Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postityöntekijät päättivät kahden päivän lakosta

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Postinkantaja jakamassa postia Helsingin Siltamäessä.
Postinkantaja jakamassa postia Helsingin Siltamäessä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau päätti kahden päivän lakosta vauhdittaakseen työehtosopimusneuvotteluja.

Postityöntekijät menevät lakkoon torstaina ja perjantaina 19.–20. marraskuuta.

Lakossa ovat tuolloin muun muassa Helsingin postinjakelu, pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan sanomalehdenjakelu, Helsingin postikeskus sekä Vantaan ja Liedon logistiikkakeskukset.

Työtaisteluiden piirissä on Paun mukaan yhteensä yli neljä tuhatta työntekijää.

Pau on päättänyt myös perjantain 20.11. jälkeisistä työnseisauksista. Niistä se sanoo tiedottavansa myöhemmin.

Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoo työehtosopimusneuvottelujen jatkuvan huomenna perjantaina kello 15:30. Paun liittovaltuusto käsitteli liittohallituksen esitystä työtaistelutoimista tänään.

”Tietysti koko meidän valtuustomme ja jäsenkuntamme ovat huomattavan ihmeissään Postin toimista. Postin ja Paltan [Palvelualan työnantajat] henkilöstöpolitiikka on herättänyt suuria tunteita”, Nieminen sanoo.

Yksi keskeisistä kiistakysymyksistä on ollut Postin päätös lisätä vuokratyövoiman käyttöä. Niemisen mukaan vuokratyöntekijät eivät ole kuitenkaan isoin neuvotteluja hiertävä asia.

”Isoin asia on se, että olemme sopimuksettomassa tilassa. Se johtuu puolestaan siitä, että työnantaja tavoittelee varsin suuria heikennyksiä ihmisten kuukausiansioihin ja työehtoihin.”

Posti ja Palta julkaisivat tänään tiedotteen, jonka mukaan vuokratyöntekijöiden käyttö on täysin laillista. Nieminen haluaa tarkentaa, että Pau ei ole missään vaiheessa väittänyt vuokratyöntekijöiden käytön olevan laitonta.

”Se on vain täysin moraalitonta tässä tilanteessa. Postin omat, määräaikaiset työntekijät ovat jääneet ilman töitä, eikä osa-aikatyötä tekeville ole tarjottu lisätöitä työsopimuslain mukaisesti. Nämä ihmiset ovat kärsijöinä tälläkin hetkellä”, Nieminen sanoo.

Niemisen mukaan Paun ensisijainen tavoite on saavuttaa neuvotteluissa järkevä työehtosopimus, joka ei sisällä esitettyjä leikkauksia ja työehtojen heikentämistä. Pau ei halua, että ihmisten valmiiksi alhaisista palkoista leikataan suurta siivua.

Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto kertoo Paun lakkoilmoituksen tulleen yllättävään aikaan.

”Olemme käyneet viime päivinä hyviä keskusteluja, ja joissakin asioissa oli nähtävissä viitteitä siitä, että solmut alkaisivat aukeamaan. Siksi lakkoilmoitus yllätti. On vaikeaa arvioida, miten tämä tulee vaikuttamaan huomisiin neuvotteluihin”, Aarto sanoo.

Aarton mukaan Palta toivoo työntekijöiden ymmärtävän muutosten tarpeellisuuden. Hänen mielestään keskustelu on keskittynyt liiaksi Paun julkisuudessa esittämiin väittämiin työehtojen heikkenemisestä.

”Esitysten kauhistelu on ennenaikaista, sillä emme ole päässeet keskustelemaan juurikaan keinoista. Tapoja, joilla haluttu muutos saadaan aikaan, on monia. Siksi tulisikin käydä läpi eri vaihtoehtoja ja neuvotella sen jälkeen keinot, jotka soveltuvat molemmille osapuolille”, Aarto sanoo.

Aarton mukaan Paltalla on neljä keskeistä osa-aluetta, jotka kaipaavat muutosta. Näitä osa-alueita ovat palkkausjärjestelmä, työajat, ulkotyövoiman käyttö sekä paljon puhuttu muutosturva.

”Nykyjärjestelmä on liian kallis ja passivoiva, eikä se kannusta uuden työn etsintään. Postin edellisen vuosineljänneksen tuloksesta käy puolestaan ilmi, että jo tehdyt sopeuttamiset eivät ole riittäneet kompensoimaan peruspostipalvelujen häviämistä. Toiminta ei ole tällaisenaan kannattavaa”, Nieminen summaa.

Postiala on työehtosopimuksettomassa tilassa, ja Pau ja Palvelualojen työnantajia edustava Palta neuvottelevat uudesta työehtosopimuksesta.

Postin työntekijät ovat kieltäytyneet kouluttamasta vuokratyöntekijöitä, ja Pau on asettanut työpaikoille koulutus-, perehdytys ja ylityökiellon.

Paun mukaan Posti tavoittelee neuvotteluissa satojen eurojen leikkausta työntekijöiden kuukausiansioihin, epäinhimillisiä työvuoroja sekä muutosturvasopimuksen poistamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat