Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus perääntyy lakihankkeistaan – ja oppositio voi paukuttaa henkseleitään

Kotimaa
 
Olli Pohjanpalo Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

”Kuka sanoi, että oppositiosta ei voi vaikuttaa”, totesi Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ohimennen eduskunnan käytävällä.

Hallitus oli juuri perunut aktiivisen katumisen lakiesityksen eli veronkiertäjien armahduslain, riitaantunut hallintarekisterilain valmistelussa sekä luvannut lisää rahaa harmaan talouden torjuntaan.

Näitä kaikkia vasemmisto-oppositio on pitänyt näkyvästi esillä eduskunnassa.

Armahduslain tarkoitus oli saada verotietojaan piilotelleet suomalaiset luovuttamaan tietonsa oma-aloitteisesti Suomen viranomaisille.

Vastineeksi piilottelija olisi armahdettu rikosoikeudellisista seuraamuksista.

Katujalle olisi kuitenkin määrätty veronkorotukset ja verojen viivästymisseuraamukset.

Lakiesityksestä oli perustuslaillisia ongelmia, mutta suurempi ongelma hallitukselle oli lakiesityksen moraalinen puoli. Kansalaisten silmissä lakiesitys olisi näyttänyt rötösherrojen suojelemiselta, ja sitä myös oppositio on jaksanut korostaa.

Armahduslain valmistelu on kirjattu Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelmaan, mutta perussuomalaisten vaatimuksesta hallituspuolueet sopivat yhdessä, että siitä luovutaan.

Yksikään puolue ei kuitenkaan voi kehuskella aina vastustaneensa armahduslakia, sillä viime hallituskaudella kaikki eduskuntapuolueet kannattivat armahduslain valmistelua valtiovarainvaliokunnan verojaostossa.

Armahduslaki alkoi näyttää liian pahalta, kun samaan aikaan hallitus valmisteli myös lakia osakesijoitusten hallintarekisteristä.

Muun muassa poliisi ja verottaja ovat lausuneet, että esitys sallii sijoitusten piilottamisen valvonnan ulottumattomiin ulkomaisiin rekistereihin. Tämäkään lakiesitys ei koske millään tavalla valtaosaa suomalaisista, mutta sekin alkoi näyttää hyväosaisten suojelemiselta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ilmoitti, että hänen puolueensa vastustaa myös hallintarekisteriä. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ei ole vielä luopunut lain valmistelusta, mutta alkaa näyttää siltä, että tämäkin lakiesitys vedetään pois.

Ratkaisevassa asemassa on keskusta, jolle asia on aika yhdentekevä. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoi torstaina, että ”viranomaislausunnot vaikuttavat” heidän kantaansa.

Jos lakiesitys ei lisää avoimuutta, vaan vähentää sitä, keskusta kallistuu luultavasti lain perumisen puolelle.

Opposition kannalta hyvät uutiset jatkuivat viime viikolla, kun Sipilän hallitus lupasi palauttaa budjettiin harmaan talouden torjuntaan 6,4 miljoonaa euroa, jotka se ensin oli poistanut.

Hallitus alkaa valmistella harmaan talouden torjuntaa koskevaa kokonaispakettia edellisen hallituksen tapaan.

Tätä Sdp ja vasemmistoliitto ovat näkyvästi ja kuuluvasti vaatineet.

Hallituksella on niin kova vauhti päällä, että esityksiä julkistetaan puutteellisina. Kun esityksiä ehditään perata vähän tarkemmin, niistä paljastuu muun muassa perustuslaillisia ongelmia.

Hallitus toteuttaa omaa aktiivista katumistaan ja joutuu myöntämään virheitään.

Oppositio voi paukutella henkseleitään ja uskotella itselleen, että muutokset ovat sen painostuksen ansiota.

Vanhanen sanoi viikolla, että hallitus on tuonut julki heti vaalikauden aluksi kiistanalaisia hankkeita, jotta ne ehtivät vaikuttaa vielä tällä kaudella.

”Samalla altistamme itsemme kritiikille, mutta hallituksella on itsetuntoa. Jos on parempi vaihtoehto, laitetaan se pöytään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat