Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aiemmin paloittelumurhasta tuomittu sai kovan tuomion petoksesta – sieppaussyyte hylättiin

Kotimaa
 
Fakta

Tuomittu murhasta

  Markus Pasi Pönkä tuomittiin Virossa 12 vuodeksi vankeuteen paloittelumurhasta vuonna 2007.

  Hän pääsi ehdonalaiseen viime tapaninpäivänä.

Paloittelumurhaajana tunnettu Markus Pasi Pönkä tuomittiin perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa pitkään vankeuteen lukuisista törkeistä petoksista ja törkeistä väärennyksistä. Hänen tuomionsa on kolme vuotta ja kahdeksan kuukautta vankeutta, johon on laskettu mukaan jäännösrangaistusta aiemmista vankeusrangaistuksista.

Häntä syytettiin myös varakkaan henkilön sieppausaikeista eli törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta, mutta tämä syyte hylättiin. Oikeuden mukaan tunnusmerkistö ei täyttynyt ja siteerasi tarkkaan lakia.

Oikeus perusteli tätä sillä, että laissa tunnusmerkistö täyttyy, jos tarkoituksena on esimerkiksi tappo tai törkeä pahoinpitely. Syytteen mukaan tarkoitus oli jonkun rikkaan ihmisen sieppaaminen sillä aikeella, että tältä olisi saatu pankkikortin tunnusluvut, ei siis sillä, että tämä olisi aiottu esimerkiksi tappaa.

Teon motiivi oli siis syytteen mukaan tunnuslukujen saanti.

”Vastaaja ei olisi siten ensisijaisesti tavoitellut henkilöiden kiinniottamista heitä pahoinpidelläkseen tai heidät tappaakseen. Lainsäätäjä on edellyttänyt säännöksen suppeaa tulkintaa sääntelyn tarkoituksen mukaisesti”, oikeus perusteli.

Tässä ratkaisussa ei otettu kantaa siihen, mikä vastaajan tarkoitus oli ollut. Pönkä itse kiisti syytteen.

Hänen hallustaan löytyi esineitä, jotka viittasivat mahdolliseen väkivaltaiseen sieppausajatukseen. Näitä olivat muun muassa sitomis- ja naamioitumisvälineet, aikuisten vaipat ja kerätyt lehtiuutiset osinkomiljonääreistä ja rikkaiden verotiedoista. Poliisi ja syyttäjä katsoivat, että hän etsi sopivaa uhria ennen kuin jäi kiinni.

Hänet tuomittiin myös ampuma-aserikoksista, sillä häneltä löytyi pistooli ja deaktivoitu konepistooli, jonka olisi syytteen mukaan saanut helposti toimimaan. Hänen hallussaan oli aseen osia ja työkaluja, joilla sen olisi voinut tehdä.

Pönkän tapaus herätti huomiota lokakuussa, jolloin asiaa käsiteltiin käräjäsalissa. Pönkä pääsi vapaaksi kesken oikeudenkäynnin ja käveli pois oikeustalolta, kun edellytyksiä hänen vangittuna pitämiselleen ei enää ollut. Helsingin hovioikeus kumosi vangitsemispäätöksen, josta hän oli valittanut oltuaan noin puoli vuotta vangittuna.

Hovioikeus katsoi, että kun kaikki todistajat oli jo kuultu eikä hän voinut enää vaikeuttaa asian selvittämistä, edellytyksiä ei ollut. Hän sai siten odottaa nyt perjantaina annettua tuomiota vapaalla. Tässäkään tuomiossa häntä ei määrätty heti vangittavaksi, joten hän mahdollisesti voi odottaa vapaalla, kunnes tuomio on lainvoimainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat