Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soini: Lommo kriisistä ainakin jää

Ulkoministeri Timo Soini kritisoi kokoomusta ”itkupotkuraivareilla” pelaamisesta sote-kriisissä

Kotimaa
 
Soini: Pitäisi ajatella ennen kuin ajaa itsensä juntturaan
Soini: Pitäisi ajatella ennen kuin ajaa itsensä juntturaan
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin mukaan hallitusta vaivaa luottamuspula. HSTV:n Studio Kulmapöydässä vierailleen Soinin mukaan toinen hallituskumppani on ajanut itsensä ”juntturaan” ja toinen harrastaa ”itkupotkuraivareita kurahouissa”.

”Lommo tästä vähintään jää”, sanoo ulkoministeri ja varapääministeri Timo Soini (ps) huolestuneen näköisenä.

On perjantaiaamu, ja Soini vaikuttaa ihmeen pirteältä ot­taen huomioon, että vasta torstaiaamuna hän palasi työmatkaltaan Jakartasta keskelle hallituskriisiä. Torstaina meni myöhään sote-uudistuksesta aiheutuneen kriisin selvittämisessä.

Kun haastattelua tehdään, ei ole tiedossa, miten hallituksen tai sote-ratkaisun käy. Soini sanoo, että kävi hallitukselle tai ­sote-päätökselle miten tahansa, hallituskriisi jättää poliittiseen päätöksentekoon vähintään ongelmallisen lommon sekä haavan, joka vaatii hoitamista.

Hän sanoo, että vaikka kriisistä selvittäisiin, ministereiden on istuttava ”pitkä sessio”, jotta hallitus saadaan takaisin toimintakykyiseksi. Hänen mukaansa kyse on luottamuksesta, joka vielä hallituksen alkuvaiheessa oli hyvä.

”Siitä on kysymys, että luotetaanko ja autetaanko toisia vaikeissakin paikoissa. Että osataan nähdä kontin suu eikä vain oma suu”, hän sanoo. ”Jos tulee uudet vaalit, kuka tänne investoisi? Luottoluokitus menisi saman tien. Miten kävisi budjetille, ­yhteiskuntasopimukselle tai vaikkapa turvallisuuspoliittiselle selonteolle?”

Soinillekin kriisi tuli yllätyksenä, vaikka hän sanoo nähneessä kriisin merkkejä jo pari viikkoa sitten, kun kokoomus ja keskusta eivät löytäneet millään yhteistä mallia sosiaali- ja terveyspalveluista.

Keskusta ajoi puolueelle edullista kahdeksantoista alueen hallintomallia. Puolue saisi tässä maakuntiin perustuvassa mallissa suurimman mahdollisen vallan sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin että alueisiin liitettävään aluehallintoon. Kokoomuksen alun perin ajamassa viiden sote-alueen mallissa hyötyisi puolestaan kokoomus. Perussuomalaisten päälinja oli jotain tältä väliltä, mutta he olivat valmiita ainakin keskustan torstaiseen esitykseen.

Ulkoministeri Soini sanoo, että ongelmaan ajauduttiin, koska sote-asioita ei hoidettu jo hallitusneuvotteluissa keväällä. Yksityiskohtia jäi liikaa auki.

”Sen jälkeen yksi sun toinen on tuonut tatamille lypsyjakkaransa”, Soini sanoo. ”Joskus kannattaa ajatella ennen kuin ajaa itsensä juntturaan, että miten sieltä tullaan pois.”

Kritiikkinsä kohdetta Soini ei suostu mainitsemaan, mutta on selvää, että ainakin seuraava sitaatti on suunnattu kokoomukselle: ”Ymmärrän senkin, että tulee päivä, jolloin vedätys on lopetettava. Ei niin voi mennä, että kun aina kiukuttelet ja ämpyilet julkisuudessa, vedät itkupotkuraivarit kurahousuissa, niin sinulle annetaan periksi.”

Soini harmittelee, että poliittinen valta on noussut yli kymmenen vuotta jauhetussa sote-ratkaisussa liian tärkeään asemaan, vaikka hänen mielestään sen pitäisi tulla sote-päätöksessä vasta kolmantena, ihmisen ja palvelujen järjestämisen jälkeen.

”Parasta mahdollista ei saa tällaisessa hallituksessa, jossa on kolme suurin piirtein saman kokoista puoluetta.”

Perussuomalaisten puheenjohtajana Soini uskoo, ettei puolue hallituskriisissä ryvety. ”Ei tässä perussuomalaisille huonosti käy.”

Puolueen kannatus on pudonnut uusimmassa Ylen kannatuskyselyssä jo alle kymmenen prosentin, kun puolue sai edus­kuntavaaleissa 17,6 prosenttia äänistä.

”Ei se enää tuosta saa laskea, enkä usko, että laskeekaan.”

Hän uskoo, että kannatus on kärsinyt eniten hallituksen päätöksestä leikata sunnuntai- ja ylityökorvauksia. ”Se oli hallitukselta erittäin paha virhe.”

Sittemmin päätös peruttiin ja vaihdettiin lomarahojen leikkaukseen.

”Kyllä maahanmuuttokritiikki on myös iso tekijä.”

Hän on varma, että Euroopassa moni maa tulee tiukentamaan maahan pääsemistä. ”Ruotsi oireilee jo erittäin kovasti. Se tulee varmasti vaikeuttamaan maahan pääsyä ja vaikuttaa myös meille tulevien määrään.”

Soini sanoo, että ulkoministerin työ on ”jonkin verran” hankaloittanut puolueen asioiden hoitamista, koska hän on suuren osan ajastaan ulkomailla. Hän sanoo, että puolueen kannatukseen ovat iskeneet useat hallituksessa tehdyt kompromissit.

”Meihin kohdistuu oppositiosta eniten kritiikkiä. Niin minäkin toimisin. Jos me jäisimme hallituksesta pois, olisimme varmasti kannatuskyselyjen ykkönen, mutta paljonko se isänmaata auttaisi?” Soini sanoo.

”Minä en lähde hallituksesta kiitämään. Minä olen sitoutunut hallitusohjelmaan.”

Studio Kulmapöydässä Timo Soini kertoo, kuinka hallitusta vaivaa luottamuspula. HS.fi/hstv
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat