Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kieltokyltit tulivat Sarviniemeen

Kotimaa
 
Ari Nakari
Sarviniemen lomakylän rakennukset ovat autioituneet.
Sarviniemen lomakylän rakennukset ovat autioituneet. Kuva: Ari Nakari

Puolustusvoimille päätyneelle, pakkolunastusuhan alla olleelle Sarviniemen virkistys- ja matkailualueelle Taipalsaarella on ilmestynyt liikkumisen kieltäviä kylttejä.

Pääsy luonnonkauniille alueelle Saimaan rannalla ilman lupaa on kylttien mukaan rangaistuksen uhalla kielletty. Kyltit ovat herättäneet paljon kysymyksiä asukkaiden ja lomalaisten keskuudessa.

Vielä alkusyksystä puolustusministeriön edustaja arveli HS:lle, että alueen siirtyminen puolustusvoimille ei näkyisi ympäröivälle yhteiskunnalle juuri mitenkään.

Miten kieltokyltteihin pitää suhtautua, Maasotakoulun johtaja, eversti Asko Muhonen Lappeenrannasta?

”Sanon suoraan, että toimimme turhan reippaasti. Olisimme voineet laittaa isomman kyltin, jossa olisimme pyytäneet huomioimaan, että tämä on puolustusvoimien aluetta.”

Kylttejä ei silti aiota poistaa. Niillä yritetään estää enempi ilkivalta Sarviniemen autioituneissa lomakylärakennuksissa. Ne myös kertovat sivullisille, että kyseessä on puolustusvoimain alue. Ilman kylttejä esimerkiksi sotilaspoliiseilla ei ole toimivaltaa alueella.

Sarviniemi on puolustusvoimien ampuma-alueen lähellä. Puolustusvoimat on vastustanut uusia loma- tai matkailurakennuksia Sarviniemeen.

Alueelle kaavailtiin loma-asuntomessuja vuonna 2012, mutta hanke kaatui.

Alkuvuodesta 2015 venäläiset olivat ostamassa Sarviniemen, minkä jälkeen puolustusministeriö uhkasi pakkolunastaa alueen.

Lopulta omistajaliikemiehet myivät alueen vapaaehtoisesti puolustusvoimien käyttöön 3,2 miljoonalla eurolla.

”Kaupalla estettiin se, että Sarviniemeen tulisi joku, joka häiritsisi ampuma-alueemme toimintaa”, sanoo eversti Asko Muhonen.

Hänen mukaansa Sarviniemen venepaikoille ja kesämökeille voi edelleen kulkea vapaasti. Marjastaminenkin onnistuu, vaikka kyltit kieltävät metsään menemisen.

Puolustusvoimat saattaa järjestää sotilaspoliisien harjoituksia autiossa lomakylässä.

”Kovaa jatkuvaa käyttöä ei ole näköpiirissä”, sanoo Muhonen.

Etelä-Karjalan maakuntajohtajan Matti Viialaisen mielestä Sarviniemen alueella pitäisi noudattaa toistaiseksi voimassa olevaa kaavaa, joka turvaa virkistyskäytön ja jokamiehen oikeudet.

”Pidän kieltokylttejä ylilyöntinä, joka tulisi korjata”, Viialainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat