Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ratkaisu sotesta syntyi yöllä  – Potilas pääsee valitsemaan yksityisen tai julkisen terveysaseman

Kotimaa
 
Zyskowicz: kaikki joutuivat joustamaan
Zyskowicz: kaikki joutuivat joustamaan
Kokoomuksen eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz sanoo, että sote-ratkaisu syntyi vasta yhdeltä aamuyöllä. Toimittaja Paavo Teittinen HS, kuvaus Esa Syväkuru HS

Viime yönä syntyneen sote-sovun suurin uutinen on se, että hallitus on päättänyt toteuttaa potilaiden valinnanvapauden sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Se tarkoittaa sitä, että jatkossa potilas saa itse valita meneekö hän julkiselle vai yksityiselle terveysasemalle. Rahoitus tulee sote-alueelta.

Markus Jokela
Tuomas Pöysti
Tuomas Pöysti

”Valinnanvapaus toteutetaan pääsääntöisesti perusterveydenhoidossa kuten terveyskeskuksissa, mutta soveltuvin osin myös erikoissairaanhoidossa ja sosiaalipalveluissa”, kertoo sote-uudistuksen projektijohtaja Tuomas Pöysti.

Pöystin mukaan tarkoitus ei ole kopioida suoraan Ruotsissa käytössä olevaa niin sanottua raha seuraa potilasta -mallia, vaan rakentaa jatkoselvityksessä suomalaiseen järjestelmään sopiva malli.

Ratkaisu voi nostaa käytännössä yksityiset ja kolmannen sektorin tuottajat tasaveroisesti kilpailemaan julkisesti rahoitetuista palveluista. Päätös on sekä poliittisesti että taloudellisesti merkitykseltään huomattavasti suurempi kuin julkisuudessa esillä ollut hallituspuolueiden kiista sote-alueiden määrästä.

Valinnanvapaus oli kokoomuksen tavoite jo viime hallituskaudella, mutta silloin sitä vastustivat kaikki muut puolueet rkp:tä lukuun ottamatta.

Kiista sote-alueiden määrästä päättyi kompromissiin, jonka mukaan sote-alueita tulee 15 ja maakuntia 18. Keskusta sai siten haluamansa maakunnat, niistä kolme pienintä velvoitetaan lainsäädännöllä liittymään sote-alueena isompaan naapuriinsa.

Aluejako tehdään nykyisten maakuntien rajojen mukaan.

"Näin saadaan kantokyvyltään kohtuullisen riittävät alueet. Kaikilla alueilla on silloin vähintään 100 000 asukasta", Pöysti sanoo.

Pöystin mukaan vielä ei ole päätetty, mitkä nämä kolme maakuntaa ovat.

Yksi pienimmistä on esimerkiksi Keski-Pohjanmaa, jossa on noin 70 000 asukasta.

Uutta ratkaisussa on se, että sote-alueet tulevat valtioneuvoston ohjaukseen. Alueet tekevät ehdotuksen palvelujen isoista linjauksista järjestämispäätöksessä kerran viidessä vuodessa. Järjestämispäätös pitää hyväksyttää valtioneuvostossa.

Vaativinta erikoissairaanhoitoa eli yliopistosairaaloita koskevat linjaukset tehdään valtioneuvostossa. Tämä oli valtiovarainministeriön toive, jotta uudistukselle asetetut kestävyysvajetavoitteet toteutuvat.

Sote-alueilla pyritään myös erottamaan palvelujen järjestäminen ja tuotanto toisistaan.

Valtioneuvosto julkisti päätösasiakirjan sivuillaan lauantaina. Ratkaisun yksityiskohdat julkistetaan maanantaina.

Vartiainen sotesta: kilpailun lisääntyminen hyvä asia
Vartiainen sotesta: kilpailun lisääntyminen hyvä asia
Kokoomuksen kansanedustajan Juhana Vartiaisen mukaan hoiva-alalta voisi kehittyä myös vientipalveluja: Kuvaus Esa Syväkuru / HS
Stubb: valinnanvapaus ei tarkoita yksityistämistä
Stubb: valinnanvapaus ei tarkoita yksityistämistä
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb vakuutti sote-väännön jälkeen luottavansa hallituskumppaneihin. Toimittaja Paavo Teittinen HS, kuvaus Esa Syväkuru HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat