Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiihtokeskukset tähyävät vilkkaaseen kauteen

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Jukka Grondahl / HS
Talma Skin toimitusjohtaja Esa Pihlajaniemen mukaan lumitykit odottavat jo valmiina ensimmäistä pakkasyötä.
Talma Skin toimitusjohtaja Esa Pihlajaniemen mukaan lumitykit odottavat jo valmiina ensimmäistä pakkasyötä. Kuva: Jukka Grondahl / HS

Lämmin marraskuun alku on pitänyt hiihtokeskusten rinteissä odottavat lumitykit hiljaisina.

Tilanne on yhä sama kuin lähes kuukausi sitten: Suomen ainoat avoimet rinteet sijaitsevat Rukalla Kuusamossa.

Kittilässä sijaitsevan Levin piti avata laskettelukautensa tänä viikonloppuna, mutta suunnitelmat kariutuivat. Maailmancupin pujottelukisatkin ensi viikolla jouduttiin perumaan, koska pakkasia ei ole luvassa.

Hiihtolatuja sen sijaan löytyy jo usealta paikkakunnalta. Niitä saadaan rakennettua säilötystä lumesta helpommin.

Pisimmälle, yhdeksän kilometrin ladulle pääsee Ounasvaaralla Rovaniemellä. Eri mittaisia latuja löytyy myös Olokselta Muoniossa, Vuokatista Sotkamossa sekä Laajavuoresta Jyväskylässä.

Rukalla avataan ensimmäinen maastohiihtolatu tänä viikonloppuna. Kuopion Tahko taas avaa historiansa ensimmäisen ensilumenladun viikon kuluttua. Mittaa ladulla on kilometrin verran.

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors kertoo keskusten odottavan täydessä valmiudessa ilmojen kylmenemistä.

Keskukset tähyävät vilkkaaseen kauteen. Pohjois-Suomen isoissa keskuksissa ulkomaiset matkailijat ovat jo täyttäneet ennakkovarauskirjoja pitkälle talveen.

Venäläisturistien määrä on vähentynyt, mutta sen tilalle saadaan nyt uusi ilmasilta Keski-Eurooppaan. Saksalaisyhtiö Lufthansa aloittaa joulukuussa jokaviikkoiset lennot Munchen–Kittilä-välillä.

”Suosio on ollut huimaa. Vuorot myytiin loppuun niin, että Lufthansa on jo laittanut reitille lisäkoneita”, Levin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Katriina Moksi iloitsee.

Kotimaisen matkailun osalta odotukset ovat epävarmempia. Sen saamiseksi nousuun saadaan Moksin mukaan tehdä ”hartiavoimin töitä”.

Kiireisimmät ajat keskuksissa ovat edessä joulun ja uuden vuoden aikaan, hiihtolomakautena sekä pääsiäisenä.

Pääsiäinen sijoittuu kalenterissa tänä talvena jo maaliskuun loppuun. Se tuottaa omat haasteensa pohjoisen keskuksille. Moni lasketteluturisti on tottunut päättämään kautensa pääsiäisen aikaan.

”Huhtikuuta lähdetään markkinoimaan hintakärjellä yhteistyössä liikennöitsijöiden kanssa. On tehtävä iso kampanja, jotta matkailu ei tyssää pääsiäiseen”, Moksi sanoo.

Hiihtokeskukset palkkaavat tänä talvena jälleen tuhansia kausityöntekijöitä. Esimerkiksi Sipoon Talma Skissä työnhakijoita haastatellaan parhaillaan. Tarvetta on 30:lle uudelle työntekijälle.

Monessa keskuksessa on tehty kesän aikana isoja investointeja. Erityisesti perherinteisiin ja lasten puuhapaikkoihin halutaan nyt sijoittaa.

”Erilaisia temppuhiihtoon ja -lautailuun tarkoitettuja streettejä ja parkkeja kehitetään myös jatkuvasti”, Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors kertoo.

”Kesä meni maansiirtotöissä, kun rakensimme yhden lastenrinteen lisää. Uudessa rinteessä odottaa uusi mattohissi kauden alkua”, Talma Skin toimitusjohtaja Esa Pihlajaniemi kertoo.

Talma Skissä hiihtokoululaiset muodostavat ison osan asiakaskunnasta.

”Hiihtokouluissa ja lapsiperheissä on koko alan kasvuohjelman ydin. Mitä helpommaksi aloittaminen on tehty, sitä enemmän saamme asiakkaita pitkällä aikavälillä”, Pihlajaniemi toteaa.

Ehkä kiinnostavin kauden avaus nähdään Kemijärvellä Suomutunturilla joulukuun alussa. Viime kauden kiinni ollut keskus on tarkoitus avata jälleen värikkäiden vaiheiden ja tänä syksynä sattuneen tulipalon jälkeen.

Jukka Grondahl / HS
Hiihtokeskukset haluavat sijoittaa nyt erityisesti perherinteisiin ja lasten puuhapaikkoihin.Talma Skin toimitusjohtaja Esa Pihlajaniemi kertoo hiihtokeskuksen rakentaneen uuden lastenrinteen.
Hiihtokeskukset haluavat sijoittaa nyt erityisesti perherinteisiin ja lasten puuhapaikkoihin.Talma Skin toimitusjohtaja Esa Pihlajaniemi kertoo hiihtokeskuksen rakentaneen uuden lastenrinteen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat