Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pietarin Suomi-talo ehkä valtion omistukseen

Kotimaa
 
Juha Metso
Pietarin Suomi-talon vuokrausaste on laskenut, ja Pietarin hintatasoon nähden ylisuuria vuokria on jouduttu laskemaan.
Pietarin Suomi-talon vuokrausaste on laskenut, ja Pietarin hintatasoon nähden ylisuuria vuokria on jouduttu laskemaan. Kuva: Juha Metso
Fakta

Suomen näyteikkuna

 1992 perustettu Pietari-säätiö ylläpitää kulttuurityötä tekevää Suomen Pietarin-instituuttia sekä Suomi-taloa Pietarin ydinkeskustassa.

 Säätiön perustajaosakkaita ovat muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Akatemia, Helsingin ja Turun kaupungit, Suomen luterilainen ja ortodoksinen kirkko sekä Helsingin yliopisto.

 Suomi-talossa ovat vuokralla muun muassa Pietarin suomalainen koulu, Pietari-instituutti, Suomalais-venäläinen kauppakamari, Finpro, Finnvera sekä suomalaisten yliopistojen ja kaupunkien edustustoja.

Pietari-säätiötä uhkaava konkurssi pakottanee Suomen valtion ostamaan Pietarin ydinkeskustassa sijaitsevan Suomi-talon.

”Ainoa ratkaisu on, että valtio ostaa kiinteistön”, sanoo säätiön puheenjohtaja, Turun entinen kaupunginjohtaja Juhani Leppä.

Valtioneuvostossa asia on pääministerin valtiosihteerin Paula Lehtomäen (kesk) vastuulla. Lehtomäki ei vastannut HS:n soittopyyntöihin.

Pietari-säätiö on vuokrannut 13,5 miljoonalla eurolla peruskorjaamansa talon Pietarin kaupungilta 49 vuodeksi epäedullisella vuokrasopimuksella.

Vuonna 2014 säätiön oma pääoma oli miinuksella 13 miljoonaa euroa ja taloudellinen tulos tappiolla 700 000 euroa. Tämä vuosi ei ole parempi, vaikka ruplan kurssin lasku onkin alentanut kuluja.

”Tase ei tästä parane millään konstilla. Säätiö on laitettava selvitystilaan tai konkurssiin, ellei valtio tule mukaan. Meillä loppuu hiekka tiimalasista vuodenvaihteesssa”, sanoo Leppä.

Talousvaikeuksissa ryvettynyt säätiön hallitus vaihtui täysin vuonna 2014, ja Lepästä tuli uusi puheenjohtaja.

Leppä toivoo, että jatkossa valtio hoitaisi Suomi-talon kiinteistöön liittyvät asiat ja säätiö palaisi kiinteistöseikkailuista alkuperäiseen tehtäväänsä eli kulttuurisuhteiden vaalijaksi.

Optimistisella Lepällä on näkemys, että valtioneuvosto taipuu tämän vuoden aikana oston taakse.

Suomi-talon ostaminen olisi vastoin yleistä linjaa, jonka mukaan valtio mieluummin pyrkii eroon etenkin ulkomaisista omistuskiinteistöistä.

Juha Metso
Yksityiskohta Pietarin Suomi-talon seinässä.
Yksityiskohta Pietarin Suomi-talon seinässä.

Säätiön junailema Suomi-talon peruskorjaus tehtiin vuosina 2007–2010. Valtio on joutunut vuodesta 2012 lähtien lyhentämään remonttilainoja jo miljoonia euroja köyhtyneen säätiön puolesta.

Lepän mukaan Suomi-talon siirtyminen valtiolle on pitkällä tähtäimellä ainoa taloudellisesti järkevä vaihtoehto. Kaupan myötä Pietarin kaupungille maksettava vuokra jäisi pois. Tänä vuonna vuokran määrä on ruplan kurssisyöksyn ansiosta laskenut noin 400 000 euroon.

Säästyneet vuokrat voitaisiin käyttää lainojen lyhennyksiin, jolloin säätiön toiminnasta tulisi Lepän mukaan kannattavaa.

Säätiön toimia tutkineet selvitysmiehet arvioivat raportissaan keväällä 2014, että Suomi-talon käypä hinta olisi noin 13,5 miljoonaa euroa.

Todellisen hinnan arvioiminen on kuitenkin lähes mahdotonta, sillä ruplan kurssi ja taloustilanne ovat muuttuneet. Arviointia vaikeuttaa sekin, että sekä myyjä että mahdollinen ostaja ovat julkisia tahoja ja Suomi-talo statukseltaan muuta kuin tavallinen liike- tai asuinkiinteistö.

Lepän mukaan Pietarin kaupunki suhtautuu myönteisesti omistajanvaihdokseen.

Säätiön ajautuminen konkurssiin ja toiminnan loppuminen vaikeuttaisi Lepän mukaan suomalaisten kulttuuri-, tiede- ja muiden tahojen toimintaa Pietarissa.

Suomi-taloa pyörittävän säätiön konkurssi tai Suomi-talosta luopuminen voisivat myös olla Suomelle maine- ja diplomaattinen riski maailmanpoliittisesti vaikeana aikana, arvioi säätiön selvitysmies ja valtuuskunnan puheenjohtaja Raimo Valo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat