Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote on taistelua vallasta

Uudistus tarkoittaa melkoista vallansiirtoa kunnilta uusille alueille. Kokoomus oli jo ennen hallituskriisiä saanut läpi tahtonsa, että lähes kaikki palvelut avataan kilpailulle.

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Oulun hyvinvointijohtajan Kirsti Ylitalo-Katajiston mielestä sote-alueita saisi olla sen verran, että etäisyys lähimpään päivystyssairaalaan pysyy kohtuullisena. Hänestä viisi sote-aluetta olisi ehdottomasti liian vähän.
Oulun hyvinvointijohtajan Kirsti Ylitalo-Katajiston mielestä sote-alueita saisi olla sen verran, että etäisyys lähimpään päivystyssairaalaan pysyy kohtuullisena. Hänestä viisi sote-aluetta olisi ehdottomasti liian vähän. Kuva: Vesa Ranta

Riidan siemen kylvettiin todennäköisesti jo hallitusneuvotteluissa viime keväänä. Silloin sovittiin, että sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy itsehallintoalueille, joita tulee enintään 19.

Nyt keskusta ja kokoomus tulkitsevat ylimalkaista kirjausta omien tavoitteidensa mukaisesti. Keskusta haluaa maakuntahallinnon, johon sopii 18 aluetta. Kokoomus haluaa tehdä vain sote-uudistuksen. Siksi sille kelpaa korkeintaan 12 aluetta.

Kaikki tarjolla olevat vaihtoehdot ovat kuitenkin parempia kuin nykyinen tilanne, jossa järjestämisvastuussa on 180 kuntaa tai yhteistoiminta-aluetta. Niistä suuri osa ei selviä edessä olevasta kustannusten kasvusta, kun palveluntarve kasvaa väestön vanhetessa.

Mikä on järjestämisvastuu?

Sote-uudistus siirtää vastuun palvelujen järjestämisestä kunnilta uusille itsehallintoalueille. Se tarkoittaa juridista vastuuta palvelujen saatavuudesta ja samalla valtaa tehdä tärkeimmät palveluja koskevat päätökset.

Vaikka järjestämisvastuu keskitetään suuremmille alueille, se ei tarkoita sitä, että itse palvelut keskittyvät. Sote-alueet päättävät alueensa palveluverkosta.

Järjestäjän ja tuottajan eroa voi olla vaikea ymmärtää, koska järjestäjä ja tuottaja ovat sote-palveluissa yleensä sama eli kunta. Professori Heikki Hiilamo on verrannut eroa osuvasti matkanjärjestäjään.

Matkatoimisto on matkan järjestäjä, mutta se ei tuota palveluja vaan ostaa lennot lentoyhtiöltä ja majoituksen hotellista. Järjestäjä määrittelee halutun palvelun laadun ja sen, mitä palvelu saa maksaa.

Samoin toimii sote-palvelujen järjestäjä. Kokoomus on ajanut järjestämisen ja tuottamisen selkeää erottamista, jotta saadaan näkyviin todelliset kustannukset ja se, mitä rahalla on saatu aikaiseksi.

Samalla se nostaisi yksityiset palveluntuottajat samalle viivalle kilpailemaan palvelujen tuottamisesta julkisten toimijoiden kanssa.

Saako potilas valita tuottajan?

Kokoomus olikin jo saanut läpi tahtonsa, että lähes kaikki palvelut avautuisivat kilpailulle. Julkisille tuottajille jäisi yksinoikeus vain viranomaistehtäviin, kuten huostaanottopäätöksiin. Tämä olisi iso muutos.

Kunnat voisivat olla jatkossakin tuottajia, jos ne yhtiöittävät tuotantonsa. Vastaavanlaisia ratkaisuja on jo tehtykin esimerkiksi Pirkanmaalla, jossa sairaanhoitopiiri on yhtiöittänyt esimerkiksi keinonivelleikkaukset Coxa-nimiseen yhtiöön.

Kompromissiin ei kuitenkaan sisältynyt niin sanottua Ruotsin mallia, jonka mukaan asiakas saisi valita palveluntuottajan ja sote-alue osoittaisi rahat sinne. Siinä mallissa sote-alue vain valitsisi, ketkä saavat olla palveluntuottajia sen alueella.

5, 12 vai 18 sote-aluetta?

Projektijohtaja Tuomas Pöystin johdolla tehty virkamiesselvitys päätyi siihen, että tarjolla olevista vaihtoehdoista 5 tai 12 sote-aluetta perustuisivat selkeään toiminnalliseen kokonaisuuteen. Ne antaisivat selvästi nykytilaa paremmat edellytykset sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiselle.

Isommilla alueilla olisi vakaampi talous. Toisaalta viisi aluetta olisivat niin isoja, että pelkona olisi päätöksenteon siirtyminen liian kauaksi kansalaisista.

Jos alueita olisi 15–19, osa niistä jäisi liian pieniksi, jotta ne pystyisivät turvaamaan hyvin palvelujen saatavuuden. Mitä enemmän alueita on, sitä enemmän tarvitaan jonkinlaista tulojen tasausjärjestelmää rikkaampien ja köyhempien alueiden välillä.

Mitä pienempiä alueet ovat, sitä vaikeampaa olisi karsia varsinkin erikoissairaanhoidon päällekkäisyyksiä. Tämä olisi kuitenkin välttämätöntä, jotta kustannusten kasvua voidaan hillitä. Keskustan ajamaa mallia olikin täydennetty niin, että itsehallintoalueille tulisi vahva valtion ohjaus. Mutta ovatko ne silloin enää itsehallintoalueita?

Miksi tästä tuli valtataistelu?

Uudistus tarkoittaa melkoista vallansiirtoa kunnilta suuremmille alueille.

Itsehallintoalueiden päätöksentekijät on määrä valita vaaleilla. Jos alueita olisi 18, keskusta nousisi Ylen tekemän laskelman mukaan suurimmaksi puolueeksi yhdeksällä alueella.

Keskusta haluaa turvata myös pienten kuntien aseman maakuntamallillaan. Jatkossa maakunnille siirtyisi myös valtion aluehallintoa. Tämä on myrkkyä suurille kaupungeille, joissa kokoomus on vahva puolue.

Vesa Ranta
Oululainen Merja Heikkinen, 29, ei ole seurannut sote-uutisia, mutta terveyspalveluihin hän ei ole tyytyväinen. ”Raskaana ollessani en saanut lääkäriaikaa eikä oikein tiedetty, mihin minut pitäisi ohjata.”
Oululainen Merja Heikkinen, 29, ei ole seurannut sote-uutisia, mutta terveyspalveluihin hän ei ole tyytyväinen. ”Raskaana ollessani en saanut lääkäriaikaa eikä oikein tiedetty, mihin minut pitäisi ohjata.”
Vesa Ranta
Oululaisella Arto Holapalla ei ole varmaa kantaa sote-alueiden määrään. ”Vaimolla on. Hän ei ymmärrä, miksi alueita pitäisi olla enemmän kuin viisi.”
Oululaisella Arto Holapalla ei ole varmaa kantaa sote-alueiden määrään. ”Vaimolla on. Hän ei ymmärrä, miksi alueita pitäisi olla enemmän kuin viisi.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat