Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapset saavat ruuasta entistä vähemmän raskasmetalleja

Kotimaa
 
Hanna-Kaisa Hämäläinen
Lapset voivat syödä kalaa huoletta ilman pelkoa liiasta elohopeasta. Kuvassa särkipitsan valmistusta jyväskyläläisessä Vesangan koulussa.
Lapset voivat syödä kalaa huoletta ilman pelkoa liiasta elohopeasta. Kuvassa särkipitsan valmistusta jyväskyläläisessä Vesangan koulussa. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Pikkulapset saavat ruuasta vähemmän raskasmetalleja kuin vanhempansa samassa iässä. Saanti on lisäksi vähäisempää kuin Euroopan elintarvikevirasto Efsa on arvioinut.

Näin kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Tieto perustuu Pirkanmaalta kerättyihin tietoihin ruokien käytöstä sekä elintarvikkeiden valvontanäytteistä.

Osa yksi-, kolme- ja kuusivuotiaista saa ruuasta ja vedestä kuitenkin enemmän raskasmetalleja kuin mitä pidetään turvallisena. Kadmiumin, lyijyn ja arseenin turvallisia saantimääriä tiukennettiin muutama vuosi sitten.

Paras keino välttää raskasmetallien saantia on monipuolinen ruoka, Evira neuvoo. Sen myötä lapsi saa myös tarpeeksi välttämättömiä ravintoaineita.

Raskasmetalleja kertyy elintarvikkeisiin ihmisten aiheuttamista päästöistä ja ympäristön luontaisista lähteistä. Esimerkiksi lyijypitoisuudet vähenivät, kun autoissa siirryttiin lyijyttömään bensiiniin. Bensiinin lyijyä siirtyi muun muassa tienvierten kasvillisuuteen.

Kadmiumia tulee lasten ruokavalioon viljoista. Niitä ei tarvitse vältellä, mutta Evira neuvoo vaihtelemaan syötyjä viljalajeja.

Arseenia lapset saavat etenkin riisipohjaisista elintarvikkeista. Riisiä ei tarvitse välttää kokonaan, mutta sen osittainen korvaaminen muilla viljoilla ja perunoilla vähentää altistumista. Riisijuomia ei pitäisi antaa alle 6-vuotiaille ainoana juomana, Evira neuvoo.

Elohopean saanti on suosituksia alhaisempaa. Nykyiset suositukset syödä kalaa 2–3 kertaa viikossa pitävät saannin suosituksen rajoissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat