Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postinkantajien ammattiliitto syyttää Postia laittomasta työsulusta

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Vesa Oja
Paun mukaan Postin asettama työsulku Helsingissä Malmin ja Pukinmäen 19 postinjakajalle sekä kahdelle vuokratyöntekijälle on laiton.
Paun mukaan Postin asettama työsulku Helsingissä Malmin ja Pukinmäen 19 postinjakajalle sekä kahdelle vuokratyöntekijälle on laiton. Kuva: Vesa Oja

Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau syyttää Postia laittomasta työsulusta. Kyseessä on Postin asettama työsulku Helsingissä Malmin ja Pukinmäen 19 postinjakajalle sekä kahdelle vuokratyöntekijälle. Paun mielestä työsulku on myös täysin käsittämätön.

”Alueella on tuhansia kotitalouksia ja paljon yrityksiä, jotka jäävät tämän seurauksena ilman postia”, Pau toteaa tiedotteessaan.

Pau on puolestaan asettanut koulutus-, perehdyttämis- ja ylityökiellon työpaikoille, joihin tulee SOL:n vuokratyövoimaa. Kiista on johtanut useisiin työntekijöiden ulosmarsseihin eri puolilla maata.

Pau syyttää, että Posti on käyttänyt Malmin ja Pukinmäen jakelussa perehdyttämistehtävään SOL:n vuokratyöntekijöitä, joilla ei ole Paun mukaan riittäviä edellytyksiä perehdyttämiseen. Paun mukaan kouluttajaksi asetetulla vuokratyöntekijällä ei ole alan työkokemusta eikä hän hallitse suomen kieltä.

”Tällaisella menettelyllä Posti ei noudata omia perehdyttämisohjeitaan eikä työturvallisuuslain säännöksiä”, Pau syyttää.

Postin viestintäjohtaja Timo Anttila kiistää Paun väitteet työsuluista.

”Tämä on puhdasta Paun retoriikkaa. Malmilla kyse on ollut siitä, että työntekijä on kieltäytynyt perehdytystehtävistä. Niistä kieltäytyminen tarkoittaa laittomaan lakkoon ryhtymistä, sillä perehdytys kuuluu työntekijöiden työsopimuksen mukaisiin tehtäviin”, Anttila sanoo.

Työsopimuksen mukaisista tehtävistä kieltäytyminen on johtanut palkanmaksun keskeytymiseen ja työntekijän poistamiseen työpaikalta.

”Työsulkuhan tarkoittaa sitä, että työnantaja estää työntekijöitä pääsemästä töihin ja keskeyttää palkanmaksun kollektiivisesti. Tätä ei ole tapahtunut”, Anttila sanoo.

Anttila kiistää myös, että Posti olisi käyttänyt Malmin ja Pukinmäen jakelussa perehdyttämistehtäviin SOL:n vuokratyöntekijöitä.

”Vuokratyöntekijöiden puolelta tapahtuvaa perehdytystä ei ole tapahtunut. SOL:n työntekijöille etsittiin perehdyttäjiä, mutta kun perehdyttäjiä ja siten myös töitä ei ollut tarjolla, työntekijät päästettiin kotiin”, Anttila sanoo.

Malmin ja Pukinmäen jakelun luottamusmies Tero Vainikan mukaan henkilöstö lähetettiin perjantaina yksitellen takaisin koteihinsa. Pau tulkitsee toimen työsuluksi.

”Jos jokainen lähetetään yksitellen kotiinsa, eikö se tarkoita, että työntekijöitä on estetty tekemästä töitä?”

Vainikan mukaan häntä käskettiin perehdyttämään SOL:n vuokratyöntekijöitä, mutta kieltäytymisen myötä luottamusmies passitettiin kotiin. Tämän jälkeen perehdytystä vaadittiin jokaiselta työntekijältä, mutta kaikki kieltäytyivät.

Lopulta paikalle jäivät ainoastaan esimies, jakeluryhmävastaava ja kaksi SOL:n vuokratyöntekijää, jotka lähetettiin myös kotiin, koska heillä ei ollut perehdyttäjää. Tämän jälkeen myös jakeluryhmävastaava lähetettiin kotiin.

Vainikka kritisoi Postin tapaa kohdella vuokratyöntekijöitä, joista monet ovat maahanmuuttajataustaisia.

”Mielestäni työnantaja kohtelee härskisti maahanmuuttajia. Eräs SOL:n vuokratyöntekijä kulki maanantaina neljä tuntia posteljoonin mukana, kunnes tiistaina ja keskiviikkona hänelle lyötiin kartta käteen ja käskettiin hoitamaan työt yksin”, Vainikka sanoo.

Vainikan mukaan vuokratyöntekijä oli käsketty heti torstaina kouluttamaan toista SOL:n työntekijää. Vuokratyöntekijä koki, että häntä oli kohdeltu huonosti, ja ettei hän ollut saanut tarpeeksi perehdytystä työhönsä.

”Liitto katsoo, että tässä rikotaan työturvallisuuslakia: henkilö, jota ei ole perehdytetty kunnolla, perehdyttää toista henkilöä. Neljä tuntia perehdytystä yhtenä päivänä ei ole riittävästi. Työntekijälle ei näytetty mitään Postin omia perehdytysohjeita”, Vainikka sanoo.

Vainikka kertoo olleensa jo pitkään huolissaan siitä, miten Posti kohtelee maahanmuuttajia.

”Juttelin kyseisen vuokratyöntekijän ja hänen suomalaisen vaimonsa kanssa, jotka eivät olleet lainkaan tyytyväisiä työnantajan toimiin. Vuokratyöntekijä haluaisi tehdä työnsä hyvin, mutta hänelle ei annettu tarpeeksi eväitä siihen. Onko tämä se tyyli, miten ihmisiä tulevaisuudessa perehdytetään?” Vainikka kysyy.

Postiala on työehtosopimuksettomassa tilassa. Pau ja Palvelualojen työnantajia edustava Palta neuvottelevat uudesta työehtosopimuksesta. Työehtosopimusneuvottelut jatkuvat ensi viikon tiistaina kello 10 valtakunnansovittelijan toimistolla.

”Olemme viikonlopun aikana yhteydessä toisiimme, ja mikäli akuuttia syytä kokoontua ei ilmene, tapaamme seuraavan kerran tiistaina valtakunnansovittelijan toimistolla”, Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoi perjantai-iltana puhelimitse.

Niemisen mukaan keskusteluissa on edetty pienin askelin. Vaikka lopulliseen ratkaisuun on vielä reilusti matkaa, suunta on nyt oikea. Paun 19.–20. marraskuuta suunnittelemaan postityöntekijöiden lakkoon on vielä kaksi viikkoa aikaa.

”Työpaikoilta tulee koko ajan ikävämpää viestiä koskien vuokratyötä. Tämä ja mahdollinen työtaistelu-uhka eivät voi olla vaikuttamatta neuvottelutoimintaan. Mitä pidempään keskusteluja kuitenkin käydään, sitä enemmän ratkaisua haetaan uusista kulmista”, Nieminen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat