Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Lukipulmaisilla lapsilla vaikeuksia arvioida hakukonetuloksia

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Vaikeudet lukemisessa ja kirjoittamisessa voivat olla kytköksissä ongelmiin tulkita hakukoneiden tuloksia.
Vaikeudet lukemisessa ja kirjoittamisessa voivat olla kytköksissä ongelmiin tulkita hakukoneiden tuloksia. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Lukipulmista kärsivien kuudesluokkalaisten on ikäisiään hankalampi arvioida hakukonetuloksia, vihjaavat Jyväskylän yliopiston psykologian ja kasvatustieteen laitoksilla meneillään olevan tutkimuksen ensimmäiset tulokset. Tutkimuksessa arvioidaan oppilaiden nettilukutaitoja muun muassa silmänliikkeitä mittaamalla.

Arvio luki- ja tarkkaavaisuuspulmista perustui tutkijoiden aiemmin tekemiin testeihin ja opettajakyselyihin. Kyseessä ei siis ole diagnosoitu lukihäiriö tai -vaikeus.

Keväällä 2015 joukko Keski-Suomessa sijaitsevien koulujen kuudesluokkalaisia teki kymmenen tutkijoiden antamaa hakukonetehtävää. Tehtävät simuloivat tiedonhakua esimerkiksi pandakarhun tulevaisuudesta. Tehtävän yhteydessä tutkijat seurasivat, mihin hakukonetuloksiin oppilaat kiinnittivät huomiota ja kuinka kauan.

Oleellisen hakukonetuloksen valitsi 57 prosenttia hitaasti lukevista oppilaista ja 78 prosenttia sujuvasti lukevista verrokkioppilaista. Tutkijat havaitsivat, että vain hakukonetulosten otsikkokenttiä katsoneet oppilaat pärjäsivät mittauksessa huonommin kuin ne, jotka katsoivat myös tekstikenttiä. Hitaasti lukevista oppilaista seitsemän katsoi vain otsikoita.

Otannassa oli 59 oppilasta. Heistä 10 on lukipulmaisia ja 13 oppilaita, joilla oli tarkkaavaisuudessa mahdollisesti selviä tai lieviä pulmia. Loput olivat verrokkeja. Tarkkaavaisuuspulmaiset suoriutuivat yhtä hyvin kuin verrokit.

”Kaikkien hakutulosten otsikot kyllä luetaan, mutta osa oppilaista ei näytä lukevan hakutulosten verkko-osoitekenttää eikä tekstiotteita juuri ollenkaan”, sanoo silmänliiketutkimuksista vastaava tutkijatohtori Jarkko Hautala.

”Valitettavasti hitaat lukijat, joilla on lukivaikeuksia, näyttävät olevan tässä ryhmässä yliedustettuina. Lukihäiriöiset lapset näyttävätkin siten tarvitsevan erityistä tukea myös digilukemisessa.”

Suurin osa lapsista osoittautui kuitenkin varsin tehokkaiksi hakutulosten seulojiksi, tutkijat sanovat. He tekivät tiedonhakutehtävissä vain muutamia virheitä ja näyttivät poimivan oleellisen tiedon hakutuloksista muutamassa sekunnissa.

”Hyvät peruslukutaidot nopeuttavat selvästi toimintaa, mutta keskeisintä on osata tulkita hakutuloksen otsikon, verkko-osoitteen ja tekstikenttien sisältöjä suhteessa tiedon tarpeeseen”, Hautala sanoo.

Tutkijat pohjustivat silmänliiketutkimusta syksyllä 2014 luokissa tehdyillä ryhmätutkimuksilla. Osalla oppilaista on vaikeuksia lukemisessa tai tarkkaavaisuudessa.

Silmänliike- ja muihin yksilötutkimuksiin valikoituu yhteensä 130–150 oppilasta. Ensimmäiset silmänliiketutkimukset tehtiin keväällä 2015, loput keväällä 2016.

”Aineisto on tässä vaiheessa vielä niin pieni, että tulos on toistaiseksi suuntaa antava. Ensi kevään jälkeen voimme tehdä lopullisia johtopäätöksiä”, sanoo professori Paavo Leppänen.

Silmänliiketutkimukseen osallistuneet oppilaat osallistuvat myös neurokognitiivisiin mittauksiin. Tutkimuksen lopulliset tulokset julkaistaneen vuonna 2017.

Tutkijat päättelevät, että lukivaikeuksista kärsivät oppilaat tarvitsisivat erityistä tukea tiedonhaussa. Hakutulosten lukeminen on heidän mukaansa digilukemisen perustaitoja.

Tutkimus on osa Suomen Akatemian rahoittamaa eSeek-hanketta, jonka tavoitteena on saada uusia tuloksia tiedon hankinnasta ja digitaalisesta lukemisesta sekä tuottaa materiaalia nettilukemisen opetukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat