Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikkaiksi väitetyiltä veteraanijärjestöiltä ei löytynytkään isoja varoja

Kotimaa
 
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Tämän syksyn keräyskampanjan nimi on Yhteinen ponnistus. Sen symboli on 102-vuotias mikkeliläinen sotaveteraani Hannes Hynönen.
Tämän syksyn keräyskampanjan nimi on Yhteinen ponnistus. Sen symboli on 102-vuotias mikkeliläinen sotaveteraani Hannes Hynönen. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

102-vuotias Hannes Hynönen keräyksen keulakuvana

Fakta

 Sotaveteraaneja on elossa noin 24 000. Lisäksi noin 4 000 veteraania ei ole tukien piirissä, koska he eivät ehtineet hakea rintamatunnuksia. Mahdollisuus päättyi 20 vuotta sitten.

 Sotaveteraanijärjestöt tukevat jäseniään keräysvaroilla, jonka tuotto jaetaan lähes kokonaisuudessaan jäsenille. Jako tapahtuu paikallisesti: esimerkiksi Lahdessa kerätyt varat jaetaan Lahdessa.

 Tämän syksyn keräyskampanjan nimi on Yhteinen ponnistus. Sen symboli on 102-vuotias mikkeliläinen sotaveteraani Hannes Hynönen.

Neljän sotaveteraanijärjestön tileiltä ei löytynyt suuria summia joutilasta rahaa. Tämän havaitsi Raimo Sailaksen johtama veteraanijärjestöjen työryhmä, joka selvitti julkisuudessa liikkuneita tietoja isoista omaisuuksista.

”Lehtiartikkeleiden tiedot takavuosina eivät olleet aivan faktaa vaan enemmänkin fiktiota”, luonnehti työryhmään kuulunut KHT-tilintarkastaja Hannu Riippi.

Riippi selvitti järjestöjen tuotot, kulut ja oman pääoman vuodenvaihteessa. Hän myös laski, kuinka paljon kunkin järjestön jäsen saisi, jos järjestö lopetettaisiin ja rahat jaettaisiin jäsenille.

Varakkain järjestö on Sotainvalidien veljesliitto. Sen oma pääoma on runsaat seitsemän miljoonaa euroa, mutta myös vuosittaiset kulut ovat samaa luokkaa. Jos liiton varat jaettaisiin sotainvalidijäsenille, kukin saisi runsaat 1 800 euroa.

Sotaveteraaniliiton pääoma oli vajaat 700 000 euroa mutta kulut 1,7 miljoonaa. Kullekin jäsenelle tulisi runsaat 40 euroa, jos järjestö lopetettaisiin ja rahat jaettaisiin jäsenille.

Rintamaveteraaniliiton oma pääoma on runsaat 200 000 euroa ja kulut kaksinkertaiset. Rintamaveteraania kohti rahaa on runsaat 40 euroa.

Kaatuneiden omaisten liiton oma pääoma on lähes miljoona euroa ja kulut noin 400 000 euroa. Liitto poikkeaa muista sikäli, että se tukee sotaleskiä ja sotaorpoja. Sotaleskien keski-ikä on yli 95 vuotta. Sotaveteraanien keski-ikä on yli 90 vuotta. Heidän tulonsa ovat noin tuhat euroa kuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat