Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä väliä on sote-alueiden määrällä?

Kotimaa
 
Sipilä antoi kokoomukselle vain aamuun saakka aikaa
Sipilä antoi kokoomukselle vain aamuun saakka aikaa
Vääntö sote-uudistuksesta kiristyy äärimmilleen myöhään torstai-iltana, kun pääministeri Juha Sipilä torjui kokoomuksen pyynnön saada lisäaikaa viikonlopulle saakka. Päätös on kyettävä tekemään perjantain vastaisen yön aikana, muuten kokoomuksen on lähdettävä hallituksesta. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen / HS

Miten ihmeessä hallitus uhkaa kaatua kiistaan siitä, tuleeko sote-alueita 12 vai 18? Aluejaon ei edes pitänyt olla sote-uudistuksen vaikein kysymys.

Jännitysnäytelmä kertoo siitä, miten voimakkaasti aluepolitiikka vaikuttaa Suomessa tehtäviin päätöksiin. Ja ennen kaikkea siitä, miten tärkeää aluepolitiikka on keskustalle. Keskustassa kuuluu nyt maakuntien ääni.

Lisäksi pitää muistaa, että julkisissa sosiaali- ja terveyspalveluissa käytetään suurta valtaa ja jaetaan rahaa noin 25 miljardia euroa vuodessa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) yllätti kaikki tekemällä kokoomukselle ”ota tai jätä” -tarjouksen: sote-alueita tulee 18. Hänen taipumattomuutensa hämmästytti muiden puolueiden edustajia, koska politiikassa tehdään yleensä kompromisseja. Jos hallituspuolueiden välille tulee erimielisyyksiä, yleensä pääministeri on se, joka sovittelee, eikä asetu itse taistelun keskipisteeseen.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen kannalta 18 ei ole tarjolla olevista vaihtoehdoista paras. Näin ovat todenneet uudistusta valmistelevat virkamiehet taustamuistiossaan. Alueista tulee liian pieniä, moni niistä jää taloudellisesti heikoksi ja palvelujen yhdenvertainen saatavuus voi virkamiesten mukaan vaarantua.

Toki 18 on paljon parempi kuin nykyiset 180, mutta viisi tai 12 olisivat virkamiesten mukaan toiminnallisesti parempia. Alan toimijoiden mielestä tärkeintä olisi saada vihdoin aikaan päätöksiä.

Sote-alueille kaavaillaan itsehallintoa ja vaaleilla valittavia päätöksentekijöitä. Mitä enemmän alueita on, sitä useammalla niistä keskusta nousee vaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Jos alueita tulisi vähemmän, kokoomus ja muutkin puolueet saisivat valtaa.

Sote-uudistus mullistaa verojärjestelmän ja valtionosuudet. Jatkossakin tarvitaan silti jonkinlaista alueellista tulojen tasausjärjestelmää.

Mitä enemmän alueita on, sitä enemmän vauraammilta alueilta tarvitaan tulonsiirtoja köyhemmille alueille. Viisi sote-aluetta olisivat virkamiesten valmistelumuistion mukaan taloudellisesti tasaveroisempia.

Keskustan kaavailuissa aluejako ei ilmeisesti tulisikaan nykyisten sairaanhoitopiirien pohjalta, vaan nykyisten 18 maakunnan mukaisesti.

Syynä on se, että sote-uudistukseen kytketään aluehallintouudistus ja kunnilta siirtyy jatkossa muitakin keskeisiä toimintoja kuten maankäyttöä ja liikennettä koskevia ratkaisuja näille alueille.

Kokoomus tavoitteli viittä sote-aluetta, mutta on valmis 12:een. Se perustelee kantaansa asiantuntijoiden näkemyksillä. Perussuomalaisille kelpaa 12 tai 18.

Kokoomus on lisäksi halunnut pitää keskustan ajaman aluehallintouudistuksen irti sote-ratkaisusta. Keskustan maakuntamalli on kokoomukselle kauhistus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat