Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aarnion sankaripoliisin imago suli omaan tarinaan

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Törkeistä huumerikoksista syytetyn Jari Aarnion pääkuulemisen merkittävin anti oli miehen oma selitys huomattavista käteisvaroistaan.

Aarnion mukaan hän sai miltei puoli miljoonaa euroa vuonna 2002 kuolleelta miljonääriltä.

Aarnion kertomus saattoi olla hyvä veto huumetuomion välttämisen kannalta. Syyttäjät väittävät rahojen olleen peräisin huumekaupoista, ja puolustukselta piti löytyä jokin vaihtoehtoinen selitys.

Aarnion imago rehtinä sankaripoliisina on nyt kuitenkin lopullisesti mennyttä, oli tarina totta tai ei.

Aarnio piirsi itse itsestään kuvan poliisimiehenä, joka heti uransa alussa aloitti konsulttihommat ”eliittihuorien” parituksella ja muilla hämäräbisneksillä rikastuneen miljonäärin kanssa.

Aarnio itse kertoi saaneensa palkkioksi kymmenen vuoden bruttopalkkaansa vastaavan summan, mutta sen ilmoittaminen verottajalle ei käynyt mielessäkään.

Riidatonta on se, että Aarnio ei ole maksanut yli 400 000 euron potista lainkaan veroja.

Aarnion puolustus on kuitenkin moneen otteeseen painottanut, ettei rahoihin ja niiden alkuperään liity mitään laitonta.

Itse asiassa alun perin Aarnio kiisti, että hänellä edes olisi ylimääräistä rahaa. Vasta tämän vuoden syyskuussa hän myönsi noin 400 000 euron käteisvarat.

Aarnion kuvailema tapahtumaketju ei ole mahdoton, vaikkei siitä mitään todisteita löytyisikään. Parituksen kaltaisista hämäräbisneksistä ei ole tapana jäädä virallisia papereita.

Lisäksi Aarnio painotti pariinkin otteeseen, että miljonäärin toiveesta tapaamiset salattiin kaikilta.

Näin Aarnio tarjosi jo etukäteen selityksen sille, miksi kukaan miljonäärin läheisistä ei tiedä Aarniosta.

Esimerkiksi Aarnio-tutkinnan käynnistänyt prostituoitu Saara oli vuosien ajan tekemisissä molempien miesten kanssa. Saara on kertonut HS:lle olevansa vakuuttunut siitä, etteivät Aarnio ja miljonääri tunteneet toisiaan.

Aarnion mukaan tapaamisista tiesi vain virolainen Veiko, joka luovutti rahat Aarniolle vähän ennen miljonäärin kuolemaa. Veikon sukunimeä Aarnio ei tiedä, joten häneltäkään kertomusta ei pysty tarkastamaan.

Lisäksi Aarnion virolainen ystävä, rahanpesusta syytteessä oleva entinen poliisi on kertonut Aarniolla olleen bisneksiä varakkaan liikemiehen kanssa.

Sama kuvio toistuu monissa muissakin Aarnion kertomuksissa. Joko hän ei nimeä ulkopuolisia todistajia tai sitten vahvistuksen pystyvät antamaan vain kanssasyytetyt.

Aarnion rahaselityksen uskottavuutta heikentää myös se, että hän on pantannut sitä kaksi vuotta.

Panttaamisen syyksi hän sanoi sen, etteivät rahat millään tavalla liity huumesyytteiden tekoaikaan eli vuosiin 2010–2013.

Vaihtoehtoinen selitys on se, että Aarnio on käyttänyt vanhojen konnien taktiikkaa: mitään ei kerrota kuulusteluissa, vaan tarinat annetaan vasta, kun on päästy tutkimaan esitutkinta-aineistoa ja rakentelemaan sen perusteella todisteisiin sopiva tarina.

Vaille selitystä jäi myös, miksi Aarnio odotteli vuosia ennen kuin alkoi käyttää rahojaan.

Aarnion rahankäyttöä on selvitetty kattavasti vuodesta 2005. Hänellä oli jonkin verran epäselvää rahankäyttöä tarkastelujakson alkuaikoina, mutta vasta viime vuosina raha alkoi todella liikkua.

Esimerkiksi keskeneräiseen talonrakennushankkeeseensa hän on käyttänyt noin 200 000 euroa pimeää rahaa.

Aarnio on oikeudenkäynnin kuluessa perääntynyt myös kannastaan, joka koskee tapaamisia United Brotherhood -jengin entisen keulahahmon Keijo Vilhusen kanssa.

Vilhusta epäillään Aarnion rikoskumppaniksi, ja myös hän on syytteessä törkeistä huumausainerikoksista.

Aluksi Aarnio myönsi tavanneensa tämän vain kerran, kun krp näki miehet yhdessä maaliskuussa 2012. Keskiviikon kuulemisessa Aarnio taas sanoi, että Helsingin huumepoliisista juuri hän tapasi Vilhusta eniten.

Vilhusen esitutkinnassa antama kertomus on Aarnion kannalta kiusallinen. Vilhusen mukaan Aarnio oli muun muassa pyytänyt häntä hankkimaan vastaanottajan lähetykselle, joka jälkikäteen ajateltuna on ollut yksi huumetynnyreistä.

Aarnio tyrmäsi Vilhusen puheet. Hänen mukaansa Vilhunen oli keksinyt tarinoita päästäkseen pois tutkintavankeudesta.

Aarniolta riitti tarinoiden sepittämiselle myös ymmärrystä. Hänen mielestään tutkintavankeudesta vapautuminen oli välttämätöntä Vilhusen selviytymisen kannalta, koska heidän yhteydenpitonsa oli tullut julki.

Oikeudenkäynti jatkuu tiistaina Vilhusen kuulemisella. On mielenkiintoista, päätyykö hän lopulta sanomaan mitään vai luetaanko salissa hänen esitutkintakertomuksiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat