Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistus kouraisee syrjäseutuja – Pidentyvä matka sairaalaan huolestuttaa maakunnissa

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Vesa Ranta
Oulussa ollaan pitkällä sosiaali- ja terveyspalveluiden yhdistämisessä. Kaupungissa on kaksi uutta hyvinvointikeskusta, joista kaikki palvelut saa saman katon alta. Kuvassa Oulun Kontinkaan hyvinvointikeskus.
Oulussa ollaan pitkällä sosiaali- ja terveyspalveluiden yhdistämisessä. Kaupungissa on kaksi uutta hyvinvointikeskusta, joista kaikki palvelut saa saman katon alta. Kuvassa Oulun Kontinkaan hyvinvointikeskus. Kuva: Vesa Ranta

Soteuutiset pauhaavat autoradiosta, kun oululainen Kari Linna pysäköi Kontinkankaan hyvinvointikeskuksen pihalle perjantaina Oulussa.

”Eipä tuolla päätöksellä juuri minulle ole merkitystä, koska asun Oulussa. Maakuntien kannalta tämä on iso ja merkittävä päätös.”

Linnan korviin 18 alueen malli kuulostaa kuitenkin liikaa nykymenoa muistuttavalta.

”Nykyinen järjestelmä on pirstaloitunut, eikä 18 alueeseen siirtyminen tuo siihen tarpeeksi muutosta. Totta kai kaikki pitää hoitaa, kun hoidon tarve yllättää, mutta 18 on nyky-Suomessa liian iso luku”, Linna korostaa.

Oulun hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto seuraa akuuttivastaanotolle uuteen hyvinvointikeskukseen saapuvaa oululaisten virtaa. Ylitalo-Katajiston piti lentää perjantaiksi Kuntaliiton sote-palaveriin, mutta hän perui lähtönsä hallituskriisin tähden.

”Parempi on nyt odottaa, mikä on valtionhallinnon linjaus.”

Ylitalo-Katajiston mielestä sote-alueita saisi olla sen verran, että kaikkien suomalaisten etäisyys lähimpään päivystyssairaalaan pysyy kohtuullisena.

”Täällä Pohjois-Pohjanmaalla olisimme pärjänneet niin, että tämä säilyy yhtenä kokonaisuutena. Kahdentoista alueen mallissa Kainuu ja Keski-Pohjanmaa muodostaisivat meidän kanssamme yhden alueen. Täytyy muistaa, että jo pelkästään Pohjois-Pohjanmaa on laaja ja etäisyydet pitkiä.”

Vesa Ranta
Oulun hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajiston mielestä sotealueita saisi olla sen verran, että kaikkien suomalaisten etäisyys lähimpään päivystyssairaalaan pysyy kohtuullisena.
Oulun hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajiston mielestä sotealueita saisi olla sen verran, että kaikkien suomalaisten etäisyys lähimpään päivystyssairaalaan pysyy kohtuullisena.

Ylitalo-Katajisto korostaa, että viisi sote-aluetta koko maassa olisi ehdottomasti liian vähän. Hän ymmärtää 12 sotealueen kannattajia, kun otetaan huomioon, kuinka valtavia säästöjä uudistuksella tavoitellaan.

”Ydinkysymys tässä on se, kuinka resursseja pystytään pitkien etäisyyksien alueilla jakamaan. Arkipäivän käytäntöjä määrittää eniten päivystävien sairaaloiden verkko.”

Suurin pelko alueilla on Ylitalo-Katajiston mukaan rahan riittävyys.

”Jos rahaa kerätään alueilta ilman minkäänlaista tulojen tasausta, haasteita tulee”, Ylitalo-Katajisto toteaa.

Oulussa ollaan pitkällä sosiaali- ja terveyspalveluiden yhdistämisessä. Kaupungissa on kaksi uutta hyvinvointikeskusta, joista kaikki palvelut saa saman katon alta.

Tehostamisen varjopuolena odotusajat ovat venyneet jopa useisiin tunteihin.

”Tärkeintä ihmisille on päästä hoitoon. Mistään muusta ei oikeastaan valiteta kuin siitä”, Ylitalo-Katajisto tiivistää.

Helga Reponen kertoo jonottaneensa kaksi tuntia, mutta ei pidä sitä kohtuuttomana.

”Sipilän ei pidä antaa nyt periksi. Minkä hän on sanonut, sen hän on sanonut. Miksi aina pitäisi joustaa? Puoluepolitiikka on nyt tullut sotkemaan kuviota”, Reponen moittii.

Oululainen Merja Heikkinen, 29, ei ole seurannut sote-uutisia, mutta terveyspalveluihin hän ei ole tyytyväinen.

”Raskaana ollessa en saanut lääkäriaikaa, eikä oikein tiedetty, mihin minut pitäisi ohjata.”

Oululainen Anu Lohiniva, 40, ei näe omassa elämässään merkitystä sillä, montako sotealuetta Suomessa on. Terveyspalveluihin hän on ollut tähän saakka tyytyväinen.

Vesa Ranta
Oululainen Anu Lohiniva ei näe omassa elämässään merkitystä sillä, montako sotealuetta Suomessa on. Terveyspalveluihin hän on ollut tähän saakka tyytyväinen.
Oululainen Anu Lohiniva ei näe omassa elämässään merkitystä sillä, montako sotealuetta Suomessa on. Terveyspalveluihin hän on ollut tähän saakka tyytyväinen.

”Ehkä on sattunut hyvä tuuri, mutta olen aina päässyt lapsen kanssa puolen tunnin jonottamisella.”

Oululaiset Melissa Paakki, 20, ja Mikko Markkanen, 23, toivovat selkeää palvelua ja kohtuullisia jonotusaikoja.

”Meitä on pompoteltu eri asemilla ja henkilökunnalta on tullut tympeää kohtelua. Tiskin takana voisi koettaa olla suvaitsevainen ja opastaa eteenpäin ystävällisesti”, Paakki sanoo.

Oululaisella Arto Holapalla ei ole varmaa kantaa sotealueiden määrään.

”Vaimolla on. Hän ei ymmärrä, miksi alueita pitäisi olla enemmän kuin viisi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat