Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-gallup: Vanhemmat eivät saa ostaa alaikäiselle pulloa olutta

Kotimaa
 
Antti Hämäläinen
Nuorisoa Narinkkatorilla Helsingissä.
Nuorisoa Narinkkatorilla Helsingissä. Kuva: Antti Hämäläinen
Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 TNS Gallup teki Helsingin Sanomien toimeksiannosta tutkimuksen, jossa selvitettiin suomalaisten lasten hyvinvointiin ja kasvatukseen liittyviä käsityksiä.

 Tutkimukseen haastateltiin 5.–16. lokakuuta runsaat tuhat 15–79-vuotiasta.

 Otos edustaa Manner-Suomen väestöä.

 Tutkimuksen virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Suomalaisten suuri enemmistö tuomitsee alkoholin oston alaikäiselle, vaikka kyseessä olisi vain pieni määrä alkoholia. Tämä selviää TNS Gallupin Helsingin Sanomille tekemästä kyselystä.

Lähes neljä viidesosaa suomalaisista on ainakin jokseenkin eri mieltä väitteestä, että vanhempi voisi ostaa alaikäiselle olutpullon. Täysin eri mieltä asiasta on jopa 61 prosenttia kansalaisista.

Noin viidennes voisi hyväksyä vähäisen alkoholimäärän ostamisen alaikäiselle.

Lain mukaan alkoholin ostaminen alle 18-vuotiaalle on kiellettyä. Tämä on alkoholipoliittinen toimenpide, jolla on poikkeuksellisen laaja, lähes kaikkien kansalaisten tuki, kertoo erikoistutkija Thomas Karlsson Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Siihen nähden olutpullon oston hyväksyvä viidennes kuulostaa Karlssonin mukaan korkealta osuudelta.

”Kysymykseen vastaamiseen vaikuttaa varmaan se, onko vastaajalla omia lapsia. Luultavasti mielipiteet ovat tällöin tiukempia. Monet vanhemmat antavat tosin vaikka 17-vuotiaan maistaa alkoholia, mutta se ei tee siitä lain silmissä hyväksyttävämpää.”

Puolet alaikäisten saamasta alkoholista on tutkimusten mukaan peräisin kavereilta tai vanhemmilta sisaruksilta. Noin viisi prosenttia nuorista on kertonut saaneensa alkoholia vanhemmiltaan, kertoo erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo.

HS-gallupin mukaan ikä vaikuttaa ihmisten käsityksiin alkoholin ostamisesta. Mitä iäkkäämmästä vastaajasta on kyse, sitä voimakkaammin alkoholin ostaminen alaikäiselle tuomitaan. Pääkaupunkiseudulla asuvat, opiskelijat, yrittäjät ja ylemmät toimihenkilöt suhtautuvat asiaan vähän hyväksyvämmin.

Suurimpien puolueiden kannattajista sosiaalidemokraatit ja keskustalaiset suhtautuivat olutpullon ostamiseen alaikäiselle kielteisimmin. Vasemmistoliittolaiset, vihreät ja perussuomalaiset eivät olleet yhtä voimakkaasti samaa mieltä.

Euroopan maista esimerkiksi Tanskassa, Itävallassa, Hollannissa ja Kyproksella on alhaisemmat alkoholin anniskelun ikärajat kuin Suomessa.

Yhdysvalloissa ikäraja on 21 vuotta. Ruotsissa 18-vuotiaat saavat ostaa kaupoista vain laimeaa olutta, ja Systembolagetissa voi asioida vasta 20-vuotiaana.

Karlsson uskoo, ettei Suomessa meneillään olevaan alkoholilain kokonaisuudistuksessa kosketa ikärajoihin.

”Jos ne olisivat alhaisemmat, alkoholin käyttö aloitettaisiin nuorempana, ja kulutus lisääntyisi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat