Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tällaista on suomalaisella taistelualuksella – HS mukana ohjusveneiden harjoituksessa

Kotimaa
 
Jarmo Huhtanen / HS
Ohjusvene Hamina valmistautui harjoituksiin torstaina aamulla.
Ohjusvene Hamina valmistautui harjoituksiin torstaina aamulla. Kuva: Jarmo Huhtanen / HS

Merivoimien pääsotaharjoitus Meripuolustusharjoitus 2015 (Mepu15) on alkanut. Harjoitus kestää ensi viikon torstaihin saakka.

Mepu15 on suurin Merivoimien harjoitus pitkään aikaan. Siinä on mukana joukkoja kaikista Merivoimien joukko-osastoista ja aluksia kaikista tärkeimmistä alusluokista.

Harjoitukseen osallistuu noin 2 100 sotilasta, joista 1 050 on varusmiehiä, 850 kantahenkilökuntaa ja 200 reserviläistä.

Tällä viikolla joukot harjoittelevat taistelutekniikkaa ja suorittavat etukäteen suunniteltuja osaharjoituksia. Varsinainen operatiivinen vaihe alkaa ensi viikolla, kun joukkojen valmiutta testataan harjoitustehtävillä.

Jarmo Huhtanen / HS
Upinniemen sotasatamassa valmistauduttiin keskiviikkona meripuolustusharjoituksen alkuun.
Upinniemen sotasatamassa valmistauduttiin keskiviikkona meripuolustusharjoituksen alkuun.

Helsingin Sanomat seurasi harjoituksen alkua kahdessa taistelualuksessa eli ohjusvene Porissa ja ohjusvene Haminassa. Molemmat ovat Hamina-luokan aluksia.

Pori ja Hamina lähtivät harjoitukseen keskiviikkoaamuna Upinniemen sotasatamasta Kirkkonummelta. Ohjusvene Porin ”försti” eli ensimmäinen upseeri Malik Abdeen, 31, kierrätti aluksella ja esitteli pelastusliivit ja pelastautumispuvun.

Ohjusveneen turvallisuusmääräykset olivat matkustajalle periaatteessa yksinkertaiset: hätätilanteessa pitää mennä päällystömessiin, jonne joku tulee kertomaan, kuinka toimia. Sinne tuodaan myös pelastautumispuku ja pelastusliivit. Aluksen peräkannelle saa mennä, mutta siitä pitää käydä ilmoittamassa komentosillalla. Ilmoittautua pitää myös takaisin tullessa.

Abdeen esitteli aluksen: asetilan, päällystömessin, skanssin, erilaiset majoitustilat, keulakannen, viestisillan, komentosillan, konehuoneen ja aluksen taistelukeskuksen. Taistelukeskuksessa ei saa kuvata ja sisäänkin voi ulkopuolinen mennä vain saatettuna.

Aluksen päällystömessissä oli pöydällä paperinen poistumislista. Siihen aluksen henkilökunnan pitää merkitä, minne menee, jos poistuu alukselta laiturialueelta kauemmas. Useimpien kohde näytti olleen ”sode” eli sotilaskoti. Pääkannen käytävällä oli tulostin, jonka viereen on unohtunut kirja: Irvine Welshin ”Trainspotting”.

Perusyksikön eli viirikön päällikkö Jani Saksinen sekä ohjusvene Porin päällikkö Tuomas Kuosmanen ja Malik Abdeen hoitivat päällystömessissä hallinnollisia asioita. Ne koskivat varusmiesten ylennyksiä ja kuntoisuuslomia.

Ennen lähtöä aluksen merenkulkuhenkilöstö kokoontui komentosillalle reittitarkasteluun. Siellä käytiin läpi reitin lisäksi sääennuste ja henkilöstötilanne. Nyt selvisi, että aluksen määränpää oli Saaristomerellä. Reittitarkastelussa kerrottiin myös, että Russarössä oli käynnissä rannikkotykistön ammunnat.

Yhdeksän minuuttia ennen lähtöä kuulutettiin irrotushälytys. Henkilökunnan ja toimittajan puhelimet kerättiin pois. Syynä oli se, että aluksessa ei haluttu kulkevan turhia radiosignaaleja.

Ohjusveneen irrottaminen laiturista on tarkkaa puuhaa. Aluksen runko on alumiinia, johon tulee helposti lommoja ja jopa reikiä. Aluksessa ei ole myöskään keulapotkureita, jotka helpottaisivat irrotusta. Irrottamisen pitää tapahtua pelkästään perässä olevan vesisuihkupropulsion avulla.

Tuskin alus oli päässyt matkaan, kun kauttimet rääkäisivät taisteluhälytyksen merkiksi. Henkilöstö ja varusmiehet kiirehtivät taisteluasemiin.

”Näin tarkistetaan, että alus on heti taistelukelpoinen”, selitti aluksen päällikkö Kuosmanen.

Jarmo Huhtanen / HS
Aliupseerioppilas Minni Manninen ja matruusi Max Tikkanen taisteluharjoituksessa ohjusvene Porilla.
Aliupseerioppilas Minni Manninen ja matruusi Max Tikkanen taisteluharjoituksessa ohjusvene Porilla.

Ohjusveneen ohjaamisesta vastaavat vahtipäällikkö, ohjailija ja apulaisohjailija. Apulaisohjailija voi olla myös varusmies.

Pori purjehti saaristoväyliä pitkin noin 13 solmun nopeutta kohti länttä. Aluksen normaali marssinopeus on 22–23 solmua. Pilvet väistyivät auringon edestä.

Vähän ennen Bärösundin salmea kapteeniluutnantti Saksinen vihjaisi, että nyt tulee hieno kohta. Kapeaa salmea reunustivat siistit huvilat ja rantasaunat. Rannoilla näkyi ihmisiä ongella ja soutuveneessä viuhui virveli. Marraskuinen maisema näytti lähes kesäiseltä.

Illan hämärtyessä Pori saapui Hangon edustalle. Russarötä ohitettaessa vahtipäällikkö käski hidastamaan nopeutta. Ohjusvene ei halunnut aiheuttaa isoa aallokkoa, koska kiikarilla näkyi, että saaren laiturissa oli Valas-luokan kuljetusalus.

Russarön kohdilla oli tuulen nopeus noin viisi metriä sekunnissa. Saaren takaa ilmestyi kaukaisuudessa näkyviin Rajavartiolaitoksen uusi vartiolaiva Turva.

Ohjusvene Porin ensimmäinen upseeri Malik Abdeen, 31, opiskeli alun perin oikeustiedettä, ennen kuin hän päätti hakea Kadettikouluun.

”En tiennyt Puolustusvoimista mitään, kun hain varusmiespalvelukseen. Oli vain sellainen ajatus, että olisi ihan kiva olla laivastossa”, Abdeen kertoi.

”Pääsin kokelasaikana näkemään, mitä kantahenkilökunnan arki voisi olla. Se jäi hautumaan muutamaksi vuodeksi, en uskaltanut tehdä päätöstä silloin.”

Sotalaivan arki pyörii nelituntisten vahtivuorojen ympärillä. Neljä tuntia työtä vahdissa, neljä lepoa. Henkilöstön pitääkin oppia nukkumaan lyhyissä jaksoissa ja epäsäännöllisesti, mikä käy vähitellen rasittavaksi.

”Monesti toiminta keskittyy kuitenkin päiväsaikaan, jolloin päivällä ollaan käytännössä kaikki hereillä ja yötä käytetään lepoon”, Abdeen sanoi.

Ohjusvene on alle 30 ihmisen työyhteisö. Merivuorokausia tulee alukselle 80–100 vuodessa. Kaikki tuntevat toisensa hyvin. Joskus voi tuttu naama ruveta ärsyttämään.

”Täällä oppii senkin, että kyllä sitä ilmaa pitää välillä puhdistaa. Täällä keskustellaan tosi avoimesti asioita”, sanoi Abdeen.

Vahdin aikana rauhallisuus on sotalaivassa valttia. Sen huomasi myös ohjusvene Porin komentosillalla.

”Totta kai jossain vaiheessa jollain saattaa mennä yli, mutta se on ihan normaalia ihmisen toimintaa, että kun taistelukiima on päällä, niin äänikin alkaa nousemaan.”

”Välillä on sellaisia päiviä, että kaikki kaatuu syliin, välillä taas tuntuu, että kaikki sujuu erittän hyvin.”

Porilla oli vielä yöllä edessään yksi Mepu15-harjoitukseen liittyvä osaharjoitus: ohjusten lastaus. Merellä Skinnarvikin edustalla odotti pimeässä yössä kirkkaasti valaistu öljyntorjunta- ja huoltoalus Halli.

Ohjusvene Porin asekansi oli lähtiessä tyhjä. Hamina-luokan taistelualusten aseistukseen kuuluu kuitenkin neljä ruotsalaisvalmisteista RBS-15-meritorjuntaohjusta. Asetilaan kuuluvat ohjukset odottivat huoltoalus Hallissa.

Pori ajoi varovasti Hallin viereen. ”Jääkaapeksi” kutsutut isot fenderit eli lepuuttajat kutistuivat silmissä, kun ne lististyivät alusten väliin. Kapteeniluutnantti Saksinen ilmoitti, että lastauksesta ei oteta kuvia.

Ohjusten siirtoa kannella valvoi Porin försti Abdeen. Siirtoon osallistuvat olivat vetäneet turvakengät jalkaan ja kypärät päähän.

Huoltoalus Hallissa on kaksi kauko-ohjattavaa nosturia. Toinen nostureista nosti ylös ohjusvene Porin asetilan katon ja siirsi sen sivuun. Sen jälkeen toinen nosturi siirsi ohjukset kahden nipuissa Porin asetilaan. Nostoa ohjattiin vielä kahden köyden avulla.

Ohjusten siirto on senttipeliä, sillä Porin asetila on mitoitettu niin, että ohjukset mahtuvat sinne juuri ja juuri. Lopuksi asetilan kansi laskettiin paikoilleen.

Skinnarvikin edustalla oli tähtikirkas yö. Taivaanrannassa näkyi Otavan tähtikuvio. Kesken lastauksen Saksinen osoittaa vasemmalle. ”Näitkö? Upea tähdenlento.”

Ohjuslastauksen päätyttyä Hallista ja Porista heilautettiin hyvästiksi kättä. Pori jatkoi matkaa pilkkopimeälle merelle. Äkkiä taivaanrannassa välähti aivan kuin salama olisi iskenyt.

”Näittekö? Mikä se oli? Oliko se ukkonen?” kysyi joku.

”Ulkona on tähtikirkas yö”, vastasi toinen. Mystinen välähdys jäi arvoitukseksi.

Pori ajoi yötä myöten ankkuriin Utön edustalle. Koko alus oli pimennetty. Hyteissäkään ei saanut päälle kuin lukulamput.

Komentosiltaa valaisi himmeä punavalo. Apulaisohjailija luki karttaa himmeän lampun avulla. Joku pani radio päälle.

Jarmo Huhtanen / HS
Upseerikokelas Otto Teileri toimi ohjusvene Porin apulaisohjailijana matkalla Saaristomerelle.
Upseerikokelas Otto Teileri toimi ohjusvene Porin apulaisohjailijana matkalla Saaristomerelle.

Pori ajoi ankkuripaikalle osin julkisia ja osin salaisia sotilasväyliä pitkin. Apulaisohjailija täyttikin kahta laivapäiväkirjaa: julkista ja ei-julkista. Merikartat vaihtuivat tiuhaan. Välillä sytytettiin aluksen valonheitin hetkeksi.

Aluksen viestikannella tähystävät varusmiehet vaihdettiin säännöllisin väliajoin. Sama rutiini toistui vaihdon aikana:

”Vahtipäällikkö!” ilmoitti ilmoitti komentosillalle tullut seuraavan vuoron vahti.

”Vasen vahti valmiina merivahtiin.”

Poistuva vahti taas ilmoitti, että varusteet oli tarkastettu, eikä mitään puuttunut.

Ankkuripaikkaa lähestyttäessä taivaanrannassa näkyivät yllättäen vihreät, marraskuiset revontulet.

Lopulta aluksen vauhti hidastui ja pysähtyi.

”Laske ankkuri!”

”Ankkurivalo sytytetty.”

Malik Abdeen kävi lopuksi näyttämässä varusmiehelle, kuinka musta ankkuripallo vedetään mastoon.

Jossain vaiheessa yötä kevyesti nukkuvat havahtuivat siihen, että alus alkoi keinua tavallista kovemmin. Aamulla selvisi, että keinunta johtui siitä, että ohjusvene Naantali oli ajanut vierestä ohi ankkuriin.

Aamuherätys oli kello 7.30.

Aamiaiseksi tarjottiin kaurapuuroa ja munakasta. Heti aamiasen jälkeen kapteeniluutnantti Kuosmanen pysäytti käytävällä.

”Suunnitelmiin tuli muutos”, Kuosmanen ilmoitti.

”Meille tuli AKT-hälytys (alueellisen koskemattomuuden turvaaminen). Meidän täytyy lähteä tunnistamaan ja kuvaamaan tuntematonta alusta Suomenlahdelle. Operatiivinen tehtävä ajaa aina harjoituksen ohi. Sinut siirretään toiselle ohjusveneelle.”

Aurinko oli juuri nousemassa ja sitä vasten näkyi kaukaisuudessa ohjusvene Hamina. 20 minuutin kuluttua kumivene kiisi kovaa kyytiä lähes tyynen meren poikki kohti Haminaa. Varusmieskuljettaja kehotti pitämään salkusta kiinni.

Haminan peräkannella odottivat aluksen päällikkö Jimi Lipponen ja aluksen försti Teemu Honkaniemi.

”Tervetuloa.”

Hamina on nimikkoluokkansa ensimmäinen alus. Se on alun perin rakennettu prototyypiksi. Alus näyttää hyvin samanlaiselta kuin luokan uusin alus Pori, mutta pienet erot käyvät heti silmään. Ensimmäinen jalkoihin osuva ero on asetilan kynnys, joka on selvästi korkeampi kuin Porissa.

Ohjusvene Haminalla koulutettiin varusmiehiä käyttämään viestisillalla olevia kahta ilmatorjuntakonekivääriä.

”Yksi latausliike ja saata liikkuvat eteen”, opasti kouluttava kersantti.

Varusmiesten edessä oli kovapanosammunnat, joissa saa yrittää ampua alas lennokkia. Ammunnat ovatkin yksi palveluksen huippuhetkiä.

Varusmieskersantti Kristian Arjas, 20, kertoi olleensa ohjusvene Haminalla juhannuksesta lähtien. Merivoimat on kouluttanut hänet radistiksi.

”Kun tuli kutsunnat, halusin viettää vähän erilaisen vuoden. Se on ehkä sellainen romantisoitu lapsuuden unelma päästä merille seilaamaan”, Arjas kertoi.

Arjas opiskelee teknillistä fysiikkaa ja matematiikkaa Aalto-yliopiston teknillisessä korkeakoulussa Otaniemessä.

”Minulle esiteltiin laivaradiolinja ja olin ihan myyty, koska se on kohtuullisen lähellä sitä mitä opiskelen. Tämä on minulle sopivaa nörttitouhua”, nauroi Arjas.

”Minun tehtäväni on pitää aluksen viestiyhteydet pystyssä. Olen se piilevä voima, jota kukaan ei huomaa, jos teen kaikki oikein, mutta jos teen jotain väärin, niin kaikki huomaavat.”

Arjas pitää palvelua taistelualuksella mielekkäämpänä kuin palvelua maissa. Syynä on se, että taistelualukset suorittavat oikeita operatiivisia tehtäviä.

”On tunne, että on koulutettu tehtävää varten, eikä koulutettu kouluttamisen ilosta.”

Aluksen henkilöstön muodostamaa yhteisöä hän kuvasi tiiviiksi ja mielenkiintoiseksi.

”Kun alus on näin pieni, meillä ei ole mahdollisuuttakaan pitää samanlaista asetelmaa kuin rannikolla. Tämä muistuttaa paljon enemmän työyhteisöä kuin klassista sotilasyhteisöä.”

Ohjusvene Hamina osallistui torstaina sukellusveneen etsintä- ja torjuntaharjoitukseen. Mukana oli myös kaksi uutta Katanpää-luokan miinantorjunta-alusta ja Rauma-luokan ohjusvene Naantali.

Naantali oli johtoalus, koska Hamina-luokan aluksia ei ole tarkoitettu ensi sijassa sukellusveneiden torjuntaan. Se kyky on Rauma-luokan ohjusveneillä. Torstaina harjoiteltiin simuloitua sukellusveneen torjuntaa.

Harjoitus alkoi sukellusvenehälytyksen merkkisignaalilla. Se on kuin Beethovenin Kohtalonsinfoniasta: ta-ta-ta-taa, ta-ta-ta-taa.

Hamina etsi sukellusvenettä omalla sektorillaan. Aluksen pentteristä eli keittiöstä levisi pasta bolognesen tuoksu.

Sitten tuli havainto. Sukellusveneentorjuntaupseeri eli suto ilmoitti suunnitelman.

”Pudotusnopeus 20 solmua. Pudotusväli 5 sekuntia.”

”Suunnalla 105. Lähestyy. Ensimmäinen pudotus.”

Puoli minuuttia kului hiljaisuudessa.

”Suto kuittaa. Viimeinen putosi. Syvyyshyökkäys suoritettu. Suto-ohjaus päättynyt.”

Kello 14.30 komentovene Jymy ajoi Haminan viereen. Alkoi pitkä matka kohti Kemiönsaarta, 33 solmun nopeudella.

Ohjusvene Hamina jatkoi harjoituksia.

Jarmo Huhtanen / HS
Ohjusvene Hamina nosti ankkurin Utön edustalla. Varusmiehet pesivät ankkuriketjua.
Ohjusvene Hamina nosti ankkurin Utön edustalla. Varusmiehet pesivät ankkuriketjua.
Jarmo Huhtanen / HS
Savusukeltajat harjoittelivat savun poistoa keulasta ohjusvene Haminalla.
Savusukeltajat harjoittelivat savun poistoa keulasta ohjusvene Haminalla.
Jarmo Huhtanen / HS
Ohjusvene Hamina irtautumassa sotasataman laiturista Upinniemessä.
Ohjusvene Hamina irtautumassa sotasataman laiturista Upinniemessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat