Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakkolait eivät ehkä toimi – HS kokosi ­11 faktaa työelämän lakipaketista

Kotimaa
 

Hallituksen työelämän sääntöjä keskeisesti heikentävän pakkolakipaketin piti olla valmis jo viime viikon perjantaina, mutta lakien valmistelua on jatkettu ainakin ensi viikkoon.

HS etsi vastaukset siihen, millä tavalla lait muuttavat työehtoja ja mitkä ovat lakien ongelmat.

Mitä pakkolait ovat?

Pakkolakeja on tusinan verran. Niillä muun muassa leikataan lomarahoista 30 prosenttia, ensimmäisestä sairauspäivästä tulee palkaton, vuosiloma muuttuu korkeintaan kuuden viikon mittaiseksi ja loppiainen sekä helatorstai muuttuvat palkattomiksi vapaapäiviksi eli työaika pitenee.

Miksi lakeja kutsutaan pakkolaeiksi?

Lait ovat hyvin poikkeuksellisia, koska niillä poliittiset päättäjät puuttuvat perustuslain turvaamaan sopimusoikeuteen. Yleensä työelämän lait ovat turvanneet työntekijöille minimitason. Nyt hallitus asettaa rajoja työntekijän etujen vastaisesti.

Miksi hallitus haluaa säätää pakkolait?

Hallitus tahtoo parantaa Suomen kustannuskilpailukykyä alentamalla yritysten yksikkötyökustannuksia. Hallitus vaati jo kesällä, että työmarkkinoiden keskusjärjestöjen eli SAK:n, STTK:n, Akavan, EK:n ja Kuntatyönantajien pitää löytää keinot, joilla yksikkötyökustannuksia alennetaan viidellä prosentilla. Keinoja ei alkusyksyyn mennessä syntynyt, joten hallitus päätti itse etsiä lainsäädännölliset keinot, joilla yritysten kustannuskilpailukyky paranee.

Mikä on pakkolakien aikataulu?

Pakkolait on tarkoitus käsitellä ja hyväksyä tammi–helmikuussa niin, että ne tulisivat voimaan kesäkuussa, ennen nykyisten työehtosopimusten umpeutumista.

Alenevatko yksikkötyökustannukset viidellä prosentilla?

Laskennallisesti työehtosopimusten muutoksilla yksikkötyökustannukset alenevat 3,6 prosenttia ja työnantajamaksujen alennuksella 1,4 prosenttia. Lait eivät kuitenkaan estä sitä, että työehtoneuvotteluissa nämä heikennykset korvattaisiin esimerkiksi palkankorotuksilla tai muilla yksikkötyökustannuksia korottavilla ehdoilla. Lisäksi on kyseenalaista, ehtivätkö lait vaikuttaa kolmen vuoden aikana niin, että yksikkötyökustannukset todella laskevat.

Mitä tapahtuu kolmen vuoden kuluttua?

Näillä näkymin lait kumoutuvat. Jos hallitus haluaa kuitenkin pysyviä muutoksia yksikkötyökustannuksiin lakiteitse, sen pitää joko jatkaa lakeja tai keksiä muita keinoja, joilla työehtosopimuksiin vaikutetaan. Työmarkkinoilla pelätäänkin, että hallitus puuttuu lisää työelämän sääntöihin tai pidentää pakkolakien määräaikaa hallituskauden lopulla, jos talous ei lähde kasvuun. Hallitus voi esimerkiksi yrittää tiukentaa lakkosakkoja.

Miksi lakien valmistelu on ollut niin vaikeaa?

Syitä on viisi. Lakien perustuslaillisuus on kyseenalainen, koska niillä puututaan sopimusvapauteen. Työoikeuden lait on tehty työntekijän parhaaksi, mutta nyt niitä pyritään käyttämään työntekijän oikeuksien rajoittamiseen. Näin pakkolait saattavat olla perustuslain hengen vastaisia. Lailla heikennetään kaikkien alojen etuja samoilla pykälillä, vaikka eri aloilla työ ja samalla työehdot ovat hyvin erilaisia. Neljäs ongelma on se, että hallitus antoi vain noin kuukauden aikaa valmistella lait. Viidenneksi valmistelua vaikeuttaa se, että hallitus on antanut valmistelijoille tiukat ohjeet siitä, millaisia lakien vaikutusten pitää olla.

Miten hallitus yrittää varmistaa lakien perustuslaillisuuden?

Lait asetetaan keskeisiltä kohdiltaan määräaikaisiksi, jolloin eduskunnan perustuslakivaliokunta saattaa hyväksyä lait paremmin kuin jos ne olisivat pysyviä. Hallitus aikoo runnoa lait läpi poikkeuskeinoin ja perustella niitä valtiontalouden vaikealla tilanteella. Valtiovarainministeriön mielestä talousahdinko on syy, joka oikeuttaa rajoittamaan perusoikeuksia.

Mitä seurauksia kiireessä valmistelluilla laeilla voi olla?

Työnantajatkin pelkäävät, että lait aiheuttavat yrityksissä ristiriitatilanteita, byrokratiaa ja myös kustannuksia. Lait esimerkiksi antavat periaatteessa kaikille uusille työntekijöille oikeuden lomarahaan, vaikka yhtiössä voimassa olevissa työehdoissa ei olisi määräystä lomarahoista. Lain kummallisuutta kuvaa se, että hallituksen päämäärä ei ole lisätä lomarahoja, vaan tämä on lakitekninen keino leikata lomarahoja 30 prosenttia. Lakien vaikutuksista ei ole ehditty tehdä kovin kattavia selvityksiä, joten niitä saatetaan joutua muuttamaan lausuntokierroksen aikana.

Onko työmarkkinajärjestöjen näkemyksiä kuultu lakien valmistelussa?

Kansainvälisten työsopimuksien mukaan työelämää koskevissa lakivalmistelussa pitää kuulla työelämän etujärjestöjä. Nytkin on ollut koolla työryhmä, mutta virkamiehille on annettu niin tiukat ohjeet hallitukselta, ettei mielipiteillä ole juuri ollut kaikupohjaa. Kuvaavaa on, että näillä näkymin lausuntokierrokselle lähtevään esitykseen ei panna mukaan eriäviä mielipiteitä, kuten yleensä on ollut tapana.

Tulevatko lait voimaan?

Suomessa jokseenkin kaikki valtapiirit hallitusta myöten toivovat, että työmarkkinajärjestöt löytävät ratkaisun, joka korvaa pakkolait. Sopimuksessa palkansaajat joutuisivat todennäköisesti heikentämään omia työehtojaan, joten sopimuksen tekeminen on erittäin vaikeaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat