Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus löysi yöllä ratkaisun soteen

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä (vas.) erityisavustajansa Jari Haapiaisen kanssa eduskunnan lisärakennuksessa perjantaina. Oikealla kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb.
Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä (vas.) erityisavustajansa Jari Haapiaisen kanssa eduskunnan lisärakennuksessa perjantaina. Oikealla kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistuksesta eli sotesta syntyi sopu myöhään lauantain vastaisena yönä.

Ennen sopua Suomi oli ajautunut hallituskriisiin, sillä Sipilä oli tehnyt sotesta hallituskysymyksen. Se tarkoitti, että jos hallitus ei pääse asiasta sovintoon, Sipilä jättää tasavallan presidentille eronpyyntönsä.

Sipilä sanoi torstai-iltana yksin pitämässään tiedotustilaisuudessa pitävänsä todennäköisenä, että hän hajottaa hallituksen perjantaina. ”On hyvin todennäköistä, että kävelen presidentin luo”, Sipilä uhkasi. Hänen mukaansa sopimus piti saada aikaiseksi perjantaihin kello 9.30 mennessä.

Neuvottelut jatkuivat kuitenkin lauantain puolelle. Hieman kello yhden jälkeen pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kertoivat Twitterissä sovun syntyneen.

Hallitus on päättänyt, että itsehallintoalueita perustetaan 18 ja sote-alueita 15. Koko linjaus aiotaan julkistaa maanantaina.

Lauantaihin asti venynyt riita oli keskustan ja kokoomuksen välinen, mutta myös perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini alkoi perjantain kuluessa silminnähden hermostua sovun venymiseen.

Riitaa oli sote-alueiden määrästä, mutta pääministeri Sipilän mukaan myös paljon muustakin. Julkisen ja yksityisen hoidon välinen suhde sekä palvelun tilaajan ja sen tuottajan välinen suhde olivat vaikeita kysymyksiä. Kokoomus on puolustanut yksityisen sektorin osallisuutta palvelujen tuottamisessa.

Vielä perjantai-iltana ei ollut tietoa, minkälaiseen malliin mahdollisesti päädytään. Tiedot Sipilän tavoittelemasta ratkaisusta elivät huhuissa koko päivän. Vain se tiedettiin, että keskusta tavoitteli 18:aa sote-aluetta.

Sipilä oli naulinnut oman tavoitteensa tiukasti keskustan puoluehallituksen kantaan. Kantaa 18 alueesta ei virallisesti kirjattu mihinkään, mutta puoluesihteeri Timo Laanisen mukaan se oli yksiselitteisesti ”keskustelun henki”.

Hallitusohjelman mukaan sote-alueita on enintään 19, mutta vähimmäismäärään ohjelma ei ota kantaa. Tarkemmalla kirjauksella hallitusohjelmaan hallituskriisi olisi voitu välttää.

Kokoomus lähti siitä, että sote-alueita olisi 5–12, mutta mitä vähemmän, sitä parempi. Puolueessa ajateltiin, että se tulee tarpeeksi vastaan, jos se hyväksyy 12 aluetta. Se olisi kompromissi, joka olisi kaikkien hyväksyttävissä. Perussuomalaisille se olisi kelvannutkin, mutta Sipilän tiukka neuvotteluasenne yllätti kokoomuksen täysin.

Kokoomuksessa ei ymmärretty, että Sipilä ei suostunut joustamaan lainkaan 18:sta. Torstai-iltana kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb kuvasi Sipilän ehdotusta ota tai jätä -tarjoukseksi.

Kokoomuksen edustajat olivat pöyristyneitä: Kuinka pääministeri tekee aluehallinnosta hallituskysymyksen, kun maan taloustilanne on Euroopan toiseksi surkein ja turvapaikanhakijoiden määrä koettelee maata.

He katsoivat, että keskusta sotkee aluepolitiikan sote-uudistukseen.

Se pitää paikkansakin, sillä 18 sote-alueen malli on keskustan pitkään ajama maakuntamalli. Kun aluehallintouudistus myöhemmin tehdään, se rakentuisi samojen 18 alueen varaan.

Sipilällä oli kuitenkin mennyt hermot kokoomuksen kanssa. Soini moitti kokoomusta vedätyksestä.

Arvovaltakiista oli suurin keskustan ja kokoomuksen välillä. Keskusta koki, että kokoomus haluaa nöyryyttää keskustaa vedättämällä tätä loputtomiin. Kokoomuksen ”iltalypsyn” on loputtava, keskustassa tuumailtiin.

Vielä torstai-iltana ajateltiin, että vuosikausia pohditun sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistuksen piti valmistua muitta mutkitta torstai-iltana. Kolmen puheenjohtajan piti kyselytunnin jälkeen kello 17 mennä laittamaan nimet paperiin. Valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila tuli eduskuntatalolle hyvissä ajoin laittamaan tiedotustilaisuutta pystyyn kello 18:ksi.

Kun puoluejohtajat tulivat ennen kello 16:a eduskuntaryhmistään istuntosaliin, tilanne oli muuttunut. Sipilä oli iltapäivän aikana käynyt ryhmissä kertomassa, että keskusta ei ole valmis luopumaan tavoitteestaan. Sote-sovun syntyminen jäätyi siihen paikkaan, mistä alkoi hallituskriisi.

Tiedotustilaisuus varhaiselta torstai-illalta peruttiin, ja neuvottelut jatkuivat. Yhdeksältä illalla Sipilä ilmoitti, että hän on antanut kokoomukselle aikaa perjantaiaamuun miettiä tarjoustaan. Neuvottelut jatkuivat kahteen yöllä ilman tulosta.

Aamukuudelta perjantaina hallituslähteistä kerrottiin, että ”ponnistelut jatkuvat aamulla”. Neuvotteluiden kerrottiin jatkuvan EU-ministerivaliokunnan kokouksen jälkeen aamupäivällä.

Perjantaina takaraja alkoi venyä. Myös Sipilän ehdoton 18 aluetta oli väljentynyt. HS:lle kerrottiin kahdesta keskustalähteestä, että keskustan eduskuntaryhmässä nousi esiin 15 sote-alueen ja 18 itsehallintoalueen malli.

Kokoomuksen ryhmäkokouksessa olleet taas sanoivat, että esillä on ollut useita lukuja. ”Ei niistä saanut selvää, mitä ne tarkoittivat”, yksi kokoomusedustaja puuskahti.

Sipilä itse kiisti iltapäivällä kertoneensa mitään kompromissiehdotuksesta. Timo Soini puolestaan sanoi iltapäivällä ryhmäkokouksen jälkeen, että heille ei tätä ehdotusta ole esitelty.

Perjantain kuluessa puheenjohtajat neuvottelivat keskenään useaan kertaan. Välillä puheenjohtajat hakivat eduskuntaryhmiltä lisää valtuuksia jatkaa neuvotteluja.

Selvästi tuskastuneen oloinen Sipilä sanoi iltapäivällä, että aikataulu ei perjantaista veny enää pitemmälle.

Hän otti jopa Oulun murteen taas käyttöönsä. ”Näitä uudistuksia on jappastu jo vuositolkulla aikaisemmin.”

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen arvioi iltapäivällä, että sote-neuvottelut olisivat paremmalla tolalla kuin torstain ja perjantain välisenä yönä.

Elementtejä oli olemassa, mutta valmista ratkaisua ei ollut. Perjantain mottona oli luottamus, sana, jota toisteltiin hallitusneuvotteluiden aikana. Nyt tuo luottamus tuntui puuttuvan.

Pääministeri Sipilän uhkailu hallituksen hajottamisesta ei ole ennenkokematonta. Vanhanen arveli, että melkein kaikki pääministerit ovat jossain vaiheessa joutuneet sen tekemään, hän itsekin aikoinaan.

Leif Rosas
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) saapui perjantaiaamuna kello 8 hallituksen EU-ministerivaliokuntaan valtioneuvoston linnaan.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) saapui perjantaiaamuna kello 8 hallituksen EU-ministerivaliokuntaan valtioneuvoston linnaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat