Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-sopu on riemuvoitto kokoomukselle

Kotimaa
 

Kokoomus on nyt saanut sen, mitä se on eniten sote-uudistuksessa halunnut. Yön pimeinä tunteina keskusta on taipunut siihen, että palveluihin tulee asiakkaiden valinnanvapaus.

Taitava temppu, sillä hallitusohjelman mukaan valinnanvapaudesta piti päättää vasta uudistuksen kolmannessa vaiheessa. Nyt piti päättää vain sote-alueiden määrä.

Kun sote-alueiden määrästä syntyi ensin riita ja sitten hallituskriisi, kokoomus sai hienon tilaisuuden iskeä valinnanvapauskortti pöytään. Jo ennen hallituskriisiä keskusta oli taipunut kokoomuksen tahtoon, että lähes kaikki palvelut avataan kilpailulle. Valinnanvapaudesta ei kuitenkaan ollut sovittu.

Ratkaisu on iso ideologinen voitto kokoomukselle, mutta se näkyy ja tuntuu myös kansalaisten arjessa. Se tarkoittaa, että asiakkaat saavat itse valita palveluntuottajan ja sote-alue ohjaa rahat sinne. Sote-alue valitsee vain tuottajat, jotka saavat tuottaa palveluja sen alueella.

Tämän tyyppinen järjestelmä on jo käytössä Ruotsissa.

Sote-palvelut ottavat merkittävän askeleen kohti markkinataloutta. Tämä voi olla kokoomuksen suurimpia riemuvoittoja hallituksessa, koska nyt tehdään uudistusta vuosikymmeniksi eteenpäin, eivätkä seuraavat hallitukset voi enää näitä linjauksia muuttaa.

Kokoomus ajoi valinnanvapautta myös edellisessä hallituksessa. Tukea ja ymmärrystä se sai vain Rkp:ltä. Kaikki muut puolueet haukkuivat kokoomusta häiriköksi, joka estää koko uudistuksen.

No nyt kokoomuksen ei tarvinnut kuunnella punavihreiden räksytystä. Piti vain taivuttaa entinen yritysjohtaja ja miljonääri Juha Sipilä ymmärtämään sitä, että yksityiset palveluntuottajat kannattaa ottaa julkisten rinnalle palveluja tarjoamaan tasavertaisesti. Sipilä varmasti ymmärtää, mutta hänellä riittää selittämistä omalle kenttäväelle.

Kompromississa keskusta sai 18 maakuntaansa, mutta sote-vastuu tulee 15 alueelle. Sote-palvelujen näkökulmasta 15 on parempi kuin 18, mutta kumpi tahansa olisi kelvollinen ja ehdottomasti parempi kuin nykytilanne eli 180 kuntaa tai aluetta.

Molemmat saivat siis tikkarin ja voivat nyt rauhoittua. Perussuomalaiset seurasivat näytelmää enimmäkseen sivusta, koska heillä ei ole vahvoja sote-kantoja. Ulkoministeri Timo Soini kyllä tuskastui kokoomuksen itkupotkuraivareihin, kun kokoomus jankkasi taas valinnanvapaudesta.

Mutta kokoomukselle kiukuttelu kannatti: he saivat juuri sen mitä halusivat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat