Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yllättävä yhteys: lohen ja ihmisen sukukypsyyttä säätelee sama geeni

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Juha Metso
Lohet kutevat monessa joessa yhä pienempinä. Uusi tutkimustulos voi auttaa palauttamaan suuret yksilöt kutupaikoille.
Lohet kutevat monessa joessa yhä pienempinä. Uusi tutkimustulos voi auttaa palauttamaan suuret yksilöt kutupaikoille. Kuva: Juha Metso

Sama geeni määrittää, milloin ihminen ja lohi saavuttavat sukukypsyyden.

Suomalais-norjalainen tutkimusryhmä löysi geenin, joka määrää lohen koon sen palatessa mereltä kotijokeensa kutemaan. Yllätyksenä tuli, että sama geeni säätelee osaltaan myös ihmisen murrosiän alkamista.

Tuloksilla on merkittäviä vaikutuksia lohikalakantojen hoitoon.

Jatkuvasti pienenevään kalan kokoon voidaan nyt pyrkiä vaikuttamaan palauttamalla suuria, myöhemmin sukukypsyyden saavuttavia yksilöitä populaatioon, jossa niiden osuus on pienentynyt.

Samalla geenilöydös voi edistää murrosiän tutkimista. Se voi lisätä tietoa siitä, miten murrosiän ajankohta määräytyy ja millaisia terveysvaikutuksia on myöhäisellä tai aikaisella murrosiän alkamisella.

Siimanpäähän tai verkkoon päätyvän lohen koko riippuu siitä, kuinka monta vuotta kala on viettänyt merellä ennen kuin se nousee sukukypsänä jokeen.

Koko vaihtelee kilosta kymmeneen kiloon. Sen on havaittu vuosien mittaan pienenevän, kun entistä useampi lohi nousee jokeen jo ensimmäisen merellä vietetyn vuoden jälkeen.

Yksi tutkijoista, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jaakko Erkinaro arvioi, että isojen lohien osuuden lisääminen on vastedes periaatteessa helppoa.

”Laitoksissa otetaan kaloista kudosnäytteitä, joiden avulla löydetään ison lohen geeneillä varustettuja kaloja. Näitä palautetaan niihin populaatioihin, joissa kalat ovat pieniä.”

Erkinaro muistuttaa, että tavoitteena ei ole pelkästään koon kasvattaminen vaan lohen monimuotoisuuden säilyttäminen.

Akatemiaprofessori Craig Primmer Turun yliopistosta toteaa, että joistakin populaatioista isot jokeen palautuvat yksilöt ovat hävinneet kokonaan. Yksittäistä selitystä ilmiölle ei ole.

”Ilmastonmuutos ja vesien lämpeneminen voivat vaikuttaa niin, että kalat saavuttavat sukukypsyyden aiempaa nuorempina. Ylikalastus sekä valikoiva isoihin kaloihin kohdistuva kalastus voivat myös vaikuttaa.”

Koiraiden koko on pienentynyt vähän enemmän kuin naaraiden. Sukukypsyysiän määräytymistä säätelevä geeni vaikuttaakin eri tavoin koirailla ja naarailla, tutkijat toteavat.

”Naaraan optimaalinen aika palata kutemaan on vanhempana ja suurempana, koska isot lohet tuottavat eniten mätimunia. Myös koiras hyötyy isosta koosta lisääntymispaikoilla taistellessaan, mutta jos muutkin koiraat ovat pieniä, koolla ei ole niin suurta merkitystä”, Erkinaro kuvaa.

”Toisin kuin naaras, koiras hyötyy sukukypsyyden saavuttamisesta nuorempana ja pienempänä”, Primmer sanoo.

Yhteistutkimushanke Turun yliopiston, Luonnonvarakeskuksen ja useiden norjalaisten tutkimuslaitosten kesken tehtiin Suomen Akatemian rahoittamana. Tulos julkaistiin arvostetussa Nature-tiedelehdessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat