ja turvallisuuteen liittyvät asiat on jätettävä poliisin hoidettavaksi”, Saarinen sanoo.

Turvapaikanhakijoihin liittyneissä hälytystehtävissä poliisia ovat työllistäneet eniten keskinäiset välienselvittelyt ja alkoholinkäytöstä johtuneet häiriöt. Tutkittavana on ollut muun muassa epäiltyjä pahoinpitelyjä, laittomia uhkauksia ja seksuaalirikoksia, joista eniten ahdisteluja.

Poliisin mukaan vastaanottokeskusten ilmapiiriä on saatu rauhoitettua poliisin käynneillä, joiden aikana turvapaikanhakijoille on kerrottu muun muassa suomalaisesta lainsäädännöstä ja tasa-arvosta. Tiedon jakamiseksi on myös valmistumassa useilla eri kielillä julkaistavia oppaita.

Poliisia ovat työllistäneet myös vastaanottokeskuksiin ja hätämajoituspaikkoihin tehdyt hyökkäykset. Yleensä kyseessä on ollut rasistinen huutelu, majoituspaikkojen ulkopuolella häiriköinti, kivien heittely, pelottelu, uhkailu ja rakennusten seinien töhriminen rasistilla teksteillä ja kuvilla.

Poliisin mukaan viime aikoina on tehty myös vakavampia hyökkäyksiä esimerkiksi polttopulloja seiniin heittelemällä. Lisäksi roska-astioita on sytytetty tuleen.

Poliisi ei ole saanut viitteitä hyökkäyksiin mahdollisesti liittyvästä järjestäytyneestä rikollisuudesta.

”Tapaukset ovat olleet yksittäisiä, ja tekijöiden taustat viittaavat jonkinasteiseen syrjäytymiseen. Näistä rikoksista epäillyt ovat olleet lähes poikkeuksetta suomalaisia”, poliisitarkastaja Tommi Reen kertoo tiedotteessa.

Selvimmin turvapaikanhakijoiden määrän kasvu on kesän ja syksyn aikana näkynyt laittoman maahantulon järjestämiseen ja ihmiskauppaan liittyvien rikosten yleistymisessä.

Reenin mukaan laittomien maahantulojen määrä on kuitenkin lokakuussa pienentynyt.

”Turvapaikkalinjausten tarkistaminen ja tehostunut ulkomaalaisvalvonta Torniossa sekä ulkomaalaisvalvonnan tehostuminen Ruotsissa ovat voineet johtaa siihen, että aiempaa suurempi osa irakilaisista jää Keski-Eurooppaan”, hän arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat