Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote uhkaa hajottaa hallituksen – Sipilä piti todennäköisenä hallituksen hajoamista perjantaina

Kotimaa
 
Sipilä antoi kokoomukselle vain aamuun saakka aikaa
Sipilä antoi kokoomukselle vain aamuun saakka aikaa
Vääntö sote-uudistuksesta kiristyy äärimmilleen myöhään torstai-iltana, kun pääministeri Juha Sipilä torjui kokoomuksen pyynnön saada lisäaikaa viikonlopulle saakka. Päätös on kyettävä tekemään perjantain vastaisen yön aikana, muuten kokoomuksen on lähdettävä hallituksesta. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen / HS
Tästä on kyse

Soten synnytystuskat

 Sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistus (sote) epäonnistui edellisen hallituksen aikana. Nyt se on Sipilän hallituksen suurimpia uudistuksia.

 Uudistus siirtää sote-palvelujen järjestämisvastuun kunnilta itsehallintoalueille.

 Tavoitteena on parantaa palvelujen saatavuutta sekä turvata niiden rahoitus, kun väestö vanhenee ja palvelutarve kasvaa.

 Lakiesitys pitäisi saada eduskuntaan ensi syksynä. Vastuu palveluista siirtyisi sote-alueille 2019.

Keskustan ja kokoomuksen kiista sote-alueiden määrästä kärjistyi torstaina hallituskriisiksi. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmoitti iltayhdeksältä alkaneessa tiedotustilaisuudessa, että neuvotteluja kokoomuksen kanssa jatketaan perjantaiaamuun saakka.

Jos kokoomus ei suostu keskustan ajamaan 18 itsehallintoalueeseen eli maakuntamalliin, hallituksen hajoaminen voi olla edessä. Keskustan eduskuntaryhmä on kutsuttu koolle perjantaina aamupäivällä.

”On hyvin todennäköistä, että kävelen presidentin luo huomenna”, Sipilä sanoi tarkoittaen tällä hallituksen hajoamista.

Sipilän mukaan keskusta pitää kiinni 18 alueesta siksi, että sille pohjalle voidaan rakentaa jatkossa myös aluehalllintouudistus. Kokoomus ei halua kytkeä näitä asioita yhteen.

Sipilä sanoi myös, että hän uskoo 18 alueen mallin toteuttavan uudistuksen keskeiset tavoitteet. Sen pitäisi parantaa palvelujen saatavuutta ja kuroa umpeen julkisen talouden kestävyysvajetta hillitsemällä kustannusten kasvua kolme miljardia euroa.

Uudistusta valmistelleiden virkamiesten arvio on ollut, että viiden tai 12 alueen malli toteuttaisi tavoitteita paremmin.

Sipilän mukaan sote-mallia on nyt täydennetty niin, että tulevat sote-alueet olisivat valtion ohjauksessa.

”Ne tekisivät järjestämispäätökset, jotka valtioneuvosto hyväksyy”, hän sanoi.

Lisäksi yliopistosairaaloiden ympärille muodostuvat viisi erityisvastuualuetta saisivat keskenään päättää työnjaosta.

Nämä ratkaisut estäisivät Sipilän mukaan kilpavarustelun, jota pidetään uhkana liian pienten sote-alueiden mallissa.

Tiedotustilaisuuden jälkeen neuvottelut jatkuivat myöhään illalla valtioneuvoston linnassa. Tiettävästi Sipilä neuvotteli kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Alexander Stubbin kanssa kaksin ainakin alkuillasta. Lisäksi sisäministeri Petteri Orpo (kok) ja perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) neuvottelivat alussa keskenään.

Sipilä vakuutti tiedotustilaisuudessa, että keskustan ja kokoomuksen puheenjohtajien välit ovat ”erinomaisen hyvät”. ”Milloin tahansa voidaan lenkille lähteä, jos ei tarvitse Alexin vauhdissa juosta.”

Vaikka puheenjohtajien henkilökohtaiset välit olisivatkin hyvät, tilannetta luonnehdittiin vakavaksi kummassakin puolueessa.

HS:n torstaina keskustalähteistä saamien tietojen mukaan keskustalaiset olisivat käyneet jo alustavia keskusteluja Rkp:n ja kristillisdemokraattien tulosta hallitukseen.

Sipilä itse ei suostunut ottamaan kantaa mahdollisiin hallituskumppaneihin. Hän huomautti, että tavatessaan oppositiopuolueiden puheenjohtajia hänelle ei tullut sellaista käsitystä, etteikö keskustan sote-malli kelpaisi.

Keskustan, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja Rkp:n muodostama hallitus voisi saada vain hyvin niukan enemmistön eduskunnassa.

Sipilä antoi ymmärtää, että kokoomuksen pitää joko hyväksyä tai hylätä keskustan pitkään ajama 18 sote-alueen malli. Se ei kelvannut kokoomukselle, jolloin asiasta tuli hallituskysymys.

Sipilä viipyi poikkeuksellisen pitkään, lähes tunnin, kokoomuksen eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen yhteiskokouksessa eduskunnassa.

Kokoomuslaiset vetosivat asiantuntijoiden arvioihin, joissa on korostettu, että yli 12 sote-alueen mallista ei olisi tarpeeksi hyötyä.

”Sipilä teki tästä hallituskysymyksen”, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoi.

Stubb vakuutti torstaina, että kokoomus haluaa edelleen pysyä hallituksessa ja neuvotella kompromissiratkaisusta.

”Kokoomus ei ole lähdössä hallituksesta mihinkään. Me haemme jatkuvasti ratkaisua tähän Suomen tulevaisuuden näkökulmasta jättimäiseen kysymykseen”, hän sanoi.

Kokoomus oli myöntyväinen kompromissina 12 alueeseen aiemmin vaatimansa viiden sote-alueen sijaan. Kolmas hallituspuolue perussuomalaiset taas kannatti keskustan mallia, vaikka vielä keskiviikkona puolueesta sanottiin, että sille voisi käydä 12–18 aluetta.

Kokoomus olisi halunnut Sipilältä lisäaikaa sote-ratkaisulle lauantaihin saakka, jolloin kokoomuksen puoluevaltuusto on koolla Helsingissä. Puoluevaltuusto päättää niin hallitukseen jäämisestä tai sieltä lähtemisestäkin.

Kokoomuksen konkariedustaja Ben Zyskowicz piti Sipilän toimintaa yllättävänä.

”Ihmettelen suuresti, että pääministeri tekee hallituskysymyksen siitä, onko sote-alueita yhtä paljon kuin maakuntia, kun maan talous on kuralla ja pakolaiskriisi koettelee.”

Zyskowicz myönsi, että riski hallituksen kaatumisesta on hyvin todellinen.

”Tilanne on vakava. Nyt Sipilältä odotetaan johtajuutta”, eräs keskustalainen sanoi HS:lle illalla.

Keskustassa kokoomuksen toiminta nähtiin ”iltalypsynä”.

”Tilanne on vakava. Nyt Sipilältä odotetaan johtajuutta”, eräs keskustalainen sanoi HS:lle illalla.

Keskustassa nähtiin, että kokoomukselle on jo annettu sote-neuvotteluissa periksi, koska on päädytty viiteen vahvaan erikoissairaanhoidon erva-alueeseen, joissa pystytään välttämään se, että tulisi päällekkäisiä investointeja.

Myös yksityisten toimijoiden rooli on otettu suunnitelmissa huomioon kokoomuksen toiveiden mukaan.

Sotea väännettiin torstaina monessa kokoonpanossa. Tilanne vaikutti hyvin sekavalta.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat eli Sipilä, Stubb ja ulkoministeri Timo Soini neuvottelivat ennen eduskuntaryhmien kokousta. Sipilä kävi perussuomalaisten ryhmässä ennen menoaan kokoomuksen kokoukseen.

Sipilä selitti tilannetta myös oppositiopuolueiden puheenjohtajille.

Yksikään oppositiojohtajista ei suostunut kertomaan tilanteesta mitään heti tapaamisen jälkeen, koska niin oli sovittu Sipilän kanssa. Myöhemmin Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ja vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ihmettelivät hallituksen sekavaa toimintaa.

Eduskunnan kyselytunti pidettiin normaalisti, mikä oli monen kansanedustajan mielestä hyvin kummallista.

Kaikki hallituspuolueiden puheenjohtajat istuivat salin edessä vastaamassa kansanedustajien kysymyksiin esimerkiksi postiasioista – aivan kuin maassa ei olisi hallituskriisiä.

Leif Rosas / redstar
Alexander Stubbin mukaan kokoomus halusi lisäaikaa sote-ratkaisulle.
Alexander Stubbin mukaan kokoomus halusi lisäaikaa sote-ratkaisulle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat