Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkkohallitus pohtii: Jos pappi vihkii samaa sukupuolta olevat avioliittoon, onko avioliitto oikeudellisesti pätevä?

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Laki rekisteröidystä parisuhteesta samaa sukupuolta oleville pareille astui voimaan maaliskuun alussa 2012.
Laki rekisteröidystä parisuhteesta samaa sukupuolta oleville pareille astui voimaan maaliskuun alussa 2012. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Jos pappi vastoin kirkkokäsikirjaa vihkii samaa sukupuolta olevat avioliittoon, onko avioliitto oikeudellisesti pätevä?

Kirkkohallitus joutuu etsimään vastauksen tähän kysymykseen, päätti Turussa koolla oleva kirkolliskokous torstaina.

Samaa sukupuolta olevien vihkimisten oikeudelliset kysymykset tulivat esille kirkon avioliittokäsitystä koskevan aloitteen vuoksi, jonka oli jättänyt Espoon Leppävaaran seurakunnan kirkkoherra Kalervo Salo.

Aloitteen allekirjoittajia oli kaikkiaan 16. Heidän joukossaan olivat muun muassa sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo ja gospelmuusikko Jaakko Löytty.

Aloitteessa ei suoraan esitetty, että kirkko alkaisi vihkiä myös homopareja.

Sen sijaan siinä esitettiin toive arvioida valmistelussa olevan uuden tasa-arvoisen avioliittolain seurauksia kirkolle, tukea kaikkia osapuolia kunnioittavaa keskustelua avioliitosta ja perheestä sekä osoittaa, että kirkko arvostaa samaa sukupuolta olevissa parisuhteissa eläviä ja heidän lapsiaan.

Aloitteessa kirkolla todettiin olevan kolme vaihtoehtoa: se voi tulevaisuudessakin vihkiä vain eri sukupuolta olevia ihmisiä, luopua vihkioikeudesta kokonaan tai vihkiä eduskunnan päätöksen mukaisesti myös samaa sukupuolta olevia ihmisiä.

Kirkolliskokouksen yleisvaliokunta oli valmistellut asian kirkolliskokoukselle. Valiokunnan mielestä kirkon kanta avioliittoon ei ole muuttunut: Raamatun ohella lakeihin nojautuvan kirkkokäsikirjan valossa avioliitto on vain miehen ja naisen välinen.

Kirkolliskokouksen osallistujat eivät olleet asiasta yksimielisiä, vaan joukosta löytyi myös samaa sukupuolta olevien vihkimistä kannattavia.

Yksikään kokousedustaja ei kuitenkaan esittänyt, että kirkollista avioliittokäsitystä pitäisi muuttaa. Aiheesta kuitenkin käytettiin kymmeniä puheenvuoroja.

”Sali on ymmärtänyt, että keskustelua on käytävä. Keskustelu on ollut asiallista, ja jo se on täyttänyt aloitteessa mainittua tehtävää”, arvioi Salo.

Hän huomauttaa, että edes juristit eivät ole yksimielisiä siitä, mikä kirkkokäsikirjan tai lakien tulkinta avioliitosta on oikea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat