Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paloittelumurhasta tuomitun sieppaussyyte kaatui oikeudessa

Paloittelumurhasta tuomittu Pasi Pönkä sai silti pitkän petostuomion.

Kotimaa
 
Poliisi
Poliisin esitutkinta-aineiston kuvassa on välineitä, joita poliisi epäili käytettävän sieppaussuunnitelmassa.
Poliisin esitutkinta-aineiston kuvassa on välineitä, joita poliisi epäili käytettävän sieppaussuunnitelmassa. Kuva: Poliisi
Fakta

Tuomittu paloittelumurhasta

  Markus Pasi Pönkä, 31, tuomittiin vuonna 2007 Tallinnasta tehdystä, 21-vuotiaan miehen paloittelumurhasta.

  Ehdonalaiseen hän pääsi viime vuoden lopussa ja syyllistyi heti nyt kyseessä olleisiin petoksiin ja väärennöksiin.

Paloittelumurhaajana tunnettu Markus Pasi Pönkä tuomittiin perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa pitkään vankeuteen lukuisista törkeistä petoksista ja törkeistä väärennöksistä.

Hänen tuomionsa on kolme vuotta ja kahdeksan kuukautta vankeutta, johon on laskettu mukaan jäännösrangaistusta aiemmista vankeusrangaistuksista.

Häntä syytettiin myös varakkaan henkilön sieppausaikeista eli törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta, mutta tämä syyte hylättiin. Tunnusmerkistö ei täyttynyt.

Oikeus perusteli tätä sillä, että laissa tunnusmerkistö täyttyy, jos tarkoituksena on esimerkiksi tappo tai törkeä pahoinpitely. Syytteen mukaan tarkoitus oli joidenkin rikkaiden ihmisten sieppaaminen sillä aikeella, että heiltä olisi saatu pankkikortin tunnusluvut, ei siis sillä, että heidät olisi aiottu esimerkiksi tappaa.

”Vastaaja ei olisi siten ensisijaisesti tavoitellut henkilöiden kiinniottamista heitä pahoinpidelläkseen tai heidät tappaakseen. Lainsäätäjä on edellyttänyt säännöksen suppeaa tulkintaa sääntelyn tarkoituksen mukaisesti”, oikeus perusteli.

Tässä ratkaisussa ei otettu kantaa siihen, mikä syytetyn tarkoitus oli ollut. Pönkä itse kiisti syytteen.

Hänen hallustaan löytyi esineitä, jotka viittasivat mahdolliseen väkivaltaiseen sieppausajatukseen. Näitä olivat muun muassa sitomis- ja naamioitumisvälineet, aikuisten vaipat ja kerätyt lehtiuutiset osinkomiljonääreistä ja rikkaiden verotiedoista. Poliisi ja syyttäjä katsoivat, että hän etsi sopivaa uhria ennen kuin jäi kiinni.

Syyttäjä Eija Velitski totesi, että aikoo viedä jutun hovioikeuteen.

”Törkeä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu on nimikkeenä vielä uusi ja hakee muotoaan. Siksi on tärkeää viedä juttu ylemmän oikeusasteen harkittavaksi, milloin tunnusmerkistö täyttyy ja milloin ei”, hän sanoi.

Pönkä tuomittiin myös ampuma-aserikoksista, sillä häneltä löytyi pistooli ja deaktivoitu konepistooli, jonka olisi syytteen mukaan saanut helposti toimimaan. Hänen hallussaan oli aseen osia ja työkaluja, joilla sen olisi voinut tehdä.

Pöngän tapaus herätti huomiota lokakuussa, jolloin asiaa käsiteltiin käräjäsalissa. Pönkä pääsi vapaaksi kesken oikeudenkäynnin ja käveli pois oikeustalolta, kun edellytyksiä hänen vangittuna pitämiselleen ei enää ollut. Helsingin hovioikeus kumosi vangitsemispäätöksen, josta hän oli valittanut oltuaan noin puoli vuotta vangittuna.

Häntä ei määrätty heti vangittavaksi, joten hän voi odottaa vapaalla, kunnes tuomio on lainvoimainen eli ainakin hovioikeuskäsittelyn päättymiseen asti. Hänen asianajajansa ei halunnut kommentoida kysymystä päämiehensä olinpaikasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat