Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lämpimän syksyn hyötyjä: Puutarha- ja golfkausi jatkuu yhä

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Helsinkiläisessä Vuosaari Golfissa torstaita viettänyt Erkki Jäppinen kertoo golfaavansa niin pitkään, kun sää pysyy hyvänä. Pakkasöiden jälkeen pitää kuitenkin tarkistaa, onko kenttä auki.
Helsinkiläisessä Vuosaari Golfissa torstaita viettänyt Erkki Jäppinen kertoo golfaavansa niin pitkään, kun sää pysyy hyvänä. Pakkasöiden jälkeen pitää kuitenkin tarkistaa, onko kenttä auki. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Pakkasia luvassa vain Lappiin

 Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan Lapissa sää muuttuu selvästi talvisemmaksi. Lämpötila painuu pääasiassa pakkasen puolelle.

 Keski- ja Etelä-Suomessakin sää viilenee, mutta plusasteissa pysytään. Lämpötila vaihtelee nollan ja kymmenen asteen välillä. Lounais-Suomessa on lämpimintä, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa viileintä.

 Sateita on luvassa maan keskiosiin perjantaina, etelään lauantaina.

Tavanomaista lämpimämpi syksy on tarjonnut monia etuja suomalaisille.

Pyöräilykausi on jatkunut marraskuulle saakka Etelä-Suomea pohjoisemmassakin. Lämmin sää on suonut jatkoaikaa puutarhatöille ja mahdollistanut monien kesäisten harrastusten jatkumisen myöhään.

Kotitalouksien kukkaroita se on säästänyt lämmityskuluissa.

”Rahamääriä on vaikea arvioida, mutta lämmityskuluissa on yleisesti tullut selvää säästöä. Myös polttopuita on tarvinnut polttaa takassa vähemmän”, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen.

Remontti- ja rakennustyöt ovat voineet jatkua marraskuulle, sillä toistaiseksi kylmyys- ja kosteusongelmat ovat olleet vähäisiä. Asfalttitöitäkin tehdään edelleen.

”Tällä hetkellä hommia tehdään joka päivä ja näyttää siltä, että hyvinkin pitkään jatketaan”, sanoo pääkaupunkiseudulla toimiva Suomen Pikipojat Oy:n työnjohtaja Jukka Hilmola.

Puutarhaneuvoja Heidi Ovaska Pirkanmaan Martoista toteaa, että pihatöiden ja sadonkorjuun aika on ollut tänä vuonna tavanomaista pidempi.

Esimerkiksi purjot voivat kasvimailla vielä edelleenkin ihan hyvin. Myös palsternakka ja mustajuuri voivat olla maassa pitkään.

”Ainakin kukkasipuleita voi yhä istuttaa niin kauan kun maa pysyy sulana. Ne ehtivät vielä juurtuakin”, Ovaska sanoo.

Puutarhoissa on havaittu myös tähän aikaan epätavallisia hyönteislajeja kuten kimalaisia ja sitruunaperhosia. Hyönteistutkijan, Oulun yliopiston yli-intendentti Marko Mutasen mukaan niillä ei ole hätää. Ne hyödyntävät syksyn lämmön ja vaipuvat sitten horrokseen.

”Viime päivinä on ollut havaintoja amiraaliperhosistakin, jotka eivät talvehdi Suomessa. Ne kitkuttelevat niin pitkään kuin pysyvät hengissä”, Mutanen sanoo.

Maatiloilla pitkään jatkunut leuto syksy on mahdollistanut syystöiden teon, sillä viileän kesän takia syystöihin päästiin myöhässä.

Pirkanmaan ProAgrian palvelupäällikkö Sanna Eklundin mukaan monilla tiloilla liha- ja lypsykarja on myös saanut laiduntaa tavallista pidempään. Lehmiä on päästetty ulos lokakuussakin, sillä vähäisten sateiden ansiosta laidunmaat eivät ole pehmenneet ja muuttuneet mutaisiksi.

Golfviheriöilläkin on ollut yhä toimintaa ainakin Etelä-Suomessa. Yleensä aktiivikausi hiljenee syys–lokakuun taitteessa.

”Pelaajamäärällisesti ja kauden pituudessa tämä on pisimpiä kausia. Kentänhoidollisestikin saadaan aika hyvin töitä tehtyä, kun on kuivaa. Tämä on kaikin puolin ihannetila”, sanoo kenttämestari Tuukka Mönttinen Talin golfkentältä Helsingistä.

Samaa mieltä on Vuosaari Golfin toimistopäällikkö Harri Mankki. Vuosaaressa kävi torstaina noin sata golffaajaa, ja edellispäivinä heitä on ollut 140.

”Lokakuun sateettomuus tekee sen, että kentät ovat pysyneet kuivina”, Mankki sanoo.

Vuosaaressa kuivasta ja aurinkoisesta säästä nautti torstaina myös helsinkiläinen Erkki Jäppinen. Arvionsa mukaan 50 kierrosta kaudessa pelaava Jäppinen kertoo jatkavansa golfausta niin kauan kuin sää sallii.

”Juuri nyt on täydellinen keli. Ei tuule yhtään ja aurinko paistaa”, hän sanoo.

”Tämä on minulle ikään kuin henkireikä, kun saa olla ulkona pitkään. En talvisin oikeastaan harrasta ulkoilua.”

Kentät sulkeutuvat usein vasta, kun yöpakkaset yleistyvät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat