Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omakotiliitto: Jätevesiasetus kiristää sääntelyä

Kotimaa
 
Kalle Kallio / HS
Kauko Peltosen vanhassa rintamamiestalossa Siuntiossa joen rannalla tehtiin jätevesiremontti lokakuussa 2014, jotta jätevesiasetuksen vaatimukset täyttyisivät. Talossa on nyt kaksi vanhaa sakokaivoa.
Kauko Peltosen vanhassa rintamamiestalossa Siuntiossa joen rannalla tehtiin jätevesiremontti lokakuussa 2014, jotta jätevesiasetuksen vaatimukset täyttyisivät. Talossa on nyt kaksi vanhaa sakokaivoa. Kuva: Kalle Kallio / HS

Haja-asutuksen jätevedet käsittelyyn

  Kiistelty haja-asutuksen jätevesiasetus tuli voimaan vuonna 2004.

  Asetus edellyttää jätevesien käsittelyä viemäriverkon ulkopuolisissa kiinteistöissä.

  Valmista piti alun perin tulla vuonna 2014. Nyt siirtymäaikaa on 15.3.2018 asti.

Suomen Omakotiliitto pelkää, että haja-asutuksen jätevesisäännösten muuttamiseksi esitetyt vaihtoehdot eivät lievennä sääntelyä, kuten oli tarkoitus, vaan päinvastoin kiristävät vaatimuksia ja aiheuttavat kotitalouksille lisäkustannuksia.

Parjatun jätevesiasetuksen kohtuullistamista pohtinut työryhmä luovutti raporttinsa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk) keskiviikkona. Työryhmä esittää, että ennen vuotta 2004 rakennetuilla kiinteistöillä jätevesijärjestelmä pitäisi rakentaa tai uusia vasta rakennuslupaa edellyttävän remontin, esimerkiksi peruskorjauksen, yhteydessä. Tämä koskisi alueita, jotka eivät ole pilaantumiselle herkkiä.

Martti Kainulainen
Kimmo Tiilikainen
Kimmo Tiilikainen

Ympäristöllisesti herkillä alueilla, kuten rannoilla tai pohjavesialueilla, jätevedet tulee ohjata puhdistukseen. Herkille alueille määriteltäisiin kriteerit, joita alueilla tulee noudattaa. Määrittely laajennettaisiin jokaiseen kuntaan.

Omakotiliiton mukaan tämä on johtamassa nykyistä tiukempaan sääntelyyn, sillä vaarana on, että herkillä alueilla noudatettaisiin tiukempia puhdistusvaatimuksia.

Liiton toiminnanjohtajan Kaija Savolaisen mukaan tämä lisää kotitalouksien kustannuksia, koska kotitaloudet joutuvat automaattisesti investoimaan kalliimpaan ratkaisuun. Lisäksi ne kotitaloudet, jotka ovat jo investoineet perustason puhdistusvaatimukset täyttäviin järjestelmiin, voivat joutua tekemään jopa uusia investointeja.

Suomen kunnista 55 prosenttia on määritellyt herkät alueet. Sen sijaan 136 kunnasta ne puuttuvat.

Nyt määrittely on laajenisi koko Suomeen, ja herkällä alueella sijaitsevat kiinteistöt joutuisivat investoimaan jäteveden puhdistusjärjestelmiin maaliskuuhun 2018 mennessä, mikä on nykyinen määräaika.

Omakotiliitto on huolestunut siitä, miten kotitaloudet selviävät kustannuksista, sillä suurin näistä kunnista sijaitsee rakennemuutosalueella ja kärsii pitkäaikaisesta työttömyydestä.

”Herkillä alueilla vaatimukset tulee täyttää 15. maaliskuuta 2018 mennessä. Tässä taloudellisessa tilanteessa se voi tulla monelle yllätyksenä”, Savolainen sanoo.

Liitto esittääkin, että pitkään jatkuneen heikon kansantalouden ja perheiden taloustilanteen takia siirtymäaikaa jatkettaisiin 15.3.2020 saakka.

Herkkien alueiden vaatimukset tulisi liiton mielestä määritellä mahdollisimman lieviksi, sillä kunnille jäisi mahdollisuus tiukentaa vaatimuksia.

Liitto esittää 50 metrin suojavyöhykettä esimerkiksi vesistöön sekä sitä, että herkillä alueilla riittäisi perustason puhdistusvaatimus.

”Jätevesien käsittelyn tulisi olla kohtuullinen suhteessa jätevesien tuottamaan kuormitukseen. Enintään 50 metrin suojavyöhyke olisi myös oikeudenmukainen, kun maatalouden suojavyöhykkeiden vaihteluväli on 5–50 metriä. Jos suojavyöhykkeet määritellään leveiksi, se johtaa helposti epäoikeudenmukaiseen kohteluun”, Savolainen sanoo.

Haja-asutuksen jätevedet tuottavat 13 prosenttia ihmisperäisestä rehevöittävästä fosforikuormasta. Jätevesiasetuksessa kyse on ennen kaikkea lähiympäristön suojelusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat